ASUS ROG Maximus XIII Hero recenzija

Datum objave 28.04.2021 - Krešimir Matanović

ROG Maximus XIII Hero - prvi dio

asus_rog_maximus_xiii_hero_1 asus_rog_maximus_xiii_hero_2

Sezona je Z590 ploča pa nastavljamo u revijalnom tonu i donosimo test Asusove nove Maximus XIII Hero iz Republic of Gamers serije. ROG serija ploča je najbolja i najskuplja Asusova, i znamo da je riječ o posebnom proizvodu koji je namijenjen entuzijastima i overclockerima. U ovoj generaciji donosi malo unaprijeđeni dizajn, poboljšanu napojnu jedinicu i nešto više opreme.

asus_rog_maximus_xiii_hero_3 asus_rog_maximus_xiii_hero_4

Malo se toga u pakiranju promijenilo u odnosu na prošlu generaciju ove ploče opremljenu Z490 čipsetom koju smo testirali prije točno 11 mjeseci. I dalje je tu poznata kutija s gornjim poklopcem u ROG bojama, unutar koje je ploča smještena u zasebno kartonsko ležište i zaštićena plastičnim poklopcem. Uz nju će kupac dobiti i solidan bundle koji se sastoji od:
 • Upute za korisnike
 • 1x Addressable LED produžni kabel
 • 1 x ROG naljepnica za kućište
 • 4 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x Support DVD
 • 1 x ROG zahvalnica
 • 1 x ROG velike naljepnice
 • 1 x Q-Connector
 • 1 x Wi-Fi Antenna
 • 1 x Produžni kabel za RGB trake (80 cm)
 • 1 x paketić M.2 vijaka
 • 1x ROG privjesak
 • 1x ROG držač za grafičku karticu

asus_rog_maximus_xiii_hero_5

Izgledom se XIII Hero već na prvi pogled dosta razlikuje od prošlogodišnje XII Hero. Korišteni su isti kvalitetni materijali no na ponešto drugačiji način, a i layout je doživio promjene. Asus je usavršio i ispolirao već ionako odličan proizvod. Najviše mjesta na ploči zauzimaju aluminijski hladnjaci koji su iznimno masivni na VRM dijelu, pa je i pokrov stražnjih I/O izlaza kompletno aluminijski komad koji se nadovezuje na hladnjak s desne strane socketa. I hladnjak na vrhu je doživio promjene, površinom je veći nego ranije, a sve zbog masivnije napojne jedinice. Četiri su M.2 socketa pa je i tu trebalo prilagoditi sistem hlađenja, koji se nalazi na donjoj polovici ploče i ukomponiran je s hladnjakom čipseta.

asus_rog_maximus_xiii_hero_6

RGB LED rasvjeta je dvozonska, s jednim dijelom na čipsetu, a drugim u prorezima pokrova stražnjih I/O-a. Ukupno gledajući, dizajn ploče je nenametljiv, ali iznimno moćan i masivan zbog velike količine aluminija. Layout nije znatnije mijenjan, barem po rubovima ploče i sve je dobro raspoređeno. Da su pazili na detalje vidljivo je po horizontalnom smještaju dvaju internih USB 3.0 headera koji tako neće smetati dužim grafičkim karticama.

asus_rog_maximus_xiii_hero_7 asus_rog_maximus_xiii_hero_8

Napojna je jedinica vrlo moćna pa je zaslužila i adekvatno hlađenje koje se sastoji od dva aluminijska bloka povezana debelom toplovodnom cijevi, a na desni se hladnjak nastavlja i aluminijski pokrov stražnjih I/O konektora. Na ovaj je način dobivena velika površina disipacije topline, ali i ponešto ograničena upotreba masivnih hladnjaka za procesore s vanjskim ventilatorima. Naime, veliki hladnjaci poput Noctue D15 i sličnih će imati problema sa smještajem vanjskog ventilatora koji će obavezno visoko stršati iznad tijela hladnjaka, kako god da je ono orijentirano. I premda u novoj 11. generaciji nema 10-jezgrenih procesora, i novi 8-jezgreni trebaju puno struje pogotovo kada se krene s ekstremnim overclockingom, pa je zbog toga zadržana izvedba s dva dodatna 8-pinska EPS konektora koji su i pojačani metalnim oklopom.

