asus_rog_ryujin_iii_360_argb_1 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_2

Pred nama je danas novi AIO hladnjak iz Asusa – ROG Ryujin III 360 ARGB. Riječ je o novoj iteraciji hladnjaka iz dobro poznate Ryujin serije koja je kao što znamo vrh Asusove ponude. U svom trećem izdanju, Ryujin hladnjak donosi novu, osmu generaciju Asetekove pumpe, povećane cijevi, ventilatore s magnetskim kopčama, aksijalni ventilator za hlađenje VRM-a, kao i novi 3,5-inčni LC ekran koji može prikazivati sistemske informacije ili prikazivati različite zanimljive gifove.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_3

Hladnjak dolazi u klasičnom pakiranju za ROG i tu se nije ništa promijenilo u odnosu na starije modele. Unutar kutije je sve vrlo uredno složeno. Svaki je ventilator u svojoj kutiji, radijator, pumpa i cijevi su uredno složeni i zaštićeni najlonom, a i set za montažu s uputama i ostalom opremom je u zasebnoj kutiji. Kao i ranije, tu je ROG kartica sa serijskim brojem hladnjaka. Asus sve uvijek lijepo zaštiti ali i prezentira što se vidi i u videu otpakiravanja. Osim samog otpakiravanja u videu možete vidjeti i kako hladnjak montiramo na AM5 socket, o čemu ćemo detaljnije kasnije u tekstu. Osim AM5, podržava i AM4, LGA1700, 1200 i 115x sockete. Vrlo bitan podatak je i da Asus daje 6 godina jamstva na hladnjak.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_4

Ako pogledamo recenziju prethodnika, Ryujina II 360, vidimo da je hladnjak sada malo masivniji i drugačiji. Mjere su mu sežu 399,5 milimetara u širinu, 120 milimetara u visinu i 30 milimetara u debljinu. Kada na to dodamo 25 milimetara debljine ventilatora, jasno je koliko prostora mora ostati za bezbolnu montažu u kućište. Materijal izrade je i dalje aluminij, a cijeli je hladnjak pobojan u crno. Rashladna tekućina standardno teče kroz aluminijske kanale iznad i ispod kojih su valoviti aluminijski limovi. Opletene gumene cijevi su dužine 400 milimetara što je dovoljno za većinu kućišta, a osim što su 20 milimetara duže, i malo su deblje nego kod prethodnika (7 vs. 5 milimetara).

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_6 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_7

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_12 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_13

Ventilatori su posebna priča jer je riječ o ROG Magnetic modelima koji se uz pomoć vanjskih kontakata i magnetskih kopči spajati u niz. Kako se spajaju mogli ste vidjeti u videu, a napisat ćemo samo da je ideja odlična, baš kao i izvedba. Spojevi su čvrsti, a ventilatori su napravljeni vrlo kvalitetno. Osim što se međusobno spajaju magnetskim kopčama, i kabel koji spajamo na napajanje i za ARGB rasvjetu ima magnetsku kopču kao što možete vidjeti na gornjim fotografijama.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_5

Riječ je o 120-milimetarskim ventilatorima debljine 25 milimetara, koji uz pomoć PWM-a imaju promjenjivu brzinu vrtnje od 600 do 2.200 okretaja u minuti. Maksimalni statički pritisak im je visokih 3,88 mmH2O, maksimalni protok zraka 70,07 CFM-a, a maksimalna buka prema proizvođaču iznosi 36,45 dB(A). Mi smo Meterk MK09 mjeračem na maksimumu i udaljenosti od 30 centimetara izmjerili 48,5 dB(A) što je dosta čujno. Ovo nije najveća buka koju smo izmjerili jer maleni ventilator za hlađenje VRM-a buči još više. No, o tome ćemo nešto više kasnije.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_8 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_9

Kao i kod starog modela, kućište vodenog bloka i pumpe je najzanimljiviji dio. Baza je kao i do sada bakrena no prešlo se na kvadratični oblik veće površine što više odgovara potrebama novih desktop procesora. Dimenzije su 89 x 91 x 101 milimetar.

