asus_ryuo_III_240_1 asus_ryuo_III_240_2

Nedavno predstavljene Ryuo III AIO hladnjake smo imali prilike isprobati u verziji s 360-milimetarskim radijatorima, a sada na red dolaze i s 240-milimetarskim. Naravno, i u crnoj i u bijeloj izvedbi, kako je to i bilo pokazano u videu otpakiravanja. Sve je konstrukcijski identično, samo je radijator kraći i time nema tri nego dva ventilatora.

U videu otpakiravanja koji smo objavili prije osam dana mogli ste vidjeti da smo na test dobili čak četiri hladnjaka, a prije šest dana smo objavili i recenziju 360-milimetarskih modela. Danas na red dolaze 240-milimetarske izvedbe u crnoj i bijeloj varijanti. U videu ste mogli vidjeti da su pakirani na standardan način, i da boju radijatora i pumpe, prate i ventilatori i kabeli. Bijele konfiguracije su postale vrlo popularne u zadnjih par godina, i normalno je da proizvođači to moraju pratiti sa svim svojim proizvodima. Ono što je zanimljivost kod ove serije je da se na kartonskom poklopcu nalazi ROG kartica sa serijskim brojem hladnjaka, tj. rednim brojem pod kojim je hladnjak proizveden.

asus_ryuo_III_360_black_3

U pakiranju se nalazi i malena knjižica s uputstvima za instalaciju na podržane sockete, te set ROG naljepnica. Podržani socketi s AMD strane su AM5 i AM4, a s Intelove LGA 1700, 1200 i 115x. Za AMD sockete napravljeni su posebni nosači koji se montiraju na postojeće donje ploče na AM4/5 pločama, a za Intelove ploče tu je poseban donji nosač kojeg vidimo i na gornjoj fotografiji. Dva su splitter kabela priložena – jedan za ARGB LED i drugi za ventilatore.

asus_ryuo_III_240_3

Radijator hladnjaka je aluminijski, potpuno crn i s ROG utisnutim logoom na vrhu i dnu dužih stranica. Konstrukcija je ista kao i kod većeg modela – valoviti aluminijski limovi su unutar debelih vanjskih aluminijskih stijenki. Dimenzije radijatora su 279.5 x 120 x 30 milimetara. Što ga čini 120 milimetara kraćim od 360-milimetarskog modela i pogodnijim za ugradnju u manja kućišta. Radijator s obje strane ima plastičnu zaštitu za tanke aluminijske limove koju je potrebno skinuti prije montaže ventilatora, kao što ste u videu mogli i vidjeti. Znamo da su tanki aluminijski limovi osjetljivi i ovo je dobro došla zaštita. Na radijator su fiksno spojene dvije gumene cijevi koje su opletene koncem i dovoljno su savitljive. Dužina im je 400 milimetara što će biti dovoljno i za veća ATX kućišta. Na cijevima se nalazi i jedna čičak traka koju je moguće skinuti i iskoristiti za aranžiranje kabela.

asus_ryuo_III_240_4

Uz radijator dolaze dva ROG AF 12S ARGB ventilatora promjera 120 milimetara koji su jednaki kao i kod 360-milimetarskog modela. Svaki ventilator ima 4-pinski PWM konektor i 3-pinski ARGB konektor na krajevima dovoljno dugih kabela. Maksimalna brzina vrtnje im je 2.200 okretaja u minuti, pri čemu je maksimalni statički pritisak 3,88 mmH2O, protok zraka 70,07 CFM-a, a deklarirana buka 36,45 dB(A). Mi smo na oko 30 centimetara udaljenosti izmjerili maksimum od 48,7 dB(A) pri najvećem broju okretaja (nešto niža buka nego kod verzije s tri ventilatora). Ventilatori su čujni, no ne i pretjerano bučni.