asus_rog_maximus_xiii_hero_9 asus_rog_maximus_xiii_hero_10

Da bi moćni procesori i u slučajevima kada su ekstremno hlađeni imali dovoljno struje brine se šesnaest fazna napojna jedinica koju kontrolira ISL69269 Digi+ VRM kontroler. Svaku fazu čini integrirani MOSFET od 90 ampera, MicroFine prigušnica i 10K Black kondenzator, što je skok u odnosu na prošlogodišnji model koji je imao 60-amperske faze. Sada je jasno zašto hladnjak mora biti masivan kakav i je - 1.440 ampera je impresivna količina struje koju VRM može isporučiti u maksimumu. Naravno, to ni blizu neće biti tako u praksi, jer i9-10850K procesor pod opterećenjem "vuče" oko 185 W, a napojna jedinica se ne zagrijava preko 60°C.

asus_rog_maximus_xiii_hero_11

Desno od socketa su smješteni DIMM utori koji podržavaju maksimalno 128 GB DDR4 memorije brzine do 5.333 MHz prilikom overclockinga s 11. generacijom procesora. Iznad njih su tri 4-pinska konektora za ventilatore i vodene pumpe (3 A), a uz desni rub su smješteni LED dijagnostika, dva LED headera, Start i Flex Key tipke, 24-pinski ATX konektor i interni USB 3.2 gen 1 header.

ROG Maximus XIII Hero - drugi dio

asus_rog_maximus_xiii_hero_12 asus_rog_maximus_xiii_hero_13

Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri - AAFP (front audio), dva LED headera, Reset tipka, četiri 4-pinska konektora za ventilatore, dva interna USB 2.0 headera, header za temperaturni senzor, konektori za vodena hlađenja, header za zvučnik i prednji panel. Za povezivost s mrežom ove ploče se brinu čak dva Intelova 2,5-gigabitna kontrolera (I225-V), a tu je i tri-band WiFi 6E kontroler s podrškom za 2,4, 5 i 6 GHz mreže.

asus_rog_maximus_xiii_hero_14

Četiri su M.2 socketa pokrivena s aluminijskim hladnjacima i s gornje i s donje strane, uz naravno i poduplane termalne podloške. To znači kako se ne morate brinuti za pregrijavanje vaših moćnih M.2 SSD-a. Najgornji M.2_1 slot (22110), radi u PCIe 4.0 x4 modu s 11. generacijom procesora i samo s njima (u suprotnom je isključen). Drugi odozgo, M.2_2 (2280), s 11. generacijom procesora radi u PCIe 4.0 x4 modu, a s 10. generacijom u PCIe 3.0 x4 modu. M.2_3 slot (2280) podržava PCIe 3.0 x4 uređaje, a M.2_4 slot (22110) i PCIe 3.0 x4 i SATA uređaje. M.2_4 svoj bandwidth posuđuje od SATA5_6 portova, a M.2_2 dijeli bandwidth s PCIe x16_1 i _2 portovima koji će raditi samo u x8 i x4 modu ako je M.2_2 u upotrebi.

asus_rog_maximus_xiii_hero_15 asus_rog_maximus_xiii_hero_16

Tri su PCIe x16 utora od kojih su kombinacije sljedeće - 2x PCIe 4.0/3.0 x16 (x16, x8/x8, x8/x4) + 1 x PCIe 3.0 x16 (max. x4), s tim da PCIEX16_3 dijeli resurse sa SATA6G_3/4 portovima u slučaju da radi u x2 modu, te s njima i još sa SATA6G_1/2 portovima ako radi u x4 modu. Komplicirano? Je! Eh da, tu je i podrška za Nvidijinu 2-Way SLI tehnologiju. Audio jedinica je također priča za sebe. Asus je koristio najnoviji ALC4082 codec (coder - decoder) sa SupremeFX tehnologijom zaštite (oklop), pozlaćenim kontaktima, premium japanskim audio kondenzatorima i ESS-ovim Sabre9018Q2C DAC-om i pojačalom koje je spojeno na prednje audio portove. Sa softverske strane tu su Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound.

