asus_ryujin_II_3600_1 asus_ryujin_II_3600_2

Povodom izlaska nove Intel Core 12 generacije procesora i novog LGA1700 ležišta, svi su prozvođači izbacili i nove hladnjake za procesore koji ih podržavaju. Asus jasno nije iznimka, a na test su nam poslali novu generaciju Ryujin II hladnjaka u flagship izvedbi s 360-milimetarskim radijatorom. Osim podrške za LGA1700 socket, podržava i sve starije desktop sockete, a donosi potpuno novi dizajn kućišta pumpe s velikim interaktivnim ekranom.

Ryujin serija, nam je baš kao i Ryuo poznata još od 2018. godine kada smo testirali Ryujin 240 i 360 modele, te Ryuo 240. Asus je tada tržištu ponudio vrlo zanimljive AIO hladnjake, koji su imali dobre performanse, kvalitetu izrade ali i visoku cijenu. Sada se tradicija nastavlja i na tržištu se nalaze novi Ryujin II i Ryuo II hladnjaci. Mi danas testiramo već spomenuti flagship model koji bi trebao zauzdati moćni i9-12900K, a testirali smo ga na još dva procesora.

Video je obično puno korisniji za prezentaciju pakiranja i onoga što se u njemu nalazi, pa stoga preporučujemo da ga pogledate. Ako radije čitate, spomenut ćemo da je pakiranje premium, kao i uvijek kod Asusa, a unutar njega se nalazi sve uredno složeno i dobro zaštićeno. Na samoj kutiji, ROG dizajna, možemo saznati sve što nas zanima o proizvodu. Prednja stranica tako napominje da se uz hladnjak isporučuju Noctuini poznati industrialPPC ventilatori, te da Ryujin dolazi sa 6-godišnjim jamstvom. Ujedno, tu je i podatak da dizajn hladnjaka potpisuje Asetek. Na stražnjoj će strani kupac dobiti puno više informacija, uz slike proizvoda o specifičnostima ovog hladnjaka koje ćemo sve proći u ovom opisu.

asus_ryujin_II_3600_3

Kao što smo vidjeli u videu, Asus uz hladnjak isporučuje i tri Noctuina NF-F12 IndustrialPPC 2000 PWM ventilatora koje su isporučivali i s prvom verzijom Ryujina, te su nam oni već odavno dobro poznati. Ventilatori kvalitetno napravljeni i vrlo su izdržljivo. Promjer im je standardnih 120 milimetara, imaju promjenjivu brzinu vrtnje od 450 do 2.000 okretaja u minuti (PWM), uz maksimalni statički pritisak od 3.94 mmH2O i maksimalan protok zraka od 121.8 CFM-a. Proizvođač navodi podatak o maksimalnoj buci od 29.7 dB, a pri maksimalnih 2.000 okretaja smo izmjerili dosta čujnih 51,1 dB. Srećom, pa je logika dosta unaprijeđena i ventilatori se zapravo rijetko zavrte do maksimuma.

Osim ventilatora, u pakiranju nalazimo i sve potrebno za montažu na jedan od podržanih socketa, a to su LGA 1700, 1200, 115x, 2011, 2011-3 i 2066 s Intelove strane, te AM4 s AMD-ove. Uz bracket koji AMD isporučuje za TR4 socket, hladnjak je moguće koristiti i s Threadripper procesorima. U pakiranju su i kratke upute za instalaciju, set ROG naljepnica, set 3M trake za lijepljenje, te svi potrebni kabeli. Zasebno, tu se nalazi i ROG FAN kontroler na kojeg spajamo SATA konektor za napajanje, a ima i konektor za AIO pumpu, 4x PWM konektora za ventilatore, te 4x headera za ARGB.

asus_ryujin_II_3600_4

Hladnjak je AIO tipa, dakle tvornički je spojen radijator s pumpom, i korisniku samo preostaje postavljanje ventilatora te montaža na socket i u kućište. Naravno, zbog dimenzija aluminijskog radijatora od 394 x 121 x 27 milimetara potrebno je imati kompatibilno kućište s dovoljno mjesta. Radijator je standardan, a na sebi ima utisnute ROG logoe. Na njega su spojene dvije upletene gumene cijevi dužine 380 milimetara što bi trebalo biti sasvim dovoljno za većinu kućišta na tržištu, naravno uz pravilnu orijentaciju prilikom ugradnje.

