asus_maximus_XI_formula_8

Ispod se bakrenog vodenog bloka nalazi napojna jedinica koja kombinira Digi+ VRM kontroler, MicroFine Alloy prigušnice, 10K Black Metallic kondenzatore i deset faza. Time je omogućen solidan overclocking potencijal kako na zraku tako i na vodi, čak i za najjači 9900K procesor. Za dodatno napajanje strujom tu je jedan 4 i jedan 8-pinski konektor.

asus_maximus_XI_formula_9

Memorijska su utora jasno četiri s podrškom za maksimalnih 64 GB DDR4 memorije brzine do 4.400 MHz. Desno od njih su od vrha prema dolje smješteni Q-Code LED panel, Power i Reset tipke, 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.1 Gen 2 konektor te horizontalni USB 3.0 konektor. Ispod socketa se smjestio i povećani 2-inčni OLED ekran koji prikazuje različite informacije prilikom POST-a, temperaturu procesora itd. Smještaj je malo upitan, jer će ga svaka deblja grafička kartica pokriti.

asus_maximus_XI_formula_10

Ispod plastičnog se pokrova smjestila ROG Supreme FX audio jedinica s 8-kanalnim S1220 audio CODEC-om (120 dB SNR playback i 113 dB SNR recording), te pomoćnim ESS ES9023P DAC-om koji ima 2Vrms izlaz. LAN kontroler je kako se od jedne ROG ploče i očekuje moćan – Aquantia AQC111C, i omogućava brzine do 5 Gbps. Uz njega je tu i poznati Intelov I219V gigabitni LAN kontroler s podrškom za GameFirst V tehnologiju. Tri su PCIe 3.0 x16 utora, s tim da gornja dva rade u kombinacijama x16, x8/x8 ili x8/x4, a treći je x4. Podržane su 3-way CrossFireX i 2-way SLI tehnologije. Iznad prvog PCIe 3.0 x16 utora je smješten i jedan PCIe 3.0 x1 utor.

asus_maximus_XI_formula_11

Uz donji su rub ploče smješteni uobičajeni konektori i headeri od kojih izdvajamo dva Aura Addressable Strip headera, jedan AURA RGB Strip header, ReTry tipku, konektor za temperaturni senzor, MemOK prekidač itd. Ispod aluminijskog poklopca/hladnjaka se nalaze dva M.2 socketa, jedan za uređaje dužine 110 milimetara (SATA i PCIe 3.0 x4), a drugi za uređaje dužine 80 milimetara (PCIe 3.0 x4). Na aluminijski se hladnjak nadovezuje veći koji je smješten na Z390 čipsetu.

asus_maximus_XI_formula_12 asus_maximus_XI_formula_13

Stražnji je I/O panel u potpunosti oklopljen, a sastoji se od:

  • 1 x HDMI
  • 4 x USB 3.1 Gen 2
  • 6 x USB 3.1 Gen 1
  • 1 x Optical S/PDIF out
  • 1 x Clear CMOS button
  • 1 x USB BIOS Flashback Button
  • 1 x ASUS Wi-Fi Module
  • 5 x Gold-plated audio jacks
  • Anti-surge LAN (RJ45) port
  • 1 x AQC-111C 5G LAN port

asus_maximus_XI_formula_14

SATA portova je šest s podrškom za RAID polja diskova. Ovdje treba napomenuti kako SATA6G_5 i 6 portovi dijele bandwidth s trećim PCIe x16 slotom koji će raditi s propusnosti od x2 kada su oni u upotrebi. Uz to, SATA port 2 će biti isključen ako M.2_1 Socket radi u SATA modu. Zgodno za napomenuti je i da ako ugradimo 110-milimetarski uređaj u M.2_1, M.2_2 socket će raditi samo s 42-milimetarskim uređajima.

AURA RGB osvjetljenjem upravljamo putem Aura aplikacije, a efekti su sljedeći – Static, Breathing, Strobing, Rainbow, Color Cycle, Comet, Flash and Dash, Wave, Glowing Yo-Yo, Starry Night, Music Effect i Smart Temperature. Sve jasno radi i u kombinaciji s addressable i ROG stripovima, a Asus to naziva ROG ECO-SYSTEM-om.

LiveDash OLED je 2-inčni ekran koji je koristan prilikom POST-a, a i kasnije kada prikazuje temperaturu procesora, dok uz pomoć LiveDash softvera možemo koristiti i svoj vlastiti logo učitavanjem gif datoteke.

asus_maximus_XI_formula_18 asus_maximus_XI_formula_19

asus_maximus_XI_formula_20 asus_maximus_XI_formula_21

UEFI sučelje je klasično za jednu ROG ploču, intuitivno je za korištenje i vrlo brzo. Ima pregršt opcija za overclocking i tweaking, i entuzijasti će ga obožavati. Sa softverske strane paket je uobičajen i uključuje – AI Suite III, Mem Tweakit, RAMCache III, RAMDisk, CPU-Z, GameFirst V, Sonic Studio III + Sonic Studio Link i Sonic Radar III.