asus_rog_maximus_xiii_hero_17

Stražnji je I/O panel iznimno bogat i sastoji se od:
 • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 6 x USB 3.2 Gen 2 portova (6 x Type-A)
 • 2 x USB 2.0 porta (2 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x ASUS Wi-Fi Module
 • 2 x Intel I225-V 2.5Gb Ethernet
 • 5 x Gold-plated audio jacks
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack button
 • 1 x Clear CMOS button
Prava vrijednost stražnjeg I/O panela su dva 40-gigabitna Thunderbolt porta uz pomoć kojih možemo napajati uređaje, ali i provoditi audio i video signal - oba su u Type C obliku. Uz njih, tu je još i šest Type A USB 3.2 Gen 2 portova za ostale moderne USB uređaje. I ostatak je USB ponude ove ploče izniman, što uključuje i headere za prednji panel.

asus_rog_maximus_xiii_hero_18 asus_rog_maximus_xiii_hero_19

asus_rog_maximus_xiii_hero_20 asus_rog_maximus_xiii_hero_21

asus_rog_maximus_xiii_hero_22 asus_rog_maximus_xiii_hero_23

UEFI sučelje je dobro poznato iz ranijih Asusovih ROG ploča i nudi stvarno pregršt opcija, u što su sada uključene i neke AI funkcionalnosti. Tako nam sada "umjetna inteligencija" može upravljati s overclockingom, hlađenjem, networkingom (GameFirst IV) i two-way prigušenjem buke (prigušuje 500 milijuna pozadinskih zvukova). Nažalost, UEFI sučelje sada više nije onako responzivno kao ranije i primjetno je određeno kašnjenje nakon zadavanja komande ili pak kretanjem menijem. No, sve one bogate opcije za overclocking su i dalje tu, a vrijednosti dosežu i one vezane za ekstremne tipove hlađenja. Od poznatog Ausovog softvera tu su i dalje Aura Sync, RAMCache III, Armoury Crate, AI Suite III, Mem Tweakit, ROG CPU-Z, ali i AIDA64 Extreme (1-godišnja licenca), Overwolf  te BullGuard Internet Securitya (1-godišnja licenca).

asus_rog_maximus_xiii_hero_24 asus_rog_maximus_xiii_hero_25

Aura Syncom kao i uvijek upravljamo osvjetljenjem koje nije pretjerano napadno na ovoj ploči. Jedna zpna je ROG logo na čipsetu, a druga među rešetkama rashladnog sustava pokrova stražnjih I/O portova. Naravno, sinkronizacija je moguća i s ostatkom hardvera kao i našem slučaju s G.Skillovim ENKI 360 hladnjakom i Trident Z Royal memorijom.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS Maximus XIII Hero
Procesor Intel Core i9-10850K
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz C16 16GB
Grafičke kartice Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2 TB
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 (October 2020)
DirectX verzija 12
AIDA64 Engineer 6.30.5500
PCMark 10
3DMark TimeSpy
Cinebench v20
7-Zip 19.00
wPrime 2.0 1024M

Način testiranja

asus_rog_maximus_xiii_hero_26

Za potrebe testa novih Z590 ploča i dalje koristimo 10-jezgreni i9-10850K. On ima zadatak opteretiti njihove VRM jedinice do maksimuma, pogotovo prilikom overclockinga. Nažalost, još uvijek se nismo dokopali procesora 11. generacije pa ne možemo isprobati funkcionalnost PCIe 4.0, ali iz recenzija različitih stranih portala znamo da nije riječ o procesorima koji i zaslužuju previše pažnje. Usporedbu rezultata ćemo napraviti s nedavno testiranim Gigabyte Z590 Aorus Master & Z590I Aorus UltraASRock Z590 ExtremeASUS Strix Z590-E Gaming WiFi, i Gigabyteovim Z590 Aorus Pro AXZ590 Vision G pločama, te s referentnom pločom iz prošle generacije - Z490 Aorus Master. Baterija testova je uobičajena. Overclocking

asus_rog_maximus_xiii_hero_27

Procesor smo na obje ploče overclockirali preko UEFI sučelja. Baš kao i kod ranijih testova ploča, napon smo postavili na 1.375 V te smo došli do stabilnih 5,1 GHz. Za razliku od nekih drugih Z590 ploča ova cijelo vrijeme zadržava zadanu vrijednost množitelja procesora, dok su neke druge znale takt spustiti za 100 ili čak i više MHz. Overclockirali smo i memoriju i postigli njen maksimum od 4.000 MHz.

