asus_ryuo_III_360

Asus je nedavno predstavio svoja nova Ryuo AIO vodena hlađenja za procesore koji su sada ušli u treću generaciju. Danas donosimo recenziju modela s 360-milimetarskim radijatorom, i to dvije izvedbe – crnoj i bijeloj. Hladnjake karakterizira 8. generacija Asetekove pumpe, AniMe Matrix LED ekran na kućištu pumpe i ROG AF 12S ARGB ventilatori.

U videu otpakiravanja od prije koji dan mogli ste vidjeti da smo na test dobili čak četiri hladnjaka. Po dva 360-milimetarska i 240-milimetarska, koji su samo u različitim bojama – crnoj i bijeloj. Danas se koncentriramo samo na 360-milimetarske hladnjake. U videu ste mogli vidjeti da su pakirani na standardan način, i da boju radijatora i pumpe, prate i ventilatori i kabeli. Bijele konfiguracije su postale vrlo popularne u zadnjih par godina, i normalno je da proizvođači to moraju pratiti sa svim svojim proizvodima. Ono što je zanimljivost kod ove serije je da se na kartonskom poklopcu nalazi ROG kartica sa serijskim brojem hladnjaka, tj. rednim brojem pod kojim je hladnjak proizveden.

asus_ryuo_III_360_black_1 asus_ryuo_III_360_black_2

ROG Ryuo III 360 ARGB u crnoj izvedbi je pred nama prvi, a sve što je potrebno znati o tom hladnjaku se nalazi na kutiji. S prednje strane osim izgleda hladnjaka vidimo i kako dolazi sa 6-godišnjim jamstvom, da koristi Asetekov dizajn i da je kompatibilan s Aura Sync softverom. Straga se nalazi još bitnih informacija poput dimenzija, materijala ali i tehnologija koje donosi nova generacija. Imali smo priliku testirati i prvu i drugu generaciju ovih hladnjaka pa nam je poznata evolucija kroz koju su prošli, a Asus se uvijek trudi ispolirati ih i napraviti boljima.

asus_ryuo_III_360_black_3

Kao što ste i u videu mogli vidjeti, osim samog hladnjaka i ventilatora u pakiranju nalazimo i malenu knjižicu s uputstvima za instalaciju na podržane sockete, te set ROG naljepnica. Podržani socketi s AMD strane su AM5 i AM4, a s Intelove LGA 1700, 1200 i 115x. Za AMD sockete napravljeni su posebni nosači koji se montiraju na postojeće donje ploče na AM4/5 pločama, a za Intelove ploče tu je poseban donji nosač kojeg vidimo i na gornjoj fotografiji. Dva su splitter kabela priložena – jedan za ARGB LED i drugi za ventilatore.

asus_ryuo_III_360_black_4

Radijator hladnjaka je aluminijski, potpuno crn u ovoj izvedbi i s ROG utisnutim logoom na vrhu i dnu dužih stranica. Konstrukcija je klasična s valovitim limovima, a dimenzije su mu 399,5 x 120 x 30 milimetara. Zanimljivo je da radijator s obje strane ima plastičnu zaštitu za tanke aluminijske limove koju je jasno potrebno skinuti prije montaže ventilatora. Na radijator su fiksno spojene dvije gumene cijevi koje su opletene koncem i dovoljno su savitljive. Dužina im je 400 milimetara što će biti dovoljno i za veća ATX kućišta. Na cijevima se nalazi i jedna čičak traka koju je moguće skinuti i iskoristiti za aranžiranje kabela.

asus_ryuo_III_360_black_5

Na radijator postavljamo tri ROG AF 12S ARGB ventilatora promjera 120 milimetara. Svaki ventilator ima 4-pinski PWM konektor i 3-pinski ARGB konektor na krajevima dovoljno dugih kabela. Maksimalna brzina vrtnje im je 2.200 okretaja u minuti, pri čemu je maksimalni statički pritisak 3,88 mmH2O, protok zraka 70,07 CFM-a, a deklarirana buka 36,45 dB(A). Mi smo na oko 30 centimetara udaljenosti izmjerili maksimum od 50,1 dB(A) pri najvećem broju okretaja. Ventilatori su tako čujni, no ne i pretjerano bučni.

asus_ryuo_III_360_black_6 asus_ryuo_III_360_black_7

Dimenzije vodenog bloka, tj. kućišta pumpe su 89 x 89 x 68,3 milimetra. Kućište pumpe je od narezanog aluminija s dijamantno rezanim rubom – osjećaj je premium! Na dnu se nalazi bakrenim blok s termovodljivom pastom, a na vrhu AniMe Matrix LED ekran.

