Nakon najmoćnijeg GT-AXE16000 modela kojeg smo recenzirali prije par mjeseci, konačno na red dolazi i malo slabiji model GT-AXE11000. Riječ je o gaming usmjerivaču koji podržava tri pojasa, dakle i novi 6 GHz, ima 2,5-gigabitni WAN/LAN port, podržava WAN agregaciju, VPN Fusion, trostruko ubrzanje igranja, AiMesh i još mnoštvo toga. Otpakiravanje AXE11000 routera (usmjerivača) ste mogli pogledati na našem Youtube kanalu još prije dva mjeseca, a sada nakon dvomjesečnog korištenja routera donosimo i naše dojmove u svakodnevnom radu. Zamijenio je RT-AX88U model na mjestu glavnog WiFi usmjerivača koji tu ulogu uspješno obnaša već gotovo četiri godine.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_0

U videu ste mogli u kakvoj kutiji dolazi AXE11000 i način na koji je pakiran. Vidimo da je riječ o premium ROG pakiranju, unutar kojeg se router nalazi odlično zaštićen i već složen za rad. Uz njega kupac će dobiti i slikovne upute za brzu početak rada, jedan LAN kabel, AC/DC napajanje (19 V - max. 3.42 A /19.5 V - max. 3.33 A) s mrežnim kabelom i detaljne upute za rad. Nešto je manjih dimenzija od AXE16000 modela, no i dalje je riječ o grdosiji teškoj 1.728 grama, i s osam velikih antena koje strše visoko iznad tijela. Za razliku od jačeg modela, ovaj ima samo RGB LED-icama osvijetljen ROG logo na vrhu.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_2 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_3

Veliki dio površine routera je perforiran za što efikasniju izmjenu topline jer se poprilično moćan hardver koji se nalazi unutra dosta i zagrijava. Hlađenje je jasno pasivno, i solidno odrađuje svoj posao. Na router spojeno se nalazi osam velikih okretnih antena koje možemo usmjeravati prema želji. Tijelo routera je plastično, dobre kvalitete i materijala i spojeva.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_3a

Router i glavne komponente su iznutra hlađene masivnim aluminijskih hladnjacima, a ono što zahtijeva najviše hlađenja su pojačalo za 6 GHz pojas i četverojezgreni 64-bitni ARM procesor koji radi na 1,8 GHz i koji pokreće operativni sustav. Radne memorije je 1 GB, a one na kojoj se nalazi operativni sustav 256 GB (NAND flash). Osim toga tu su i modemi za sva tri pojasa. Na sva tri pojasa (2,4, 5 i 6 GHz) su 4 x 4 kanali za prijem i odašiljanje. 2,4 GHz AX pojas podržava 1024 QAM 20 i 40 MHz kanale i daje maksimalnu teoretsku propusnost od 1,148 Gbps. 5 GHz AX pojas ima 1024 QAM 20, 40, 80 i 160 MHz kanale te do 4,804 Gbps propusnosti, dok 6 GHz AX pojas ima 1024 QAM 0, 40, 80 i 160 MHz kanale propusnosti do 4,804 Gbps. Zbrajanjem maksimalne teoretske propusnosti sva tri pojasa dolazimo do ugrubo 11 Gbps ili 11000 Mbps što je i u nazivu routera. Kod 6 GHz pojasa se koristi novih sedam 160 MHz kanala, što je povećanje od četiri u odnosu na tri koliko ih ima kod 5 GHz pojasa.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_4 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_5

Na lijevom prednjem bridu routera se nalaze tri korisne tipke - WPS za brzo povezivanje uz pomoć WPD Wizarda (Wi-Fi Protected Setup), WiFi za brzu deaktivaciju ili aktivaciju bežične mreže, te Boost koja služi za isključivanje glavne LED rasvjete, uključivanje DFS kanala, izmjenu RGB osvjetljenja te konačno brzo uključivanje Game Boost funkcije. Na prednjem desnom bridu se nalaze statusne LED-ice. S lijeva na desno tu su WAN (Internet), LAN, 2,5G WAN/LAN, 6GHz/ 5GHz/2,4 GHz Wi-Fi i Power LED-ice. One se ne mogu isključiti i stalno svijetle, no srećom svjetlo nije jako i napadno.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_6 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_8

