asus_rampage_vi_apex_8

Oko LGA2066 socketa, neuobičajeno, vidimo samo četiri DIMM utora. Asus se na ovakvu konfiguraciju odlučio jer je većini korisnika ipak dovoljno 32 ili 64 GB memorije, a time su dobili dva dodatna mjesta za DIMM.2 utore koji zapravo služe za adaptere na koje instaliramo M.2 SSD-e. Na dva nosača/adaptera je moguće instalirati do četiri M2. SSD-a te ventilatore koji će ih hladiti.

Iznad se socketa nalazi napojna jedinica koja je osam fazna, s digitalnom kontrolom i poznatom 5-way optimizacijom. Napojna je jedinica adekvatna i za overclocking, čak i u ekstremnim uvjetima pod tekućim dušikom, za što je ova ploča itekako spremna. Sastoji se od 60-amperskih IR3555 PowerIRstage DC-DC napojnih faza, MicroFine Alloy prigušnica i 10K Black Metallic kondenzatora. Integrirane MOSFET-e hladi masivni aluminijski hladnjak koji je s toplovodnom cijevi povezan s još masivnijim aluminijskim hladnjakom koji se nadvija iznad stražnjih I/O portova. Na gornjem se rubu ploče nalaze dva 8-pinska EPS konektora za dovođenje sasvim dovoljno struje gladnim Skylake-X procesorima. Tu se još nalaze i dva 4-pinska konektora za ventilatore, te konektor za LED trake.

asus_rampage_vi_apex_9

Na desnom se gornjem rubu podred drugog DIMM.2 utora nalaze Power, Reset, Retry i Safe Boot tipke, zatim mjerne točke napona (ProbeIt), Q Code LED dijagnostika, četiri signalne LED-ice za detekciju kondenzata kod subzero hlađenja (Detect CPU, DRAM Left, DRAM Right i PCIe), LN2 mode jumper, Slow Mode, pause, RSVD_1 i RSVD_2 prekidači i PCIE prekidači. Sve što je potrebno za uspješan ekstremni overclocking je dakle tu. Ispod su samo još 24-pinski konektor, dva 4-pinska konektora za ventilatore, te ASMedijin USB 3.1 kontroler i pripadajući interni USB 3.1 konektor. Na već donjem dijelu se ploče nalaze još dva horizontalno postavljena USB 3.0 interna konektora.

asus_rampage_vi_apex_10

Na donjem lijevom dijelu ploče se kao i uvijek nalazi audio jedinica, odvojena osvijetljenim kanalom od ostatka PCB-a. Kanali su svaki na svom sloju PCB-a, za čistu se struju briju Nichiconovi audio kondenzatori, a audio sustav nosi marketinško ime SupremeFX. Ispod se EMI zaštite zapravo nalazi poznati osam kanalni S1220A CODEC s podrškom za 32-bit/192kHz playback (113 db SNR). Gigabit LAN kontroler je u blizini, a riječ je o Intelovom I219V s dvostrukim vezama između MAC i PHY slojeva. Četiri su oklopljena PCIe x16 utora s podrškom za 4-way CFX/SLI polja grafičkih kartica – pod uvjetom da imate procesor s 44 stazice. Uz njih se sakrio i jedan PCIE x4 utor. Ako koristimo četiri grafičke kartice tada će nam dobro doći i dodatna snaga koju PCIe slotovima isporučuje Molex konektor na dnu ploče.

asus_rampage_vi_apex_11

Na dnu se ploče nalaze uobičajeni konektori poput AAFP, TPM i još jednoga za LED trake, a u nastavku su tipka za izbor jednog od dva BIOS-a, ROG_EXT konektor, interni USB 2.0 utor, čak četiri 4-pinska konektora, F_PANEL port, 80 Light konektora, VROC hardware key i MemOK! tipka. SATA konektori koji su smješteni uz rezani rub su četiri SATA 6 Gbps i dva su eSATA 6 Gbps konektora.

asus_rampage_vi_apex_12 asus_rampage_vi_apex_13

Stražnji je I/O panel bogat portovima i konektorima, a izdvojiti vrijedi WiFi Go! karticu s podrškom za AC standard, te ujedno podržava i Bluetooth 4.2. Tu su i sad već uobičajeni USB 3.1 Type A i Type C konektori.

 • 1 x PS/2 keyboard (purple)
 • 1 x PS/2 mouse (green)
 • 1 x LAN (RJ45) port
 • 1 x USB 3.1 Gen 2 ()
 • 2 x USB 3.1 Gen 2 (red)Type-A + USB Type-C
 • 6 x USB 3.1 Gen 1
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x Optical S/PDIF out
 • 1 x Clear CMOS button
 • 1 x USB BIOS Flashback Button
 • 1 x ASUS 2×2 Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac and Bluetooth v4.2 module
 • 5 x Gold-plated audio jacks

asus_rampage_vi_apex_14

Apexica ima i vrlo bogato RGB LED osvjetljenje koje se proteže sa svih strana ploče kako s donje tako i s gornje strane. Kontrola se vrši putem AURA Sync aplikacije, koja u ovom slučaju kontrolira i G.Skillove Trident Z RGB module. Načini rada osvjetljenja su razni – Static, Breathing, Strobing, Rainbow, Color Cycle, Comet, Flash & Dash, Wave, Glowing Yo Yo, Starry Night, Music effect i CPU temperature.

asus_rampage_vi_apex_18 asus_rampage_vi_apex_16

asus_rampage_vi_apex_17 asus_rampage_vi_apex_19

UEFI sučelje je tipično za ASUS ROG ploče, a uz to je i pregledno, brzo i intuitivno. Nudi sve napredne opcije za tweaking, okrenuta je overclockerima, kako onima koji će to raditi na zračnom ili vodenom hlađenju, tako i onima koji će to raditi s malo ekstremnijim tipovima hlađenja. Sa softverske je strane sve već od ranije poznato, AI Suite 3 je u glavnoj ulozi, uz RAM Cache II, ROG CPU-Z, CloneDrive, Overwolf itd.