asus_ryujin_II_3600_5

Kućište vodenog bloka i pumpe se sastoji od dva dijela, a unutar svega je integriran i ventilator. Zbog toga je cijelo kućište malo veće – dimenzije su mu 78,15 x 87,5 x 81 milimetar. Vanjski oklop je većinom rešetkast jer kroz njega izlazi zrak koji stvara maleni ventilator, a bokovi su ispunjeni ROG logoima, značkama i natpisima – da ne bi bilo zabune. Na vrhu se nalazi 3,5-inčni LCD u boji.

asus_ryujin_II_3600_6

Na dnu je okrugli bakreni blok s tvornički nanesenom termalnom pastom. S obzirom na to da je ovo Asetekov dizajn, tu je i dobro poznati način pričvršćivanja nosača pumpe, koji se mijenja po potrebi, tj. u ovisnosti o socketu. Mehanizam je pouzdan i robustan, i što je najbitnije, jednostavan za korištenje. Iznad bakrenog bloka se nalazi Asetekova pumpa sedme generacije. Na poklopcu se pumpe nalaze i dva kabela – jedan za spajanje na matičnu ploču (USB) i drugi za spajanje na kontroler. Kabeli su dovoljno dugački pa kontroler ne moramo smjestiti previše blizu, a kabel s internim USB konektorom je dovoljno dug da ispod ploče dosegne header na dnu.

asus_ryujin_II_3600_8 asus_ryujin_II_3600_9

Kada skinemo gornji poklopac na kućištu pumpe ukazat će nam se 60-milimetarski ventilator koji za zadatak ima povećati protok zraka oko VRM hladnjaka i gornjeg M.2 slota na ploči. Ventilator ima protok zraka od 19,41 CFM-a, statički pritisak od 3,23 mmH2O, maksimalnu brzinu od 4.800 okretaja u minuti i maksimalnu deklariranu buku od 31 dB(A). Naravno, realna buka je malo iznad toga, ali ventilator nije pretjerano čujan. Poklopac nasjeda na točno određeno mjesto, tj. na kontakte, a drže ga magnetne kopče.

asus_ryujin_II_3600_7

Ono zbog čega je ovaj hladnjak poseban je podrška za LGA1700, no Asus je mislio i na vlasnike starijih hladnjaka. Naime, neke ploče imaju dva seta rupa, pa se mogu montirati i LGA115x hladnjaci na njih. Donji je nosač plastičan s pomičnim metalnim navojima, u koje se montiraju vijci s dvostrukim navojem, a na vodenu pumpu montiramo odgovarajući metalni nosač. Jednom kada pumpu postavimo na procesor, thumb maticama sve zajedno pričvršćujemo – jednostavno.

asus_ryujin_II_3600_10

Za AM4 procesore je procedura malo drugačija, no ništa kompliciranija. Na postojeću donju ploču koja dolazi uz sve AM4 matične ploče montiramo vijke koji su ujedno i odstojnici, te na njih postavljamo odgovarajući metalni nosač koji smo prethodno postavili na pumpu. Nakon toga, ponovno sve pričvršćujemo thumb maticama.

asus_ryujin_II_3600_11

Ryujin 360 smo testirali na različitim platformama koje su uključivale Z690, Z590 i X570 čipsete te odgovarajuće procesore. Najviše je muke hladnjak imao s novim i9-12900K koji je veliki potrošač i jako se zagrijava. Buka je na druga dva procesora uvijek bila u granicama normale i ventilatori su se rijetko vrtjeli preko 1.500 RPM, no u slučaju 12900K su se znali zaletjeti i do maksimuma.

asus_ryujin_II_3600_crate_1 asus_ryujin_II_3600_crate_2

asus_ryujin_II_3600_crate_3 asus_ryujin_II_3600_crate_4

asus_ryujin_II_3600_crate_5 asus_ryujin_II_3600_crate_6

Ponašanje pumpe i ventilatora može se konfigurirati unutar Armoury Crate softvera, a nekoliko je pretpodešenih profila. Ujedno, korisnik može i sam podesiti krivulju rada prema svojim željama, pa je tako moguće sve postaviti za apsolutno tihi rad. No, i ovako rijetko radi na maksimumu, osim kada je u pitanju i9-12900K koji se jako zagrijava i treba maksimalne performanse.

asus_ryujin_II_3600_12 asus_ryujin_II_3600_13

Unutar softvera je moguće i kontrolirati rad ekrana koji može pokazivati različite sistemske informacije, ali i animacije, wallpapere, korisničke slike i korisnički tekst. Ekran je solidne oštrine i jačine osvjetljenja te će stvarati dobar efekt kroz prozirnu bočnu stranicu kućišta.