Na stražnjoj desnoj nakošenoj površini se nalazi ulaz za napajanje, Power tipka i Reset tipka. Na lijevom se pak boku nalaze dva USB 3.0 porta. USB omogućava mnoštvo različitih funkcija u koje ulazi AiCloud, Download master, AiDisk, Media server, Time Machine, Samba server, FTP server i Shared Folder privilegije. Podržane su HDD hibernation i Safely Remove disk funkcije, kao i HFS+, NTFS, vFAT, ext2, ext3 i ext4 file sistemi.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_7

Na stražnjoj se strani nalaze četiri gigabitna RJ45 LAN porta (crni), jedan plavi WAN RJ45 port i jedan 2,5-gigabitni WAN/LAN port. Podržane su Dual WAN i WAN aggregation tehnologije, pa je moguće kako istovremeno koristiti dvije veze na internet (primarnu i sekundarnu kao backup), tako i povećati propusnost (primjerice koristiti istovremeno 2x 50 Mbps veze za load balancing). WAN agregiranje je spajanje dva linka istog ISP-a i to se manje koristi, no zgodno da je i ta opcija tu u slučaju da zatreba. Ovdje vidimo i glavnu razliku u odnosu na jači GT-AXE16000 router, pri čemu ovaj nema 10 Gbps portove, osim što je ovo i klasični tri-band router, a jači model je quad-band kod WiFi mreže.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_9

S donje se strane routera nalaze rešetke za izmjenu zraka, tj. u ovom slučaju ovdje hladniji zrak izlazi, a na bokovima i vrhu izlazi prirodnim tijekom. Na dnu se ujedno nalaze i tri velike gumene podloške na kojima router stoji na površini, a kao što vidimo nema opcije za postavljanje routera na zid. GT-AXE11000 podržava AiMesh povezivanje za pokrivanje većih objekata (kuća, poslovnih prostora), a može se upariti s bilo kojim Asusovim routerom koji ima tu funkcionalnost. Podržava i povećanu pokrivenost s RangeBoost Plus tehnologijom, koja izvlači do 38% veću pokrivenost u odnosu na routere koji ovo ne podržavaju izvlačeći maksimum iz Broadcomovih čipova s Asus AF tehnologijom. Kao backhaul veze za AIMesh sustav se mogu koristiti 5 GHz ili 6 GHz pojasevi, kao i LAN.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_12 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_13

GT-AXE11000 kao i ostatak Asusovih routera ima operativni sustav baziran na Linuxu, a sučelje je također dobro poznato iz ostalih ROG gaming routera. Možete mu pristupiti i putem komandne linije, mobilne aplikacije (Asus Router App), te klasično preko web sučelja.  Na web sučelju nas čeka wizard za brzo postavljanje ili prijelaz u napredniji mod podešavanja. Sučelje je bogato opcijama i dizajnirano u gamerskom ROG stilu, a podijeljeno je na General i Advanced Settings menije. U Generalu nalazimo Dashboard koji nam nudi grafički prikaz različitih statusa, moda u kojem radi router, klijenata koji su spojeni, malo mrežnog prometa, pinga, devijacije pinga, a tu je i Game Radar, AURA osvjetljenje, status pinga, te odabir alternativne funkcije za LED tipku. Sljedeća funkcija je AiMesh za koju dobro znamo kako funkcionira, a ovdje samo odabiremo način na koji će raditi i koja će se backhaul veza koristiti. AiProtection je poznata značajka Asusovih routera razvijena u suradnji s Trend Microm. Služi za cjelokupnu za aktivnu zaštitu mreže i svih uređaja spojenih na nju. Usluga je integrirana u router i besplatna je, a štiti korisnike od vanjskih napada, blokira pristup malicioznim stranicama, detektira i blokira inficirane uređaje koji se spoje na mrežu itd.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_14 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_15

Parental Controls je još jedna sigurnosna značajka koja omogućava roditeljima postavljanje filtera na web stranice i aplikacije uz mogućnost blokade pristupa internetu svim uređajima, te postavljanja vremenskog ograničenja pristupu internetu. Game Acceleration opcija omogućava tri nivoa ubrzanja mrežnog prometa igara. Na prvom nivou je prioritiziranje game portova preko ROG First tehnologije koja je povezana s GameFirst V tehnologijom na Asus matičnim pločama, prijenosnicima i gotovim desktop računalima. Nadalje, tu je prioritiziranje game paketa Game Boost koji koristi adaptivnu QoS tehnologiju za ubrzanje protoka podataka iz igara. I na trećem nivou je WTFast, mrežna tehnologija koja povećava performanse usmjeravanjem prometa za optimalni put istom prema serveru igre. Tu je još i poznati Quality of Service (Adaptive, Traditional i Bandwidth Limiter), Gear Accelerator za prioritiziranje igraće opreme, i Internet Speed (prva slika niže) koji je zapravo Ooklin Speedtest.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_16 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_17