Rezultati testova

UL testovi [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="score" labels="ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,ASUS ROG Maximus XIII Hero,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,ASRock Z590 Extreme,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z590 Aorus Master" values="7502,7423,7381,7349,7310,6812,6802,6784" colors="blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue" height="500"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark TimeSpy" htitle="score" labels="Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,ASRock Z590 Extreme,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z590 Aorus Master,ASUS ROG Maximus XIII Hero,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="9899,9897,9878,9873,9844,9799,9732,9728" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="500"] PCMark 10 mjeri općenite performanse sistema, a 3DMark nam kombinirane performanse snage procesora i grafike. Ploča je u PCMarku postigla vrlo visok rezultat, te nešto niži kada su grafičke performanse u pitanju u TimeSpy testu. CPU testovi [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 nT" labels="ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z590 Aorus Master,ASUS ROG Maximus XIII Hero,ASRock Z590 Extreme" values="6247,6164,6105,6085,6035,5797,5762,5753" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="400"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 1T" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,ASUS ROG Maximus XIII Hero,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,ASRock Z590 Extreme,Gigabyte Z590 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G" values="507,506,503,501,501,494,492,474" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="400"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z590 Aorus Master,ASRock Z590 Extreme,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,ASUS ROG Maximus XIII Hero" values="67.975,69.399,69.51,69.608,69.628,70.613,73.732,74.041" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red" height="400"] Asusova ploča na MCE Auto ne forsira procesor na najviše taktove i on zapravo radi na oko 4,4 GHz, dok ploče koje su postigle više rezultate mahom rade na 4,8 GHz kada su sve jezgre opterećene. To je vidiljivo iz prvog i zadnjeg testa gdje su rezultati slabiji, dok su kod single threaded testa performanse odlične. Memorijske performanse @ 3.600 MHz CL16 [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="Gigabyte Z590 Aorus Master,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,ASRock Z590 Extreme,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,ASUS ROG Maximus XIII Hero" values="52597,52596,52468,52467,52414,52152,51695,49194" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red" height="400" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="Gigabyte Z590 Aorus Master,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z490 Aorus Master,ASRock Z590 Extreme,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,ASUS ROG Maximus XIII Hero,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="51746,51704,51550,51402,51323,51236,51146,51135" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="400" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="ASRock Z590 Extreme,Gigabyte Z590 Aorus Master,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,ASUS ROG Maximus XIII Hero" values="48486,48341,48325,48268,47844,47789,45534,45520" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red" height="400" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASRock Z590 Extreme,Gigabyte Z590I Aorus Ultra,Gigabyte Z590 Aorus Master,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS ROG Maximus XIII Hero,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="44,45.1,45.2,45.9,46.2,46.6,52.4,52.7" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="400" min="0"] Memorijske performanse su slabije i u skladu s onima koje smo već vidjeli kod druge ROG ploče. Rightmark

asus_rog_maximus_xiii_hero_28

Kvalitetu audio jedinice mjerimo RightMark audio analizatorom, a poboljšani ALC4082 je izbacio izvrsne vrijednosti. Overclocking [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 nT" labels="Maximus XIII Hero @ OC,Maximus XIII Hero" values="6483,5762" colors="red,blue" height="200"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="Maximus XIII Hero @ OC,Maximus XIII Hero" values="64.811,74.041" colors="red,blue" height="200"] Da može potegnuti kada treba i da je zapravo vrlo konzervativna s performansama u tvorničkom modu rada, vidljivo je kada overclockiramo procesor na 5,1 GHz kada ne popušta ni herza i drži ga cijelo vrijeme zakucanog na toj vrijednosti - sa svim jezgrama jasno.

Zaključak

asus_rog_maximus_xiii_hero_5

ASUS filigranski iz generacije u generaciju poboljšava svoje proizvode i ova je ROG ploča najbolja Heroica do sada. Prava je šteta stoga što i 11. generacija procesora ne prati performansama sve mogućnosti nove ploče, no što je tu je. Maximus XIII Hero je ploča za izbirljive, za entuzijaste željne najviše moguće kvalitete, maksimalne količine opreme i visokih overclocking mogućnosti. Ploča ima izvrsno riješeno hlađenje, kako za napojnu jedinicu procesora, tako i za M.2 slotove i tu jednostavno nema kompromisa. Ostatak opreme je vrhunski - WiFi 6E + Bluetooth 5.2, dva Thunderbolt 4 porta, mnoštvo USB portova, izvrsna audio jedinica, dvostruki 2,5-gigabitni LAN, softverske značajke poboljšane AI tehnologijom itd. Ovo je ploča za prave PC sladokusce! Cijena joj starta na oko 3.750 kuna.