asus_ryuo_III_240_5 asus_ryuo_III_240_6

Vodeni blok, tj. kućište pumpe i cijeli taj sklop je identičan kao i kod većeg modela. Dimenzije su mu 89 x 89 x 68,3 milimetra. Kućište je od narezanog aluminija s dijamantno rezanim rubom i jako je kvalitetno napravljeno. Na dnu se nalazi bakreni blok s termovodljivom pastom, a na vrhu je isti onaj AniMe Matrix LED ekran. Pumpa je Asetekova (kao i cijeli zapravo dizajn hladnjaka), a brzina vrtnje joj može varirati od 800 do 2.600 okretaja u minuti. U radu nije bučna, i ne nadglasava ventilatore čak i pri njihovoj najnižoj vrijednosti vrtnje od 831 okretaja u minuti.

asus_ryuo_III_240_7 asus_ryuo_III_240_8

Uz crnu izvedbu, Asus je odmah predstavio i bijelu koja je identična po svim tehničkim karakteristikama. Pogodna je jasno za ugradnju bijela kućišta i uz ostali bijeli hardver koji je sve popularniji. Svi nosači i vijci su crni, no zato su adapteri za kabele bijeli kako ne bi kvarili dojam. Hladnjak, kućište pumpe i cijevi su potpuno bijeli i zapravo izgledaju odlično. Kao uostalom i kod crne izvedbe, kvaliteta materijala i boje je na visokoj razini kao što se i očekuje od ROG proizvoda. Jedino je donji dio kućišta vodenog bloka crni, no on se ionako neće vidjeti kada se blok montira na procesor. I ova izvedba ima plastične zaštite za tanke aluminijske limove koji se lako svinu.

asus_ryuo_III_240_9

Bijele cijevi, kabeli i bijelo kućište odlično izgledaju, a dojam ne kvare ni crna okretna koljena na vodenom bloku. Kao i sve Ryuo hladnjake do sada i ovaj je dizajnirao Asetek dizajn, koji ima dugogodišnje iskustvo u izradi AIO hladnjaka. Bijelo-siva čičak traka je i ovdje dobro došao dodatak kao i kod većeg bijelog modela. Bijeli ROG AF 12S ARGB ventilatori izgledaju odlično i ovdje je još ljepše naglašen dizajn okvira i ROG natpisi na njemu. Ukupan dojam će malo kvariti crni vijci za pričvršćivanje, no očito nije sve moglo biti bijelo.

AniMe Matrix LED “ekran” se sastoji od tisuća pojedinačnih mini LED-ica koji se koristi za prikazivanje jednostavnih animacija, slika, audio vizualizacija itd. Osim onih preddefiniranih, u Armoury Crate softveru se nalazi mogućnost i kreiranja vlastitih. Nekoliko je preddefiniranih profila koji se mogu prikazivati na AniMe ekranu – Default, Launch, Kaleidoscope, Neon, Meteor, Ice, Electronic Music, Halloween, Explosion and Twinkle. Umjesto toga može pokazivati i informacije o hardveru – CPU frekvenciju, CPU temperaturu, MB temperaturu, itd. Ujedno, može se i sinkronizirati s ostatkom ploče te pokazivati sve Aura efekte.

asus_ryuo_III_240_10

Instalacija na podržane sockete nije komplicirana i identična je kao i kod većeg modela. Za AMD su posebno razvijena dva plastična nosača koja vijcima pričvršćujemo za postojeće nosače na AM5 pločama ili donju ploču koja dolazi s AM4 pločama. Ono što je najbitnije je da je nosač na vodenom bloku fiksan, tj. isti za AMD i za Intel sockete. Jednom kada nasadimo blok na nosače, samo je potrebno thumb vijcima pričvrstiti ju za nosače. Kod Intel ploča je postupak mrvicu kompliciraniji jer uključuje postavljanje donjeg nosača na kojeg postavljamo odstojnike, i onda je princip isti kao i kod AMD ploča. Asetek i Asus ovdje imaju puno iskustva i montaža je stvarno jednostavna.