AirTrigger 5

ROG_Phhone_5S_Ultrasonične postavke_ Screenshot_

AirTrigger 5 tehnologija predstavlja ultrasonične gumbe koji pretvaraju okvir u područje za rad prstima čime se postiže funkcija LR gumba na igraćoj konzoli. Omogućuju istovremeno mapiranje do 14 specifičnih dodirnih točaka na zaslonu. Uključuju od najosnovnijeg  klika do dvostrukih kontrola (dotakni i prijeđi i dotakni i klizni).

Ovi gumbi podržavaju istovremeno dvije  geste (tapkanje dugim prelaskom ili s prelaskom) za pokretanje različitih naredbi što je veliki bonus i praktičan i intuitivan način igranja. Primjerice, kada se igraju pucačke ili borbene igre, lako se prevrće, izbjegava ili mijenja oružje i rade jedinstveni potezi, a u borbi prsa u prsa hvata kritični trenutak pobjede. Isto tako kod utrkivanja zakretanjem telefona okreće se upravljač ili guranjem telefona prema naprijed povećava brzina. Ukupno ima 10 različitih vrsta upravljanja  gestama: naprijed/lijevo/desno, okretanje naprijed/nazad, okretanje lijevo/desno, rotiranje lijevo/desno.

Osim u igrama ultrasonični gumbi se mogu postaviti kao prečac za određene funkcije, poput pokretanja kamere, snimanja zaslona itd., kada se telefon drži u okomitoj orijentaciji – korisno.

OS, aplikacije i gaming sučelja

Sustav Android 11 unaprijed je instaliran na 5s. Pri prvom pokretanju traži da se odabere želi li se koristiti Zen UI ili ROG UI. U potonjem slučaju postoji više skupova statičkih i dinamičkih pozadina.

ROG_Phhone_5S_UI

Ne nedostaje ni način rada jednom rukom, kloniranja aplikacija, upravitelj datoteka i sve ostale aplikacije ili opcije Android sustava.

ROG_Phhone_5S_UI_2

Međutim, šlag na tortu u sučelju donose Game Genie i Armory Crate središte za igre.

Game Genie

Game Genie izvrstan je alat za brzi pristup za svaku značajku da se nikada ne mora napustiti igra. Automatski se učitava nekoliko sekundi nakon pokretanja igre.

ROG_Phhone_5S_Game genie_Screenshot

Ovdje se upravlja  efektima i vibracijama, dodirnim zonama paljbe iz oružja, primjerice u PUGB i Call Of Duty, AirTrigger gumbima, sprječava promjena svjetline kada se okolno svjetlo brzo promijeni, blokiraju dolazni pozivi i/ili obavijesti, pokreće plutajuća traka s informacijama o CPU, GPU, razini baterije i procijenjenim vremenom igre dok se ne isprazni, temperaturom sustava i FPS-om.

Nakon otvaranja Armoury Crate aplikacije pojavljuju se svi naslovi instaliranih igara u mobitelu što je idealno za one koji vole igrati naslove raznih žanrova igara. U sučelju postoji ukupno pet kartica za proširivanje funkcija i postavku u igrama ili samom  telefonu.

Najistaknutija je Konzola. Nudi jednostavan  vizualni  pregled za  različite načine  rada sustava s jasnim prikazom prednosti i nedostataka svake postavke. To su X način (najbolje performanse za igru), Dinamički  (zadani  za dnevnu upotrebu),  vrlo trajno (za maksimalnu uštedu baterije ograničavanjem mreže, postavljanjem zaslona na 60 Hz, smanjenje praga CPU, GPU, RAM-a) i naravno, napredni način za ručne prilagodbe  namijenjen naprednim esport igračima. Integrira postavke za mrežu, zaslon (odabir između unaprijed postavljenih postavki za pojačavanje grafike ili prilagođavanja Anti-aliasing na razini računala,….), dodir (kako bi se postigla bolja točnost prilikom ciljanja), temperature i performanse CPU-a, GPU-a i RAM-a kako bi se gurnule do krajnjih granica.

Gaming

Kamere

Prednja kamera je opremljena 24-megapikselnim OmniVision OV24B1Q senzorom s autofokusom, otvora blende f/2.0 i ekvivalenta 2.45 mm žarišne duljine. Pruža selfije dobre kvalitete. Ujedno se koristi za biometrijsku funkciju otključavanja prepoznavanjem lica korisnika.