Pumpa je Asetekova (kao i cijeli zapravo dizajn hladnjaka), a brzina vrtnje joj može varirati od 800 do 2.600 okretaja u minuti. U radu nije bučna, i ne nadglasava ventilatore čak pri najnižoj vrijednosti vrtnje od 831 okretaj u minuti.

asus_ryuo_III_360_black_8 asus_ryuo_III_360_black_9

Instalacija na podržane sockete nije komplicirana. Za AMD su posebno razvijena dva plastična nosača koja vijcima pričvršćujemo za postojeće nosače na AM5 pločama ili donju ploču koja dolazi s AM4 pločama. Ono što je najbitnije je da je nosač na vodenom bloku fiksan, tj. isti za AMD i za Intel sockete. Jednom kada nasadimo blok na nosače, samo je potrebno thumb vijcima pričvrstiti ju za nosače. Kod Intel ploča je postupak mrvicu kompliciraniji jer uključuje postavljanje donjeg nosača na kojeg postavljamo odstojnike, i onda je princip isti kao i kod AMD ploča. Asetek i Asus ovdje imaju puno iskustva i montaža je stvarno jednostavna.

asus_ryuo_III_360_black_11 asus_ryuo_III_360_black_12

asus_ryuo_III_360_anime_1 asus_ryuo_III_360_anime_2

asus_ryuo_III_360_aura_sync_1 asus_ryuo_III_360_aura_sync_2

AniMe Matrix LED “ekran” se sastoji od tisuća pojedinačnih mini LED-ica koji se koristi za prikazivanje jednostavnih animacija, slika, audio vizualizacija itd. Osim onih preddefiniranih, u Armoury Crate softveru se nalazi mogućnost i kreiranja vlastitih.

Nekoliko je preddefiniranih profila koji se mogu prikazivati na AniMe ekranu – Default, Launch, Kaleidoscope, Neon, Meteor, Ice, Electronic Music, Halloween, Explosion and Twinkle. Umjesto toga može pokazivati i informacije o hardveru – CPU frekvenciju, CPU temperaturu, MB temperaturu, itd. Ujedno, može se i sinkronizirati s ostatkom ploče te pokazivati sve Aura efekte.

asus_ryuo_III_360_white_1 asus_ryuo_III_360_white_2

asus_ryuo_III_360_white_3

Uz crnu izvedbu, stigla nam je i bijela koja je identična po svim tehničkim karakteristikama, samo je eto bijela i time pogodna za ugradnju bijela kućišta i uz ostali bijeli hardver. Svi nosači i vijci su crni, no zato su adapteri za kabele bijeli kako ne bi kvarili dojam.

asus_ryuo_III_360_white_4

Hladnjak, kućište pumpe i cijevi su potpuno bijeli i zapravo izgledaju odlično. Kao uostalom i kod crne izvedbe, kvaliteta materijala i boje je na visokoj razini kao što se i očekuje od ROG proizvoda. Vidimo da je jedino donji dio kućišta vodenog bloka crni, no on se ionako neće vidjeti kada se blok montira na procesor. Jasno i ova izvedba ima plastične zaštite za tanke aluminijske limove koji se lako svinu.

asus_ryuo_III_360_white_5

Bijele cijevi, kabeli i bijelo kućište odlično izgledaju, a dojam ne kvare ni crna okretna koljena na vodenom bloku. Jasno, ovo je u cijelosti Asetekov dizajn, koji ima dugogodišnje iskustvo u izradi AIO hladnjaka. I ovdje se nalazi čičak traka za aranžiranje kabela i ona je u bijelo-sivim tonovima.

asus_ryuo_III_360_white_6

Bijeli ROG AF 12S ARGB ventilatori izgledaju odlično i ovdje je još ljepše naglašen dizajn okvira i ROG natpisi na njemu. Ukupan dojam će malo kvariti crni vijci za pričvršćivanje, no eto, nije sve moglo biti bijelo. U svakom slučaju, ova nam se bijela izvedba jako svidjela i vjerujemo da će biti odličan odabir za sve one koji grade bijelo računalo.