gigaybte_aorus_b550_pro_1 gigaybte_aorus_b550_pro_2

Gigabyteove ploče prethodne B450 generacije nismo imali prilike probati, no zato ćemo odmah na početku vidjeti dvije s novim čipsetom – Master i Pro. Obje ste mogli vidjeti u unboxing videu koji smo objavili prošli tjedan, a danas čitate test Pro modela. Gigabyte je pripremio nešto manje B550 ploča nego Asus, te ih je ukupno deset s moćnom i vizualno jako atraktivnom B550 Vision D na vrhu ponude. I premda bi prava konkurentica prethodno opisanoj Asusovoj ploči bila PRO AC model, mi smo na test dobili PRO koja se razlikuje jedino po tome što nema WiFi, pa ćemo smo ih usporedili zanemarivši tu činjenicu.

gigaybte_aorus_b550_pro_3

PRO-ica dolazi u standardnom Aorus pakiranju, tvrdoj kartonskoj kutiji, u kojoj je smještena u antistatičku najlonsku vrećicu i kartonsko ležište. Bundle je solidan te uključuje:

  • korisničke upute
  • medij s upravljačkim programima i aplikacijama
  • set naljepnica
  • Aorus naljepnica za kućište
  • 4x SATA 6Gbps kabela
  • dvije Aorus čičak trake
  • konektor za prednji panel
  • produžni RGB kabel

gigaybte_aorus_b550_pro_4

Baš kao i kod prethodno opisane ploče, ni ova se ne razlikuje drastično u odnosu na svoju prethodnicu. Gigabyte je poradio na napojnoj jedinici koja je sada moćnija, na njenom hlađenju, presložio neke elemente te konsolidirao SATA portove tako da su sada svi u horizontali. Izgled ploče je neupadljiv i nema više onoga kiča poznatog iz prošlosti.

gigaybte_aorus_b550_pro_5

Hladnjaci napojne jedinice su doživjeli najveće promjene. Sada je jedan od punog aluminija i jedan koji je sastavljen od aluminijskih limova za bolju disipaciju, a oba su povezana toplovodnom cijevi s direktnom kontaktnom površinom. Zadržana su dva M.2 aluminijska hladnjaka, te jedan masivni na čipsetu s određenim dizajnerskim promjenama. Layout ploče je poslovično dobar, svi su bitni konektori uz rubove i ništa ničemu neće smetati. Jedino ćemo s grafičkom karticom pokriti prvi PCIe x1 utor, no to možda i nije toliko bitno.

gigaybte_aorus_b550_pro_6 gigaybte_aorus_b550_pro_7

Oko AM4 socketa je uobičajena količina prostora, a hladnjaci će na napojnoj jedinici već poslovično smetati vanjskim ventilatorima velikih hladnjaka. Gigabyte za razliku od Asusa ima samo jedan 8-pinski dodatni 12-voltni konektor, a tamo je 8 + 4 kombinacija. Dodatna struja će tek dobro doći ionako kod ekstremnog overclockinga najjačih procesora pa ovo definitivno nije minus. Memorijski slotovi primaju maksimalno 128 GB DDR4 memorije overclockirane na maksimalnih 5.200 MHz što je nešto više nego kod Asusa. Uz desni rub ploče nalazimo 24-pinski ATX konektor te tri 4-pinska konektora za sistemske ventilatore. Dva za CPU ventilatore su na vrhu, kao i dva LED headera. Na sredini ploče uz desni rub nalaze se četiri dijagnostičke LED-ice – VGA, CPU, BOOT i DRAM.

gigaybte_aorus_b550_pro_8

Audio jedinca je nešto inferiornijih specifikacija od one na Asusovoj ploči, no i dalje je u osnovi riječ o istom ALC1220-VB CODEC-u, koji je smješten na zasebnom dijelu PCB-a i kraj kojeg su dva tipa audio kondenzatora. Za mrežne se mogućnosti brine nedaleko smješteni Realtekov 2.5 Gbps LAN kontroler koji nije problematičan kao Intelov mu suparnik.

PCIe utora pune dužine su tri, od čega je gornji oklopljeni kontroliran od strane procesora i jedini je po PCIe 4.0 x16 standardu. Drugi je propusnosti x4, treći x3 te  su oba po PCIe 3.0 specifikaciji. Dva su PCIe x1 utora. Svakako treba naglasiti da drugi PCIe x16 utor dijeli resurse s M2B_SB konektorom (drugi M.2 socket), a treći sa SATA 3, 4 i 5 portovima.

gigaybte_aorus_b550_pro_9

Na dnu su se ploče smjestili uobičajeni konektori i headeri – Front audio, LED demo, dva LED headera, konektor za temperaturni senzor, dva USB 2.0 konektora, dva 4-pinska konektora za sistemske ventilatore (ukupno ih je na ploči sedam), interni USB 3.0 konektor, onaj za TPM te prednji panel. U ovoj je generaciji Gigabyte odustao od vertikalnih SATA portova i sada su svih šest horizontalni s podrškom za RAID polja 0, 1 i 10.