Open NAT je sljedeći meni u kojem kreiramo pravila za port forwarding tehniku koja također optimizira usmjeravanje paketa prometa iz igara (do 64 pravila). Tu imamo i Game Profile opciju gdje ručno podešavamo ime servisa, platformu (PC, Xbox One i PS4), te internu IP adresu za svaku pojedinu igru od kojih su neke već na popisu. Game Radar je još jedan poznati Asusov alat uz pomoć kojeg možemo pingati servere popularnih igara kako bi doznali onaj najbrži za nas. Nešto što AXE16000 nema u svom meniju je WiFi Radar funkcija koja omogućava detaljniju analizu kvalitete WiFi mreže putem opcija WiFi Site Survey (detektira sve pristupne točke u blizini), Wireless Channel Statistics (kapaciteti kanala i njihova distribucija), Advanced Trouble shooting (Chanim i Glitch Counter statistika za svaki pojas) i Settings. VPN meni nudi odabir VPN servisa kao što su PPTP, OpenVPN i IPSec VPN za kreiranje VPN servera koje onda možemo spajati putem VPN Fusion opcije (maksimalno 16 servera), a tu je i Instant Guard opcija za kreiranje VPN tunela samo s jednim klikom uz pomoć ASUS Router mobilne aplikacije. Posljednji, Traffic Analyzer meni nudi analitiku i statistiku prometa, bandwidth monitor, traffic monitor, ali i Web History u kojem možete vidjeti kojim stranicama surfaju klijenti rutera. Advanced Settings meni je vrlo sličan za sve Asusove routere. Osim uobičajenih Network Map, Wireless, Guest network, LAN, WAN itd. Router ima dva USB porta koji omogućavaju kreiranje AiDiska, podešavanje media servera, mrežnog print servera, upotrebu 3G/4G donglea, korištenje Time Machine funkcionalnosti ili pak Download Mastera. Ostalo je sve manje – više standardno – AiCloud 2.0 (Cloud Disk, Samba, AiCloud sync), Amazon Alexa podrška, napredan Firewall (URL Filter, Keyword filter, Network Services Filter), podešavanje mrežnih parametara, mreže za goste, LAN parametara itd. Za kraj dolazi administracija (mod rada, sistem, nadogradnja firmwarea, feedback, privacy), sistemski logovi (general, wireless, DHCP leases, IPv6, routing tabele, port forwarding i veze), te Network Tools. Kompleksno dakle sučelje koje omogućava mnoštvo toga i koje je namijenjeno iskusnim korisnicima.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_18 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_19

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_20 asus_rog_rapture_rt_axe_11000_21

Prve slike su ista etaža, druge slike su etaža iznad routera

Router smo koristili gotovo dva mjeseca i u tom je periodu radio apsolutno stabilno i bez ikakvih problema. Otkrili smo da je za bolju raširenost signala, tj. pokrivenost bolje malo raširiti antene nego da stoje uspravno. Koristili smo nekoliko WiFi 6E uređaja s njim na 6 GHz pojasu i jedino što možemo zaključiti je da taj pojas radi odlično kada ste na istoj etaži s routerom, dok je pad performansi puno veći nego na 5 GHz s udaljenošću ili brojem prepreka. S 5 GHz pojasom smo se ipak nešto češće koristili i kao što vidimo gore veze su bile brze (AX u oba slučaja - gornji na mobilnom telefonu, donji na prijenosniku). Propusnosti su bile odlične i vrlo slične kao i na AXE16000 routeru.

asus_rog_rapture_rt_axe_11000_10

ROG Rapture GT-AXE11000 je moćan i vrlo svestran gaming router koji donosi WiFi 6E podršku (6 GHz) i koji je samo jedan mali korak ispod najjačeg GT-AXE16000 modela. Ako vam ne trebaju dva 5 GHz kanala, i dva 10 Gbps porta u velikoj većini slučajeva će te biti i više no zadovoljni s ovom "mrcinom". Ako vam cijena od oko 530 € predstavlja problem i 6E vam nije prioritet, tada opet navodimo GT-AX6000 kao izvrstan izbor u segmentu gamerskih routera. GT-AXE11000 je moćniji i puno sposobniji, no sve njegove prednosti će te iskoristiti tek ako ste napredan korisnik.