Oko baze se smješta nosač uz pomoć kojeg sve pričvršćujemo na ploču, a na vrhu je aluminijsko-plastični poklopac na vrhu kojeg se nalazi 3,5-inčni LC ekran. Poklopac je rešetkast kako bi se zrak efikasno izbacio van prema VRM hladnjacima. Pumpa koja se nalazi u kućištu je Asetekov dizajn osme generacije te ima promjenjivu vrtnu između 800 i 3.600 okretaja u minuti. Motor pumpe je tropolni.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_11 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_10

Elektronika ekrana je nadograđena, u odnosu na prethodnika tu je duplo više memorije (32 MB), za jasnije animacije i duže videe. Ekran podržava četiri puta više sličica, 60 fps-a i 24-bitne boje. Vrlo bitan dio cijelog dizajna je i ventilator na vrhu baze koji se vrti do 5.100 okretaja u minuti, stvara zračni pritisak od 5,53 mmH2O, te protok zraka od 21,08 CFM-a.  Ispod njega se nalaze dva tunela za usmjeravanje zraka prema VRM hladnjacima. Asus ne navodi buku koju ovaj ventilator stvara, no ona nikako nije zanemariva, štoviše, to je i najbučniji dio ovoga hladnjaka. Srećom, brzina hladnjaka se može podešavati u softveru.

Izmjerili smo sljedeće vrijednosti:

  • Silent embedded fan (1.530 rpm) – 48,5 dB (120-mm ventilatori na maksimumu i oni stvaraju najveću buku u ovom slučaju)
  • Standard embedded fan (2.970 rpm) – 49,9 dB (ovdje već mali ventilator stvara višu buku od onih na radijatoru)
  • Turbo embedded fan (4.320 rpm) – 51,2 dB
  • Full speed embedded fan (5.250 rpm) – 52,6 dB

Prednosti ovakvog hladnjaka su itekako vidljive jer uspijeva spustiti temperaturu VRM-a, pa smo tako s isključenim ventilatorom izmjerili 56°C na VRM-u, s uključenim u Silent modu 47°C, a u punoj brzini 46°C. Kod jačih procesora razlika u temperaturi VRM-a je još izraženija.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_15 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_16

Proces instalacije na AM5 socket je vrlo lagan. Potrebno je samo postaviti nosače i vijcima ih pričvrstiti za ploču. Na njih nasađujemo nosač koji se nalazi na kućištu pumpe, a koji onda thumb vijcima pričvršćujemo za nosač na ploči. Potrebno je paziti kako postavljamo pumpu, jer moramo omogućiti hlađenje VRM hladnjacima. Stoga, spojnice za cijevi uvijek moraju biti orijentirane prema dolje.

Nakon testa kod demontaže smo primijetili savršeno nasjedanje hladnjaka i raspored tvornički nanesene paste na bazu. Hladnjak smo isprobali i s Intelovim Core i9 13900K procesorom te je i kod njega bilo ravnomjerno nasjedanje baze na IHS.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_14

Hladnjak je velik i debeo, pa svakako njegovu ugradnju trebate planirati unaprijed. Ako ga postavljate na prednji do većeg kućišta problema ne bi smjelo biti, no ako ide na vrh kućišta svakako treba provjeriti ima li dovoljno mjesta za ploču i hladnjak. Asus uz hladnjak isporučuje i jednu čičak traku za organizaciju kabela, ili pak cijevi kako tvornički i dolazi. Velika je prednost što kabela nema puno i ovdje je Asus odradio odličan posao sa spajanjem ventilatora u niz i magnetskim kopčama.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_17

Svjetlosni efekti i efekti koje možemo dodavati i mijenjati na 3,5-ekranu su stvarno šaroliki kao što možete vidjeti u ovom videu. Na ekranu se mogu pratiti sistemske informacije (frekvencija, napon, temperature, brzine ventilatora), možemo postaviti preddefinirane ili vlastite animacije, wallpapere itd.

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_soft_0 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_soft_1

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_soft_2 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_soft_3

asus_rog_ryujin_iii_360_argb_soft_4 asus_rog_ryujin_iii_360_argb_soft_5

Svime upravljamo iz Armoury Crate softvera. Tri su pod menija – Display, Fan Control i FW & SW Download. Sve je poprilično jednostavno i intuitivno i upravljanje ekranom i prikazom nije ni malo komplicirano, kao ni dodavanje vlastitih animacija ili wallpapera. Kod kontrole ventilatora možemo samo upravljati malenim ventilatorom na pumpi i samom pumpom, ali ne i ventilatorima na radijatoru kojima upravljamo iz UEFI-a ili eventualno dijela softvera vezanog za samu matičnu ploču. Za upravljanje rasvjetom ventilatora pak moramo koristiti Aura Sync izbornik u Armoury Crateu. Softver radi stabilno i dovoljno je responzivan.