Glavna kamera ima 64-megapikselni Sony IMX686 senzor (1/1.7″ veličine piksela 1.6um) s Quad Bayer spajanjem četiri piksela u jedan, objektiv s otvorom blende f/1.8 i  PDAF. Nažalost nema optičku zaštitu od potresanja već samo 3-osni EIS. Za pokretanje snimanja od 64  megapiksela u postavkama sučelja treba odabrati opciju “4:3″. Širokokutna (125 stupnjeva) je 13 megapikselnog senzora i f/2.4 otvora. Treća kamera je makro objektiv od 5 megapiksela otvora f/2.0. Načini snimanja uključuju sve standardne i profesionalni za fotografije i video. Za one koji ne žele sami podešavati različite parametre je AI detekcija scena.

Kvaliteta snimljenih fotografija

ROG_Phhone_5S_64 MP

** 64 MP

Na dnevnom svjetlu boje djeluju prirodno, balans bijele je točan, sačuvani su detalji  i oštrina.

ROG_Phhone_5S_P_20211124_111805

Učinak detekcije HDR-a je prilično dobar, a cjelokupni stil boja je pristran prema svijetlim i linijama visokog kontrasta.

ROG_Phhone_5S_P_20211124_112638

Prilikom snimanja širokokutnom kamerom detalji se malo gube, a rubovi su očitije deformirani.

ROG_Phhone_5S_P_20211124_190149

2x povećanje bez gubitaka kvalitete za dnevne fotografije sasvim je u redu, a   u uvjetima slabog osvjetljenja, kada se prebacuje na digitalni zum, pruža malu fleksibilnost snimanja – koristite ako baš morate. Makro fotografije su  kvalitetom pomalo ispod prosjeka, dok portretne sa zamućenom pozadinom nemaju očite pogreške u detekciji dubine polja. Kada su u pitanju scene pri slabom osvjetljenju, kamera  počinje gubiti snagu i povećava ISO.

ROG_Phhone_5S_P_20211124_165636

Nakon uključivanja noćnog načina rada svjetlina se povećava i rezultira gubitkom dijela detalja i pojavom šuma.

Video zapisi

Specifikacije snimanja video materijala uključuju 8K@30fps, 4K@120fps, FHD@240fps usporene snimke i usmjereni audio prednjim ili stražnjim mikrofonima. Kvalitetu procijenite sami…..

Zaključak

Asus ROG Phone 5s kao 5G telefon za esport igre ne samo da ima cool izgled, moćne performanse i duboku akumulaciju tehnologija, već se također oslanja na odličan zvuk, jedinstven rad AirTrigger tipaka i zaslon s velikom brzinom osvježavanja i uzrokovanja dodirom usporedivih s prijenosnim računalima za igre.

recenzija_ Asus_ ROG_Phone_5s (slika18)

Prava poslastica za gejmere su prilagodbe u sustavu bez potrebe za rootom i makro funkcije koje omogućuju prilagodbe, pa čak i uvoz/izvoz kako bi se podijelile ili razmijenile tajne vještine s drugima. Međutim, sofisticirana gaming sučelja neće svima biti jednostavna jer moduliranje različitih postavki zahtijeva vrijeme istraživanja i upoznavanja. Ali nema sumnje da će zadovoljiti svakog tvrdokornog igrača.

U pogledu kamera telefon se ne natječe  s Galaxy S-serijom ili iPhoneom 13 Pro, ali ni ne žrtvuje fotografiju zbog fokusa na igre. Osigurava dobro fotografsko iskustvo.

recenzija_ Asus_ ROG_Phone_5s (slika19)

Izdržljivošću baterije trebali biste biti zadovoljni  jer brzo punjenje, ako punite samo do 60 ili 70 posto, ekvivalentno je dostizanju 100 posto kapaciteta baterije od 4.200 do 4.500 mAh drugih marki pametnih telefona. Također imajte na umu da mu nedostaje vodonepropusnost i bežično punjenje.

No, ako želite započeti doživljaj gaming mobitela ili ste strastveni igrač, onda bi Asus ROG Phone 5s trebao biti na ili blizu vrha vašeg popisa. Elitni je telefon na tržištu za igranje. U Hrvatskoj će biti dostupan prije kraja godine u konfiguraciji s 12/512 GB, po cijeni od oko 7.500 kn.