asus_rog_strix_flare_II_1 asus_rog_strix_flare_II_2

ASUS je ovu godinu započeo predstavljanjem dvaju novih tipkovnica iz ROG Strix obitelji – Flare II i Flare II Animate. Razlika je što potonja ima martix LED “ekran”, a prva nema. Obje tipkovnice se nameću igračima jer donose mehaničke prekidače, PBT doubleshot poklopce prekidača, brzu vezu s 8.000 Hz polling stopom i dediciranim multimedijskim tipkama. Mi danas donosimo test “običnog” Flare II modela tipkovnice s ROG NX Red mehaničkim prekidačima.

Tipkovnica dolazi u kartonskoj kutiji u ROG Strix bojama, a na kojoj se nalaze sve bitne informacije o proizvodu. Unutar kutije, tj. vanjskog mekog omota, je tipkovnica smještena u deblju kartonsku kutiju i crnu zaštitnu vreću. Kabel je smješten u zaseban kartonski dio, a ispod tipkovnice se u najlonu nalazi odmorište za dlanove. Ispod svega se u plastičnoj vrećici nalaze i upute za korisnike, te ROG naljepnice.

asus_rog_strix_flare_II_3

Ujedinjena s odmorištem za dlanove tipkovnica Flare II izgleda masivno i moćno. No, kao što smo na videu vidjeli, magnetska sila koja drži odmorište za dlanove pripijeno uz tipkovnicu nije visoka i svaki manji pomak tipkovnice će značiti odvajanje odmorišta. Voljeli bi da je sila jača, ili da ima malo i mehaničke pomoći kako se ne bi došlo do lakog odvajanja. Jedni smo od onih korisnika koji promijene poziciju za radnim stolom s vremena na vrijeme a time pomaknemo i tipkovnicu – nezgodno je stalno popravljati odmorište. Osim toga, nikakve druge zamjerke nemamo.

Flare II ima aluminijski gornji pokrov u gunmetal boji koji ju čini ekskluzivnom i u izgledu i kvalitativno. Aluminijski gornji dio pokriva kvalitetno plastično kućište u kojeg su smještene sve komponente tipkovnice. Flare II je dimenzija 435 x 165 x 38 milimetara i mase je 1.113 grama. Čvrste je i kvalitetne izvedbe, vrlo je robusna i ne savija se. Dodavanjem odmorišta za dlanove dubina joj raste na 270 milimetara.

asus_rog_strix_flare_II_4 asus_rog_strix_flare_II_5

Veličina tipkovnice je 100%, što znači da ima standardan broj tipaka uz dodatak numeričkog dijela. Tako kupac dobiva potpunu širinu tipkovnice sa standardno velikim poklopcima. Na lijevoj se strani na vrhu nalaze multimedijalne kontrole, ispod kojih su standardne funkcijske tipke te naravno ostale u standardnom QWERTY rasporedu. Primjerak koji je nama stigao na test je US layouta. Lijeva Alt tipka služi i za pozivanje Macro naredbi koje prethodno možemo programirati uz pomoć Armoury Crate softvera. Svaka tipka može pozivati neku Macro naredbu, pa su gameri ovdje svakako zadovoljeni.

Space tipka na sebi ima Republic of Gamers natpis, a posebna je po tome što ima tzv. ROG Switch stabilizator koji omogućava precizniji pritisak i stabilnost tipke. Na svakom je prekidaču ROG PBT Doubleshot (Polybutylene terephthalate) kapica koja pruža stabilnost prilikom pritiska i duži životni vijek. Svaka je kapica ujedno i prozirne oznake za prolaz svjetla iz zasebno osvijetljenih prekidača. Kapice su ergonomskog dizajna, lijepo “hvataju” i zadržavaju prste, a kompatibilne su s većinom tipkovnica. Uz tipkovnicu standardno u maloprodajnom pakiranju dolazi i alat za skidanje kapica, što je u našem pakiranju za recenziju izostalo iz nepoznatog razloga.

Iznad se numeričkog dijela nalazi ROG RGB logo u trokutu koji je osvijetljen, a na sredini tipkovnice se nalazi Republic of Gamers natpis kako ne bi bilo nejasnoća o čijem se proizvodu radi.

asus_rog_strix_flare_II_6

Na vrhu se tipkovnice nalaze već spomenute kontrole multimedije koje su vrlo intuitivne. Na lijevoj strani se nalazi Previous/Skip Track prekidač koji pomičemo prema naprijed i nazad, a u njegovom lijevom boku je integrirana Play/Pause tipka. Desno od toga se nalazi valjkasta kontrola glasnoće s Mute funkcijom na pritisak. Ovakvo je rješenje izvrsno jer omogućava laku i brzu kontrolu nad zvukom, a valjak nam se posebno sviđa i na njega smo navikli još od starih Corsairovih modela (K60 npr.). Do njih se nalaze dvije stilizirane tipke za zaključavanje Windows funkcija na tipkovnici (kod gaminga) i druga kojom podešavamo razinu osvjetljenja prekidača.

asus_rog_strix_flare_II_7 asus_rog_strix_flare_II_8

Straga, točno na sredini, nalazi se spojnica debelog i kvalitetnog upletenog kabela koji osigurava kako komunikaciju tipkovnice s računalom, tako i passthrough funkciju za USB port koji se nalazi desno od njega (gledano straga). Kabel je dovoljno dugačak (oko 2 metra), ima na sebi i čičak traku za organizaciju, a pri vrhu se razdvaja na dva kabela, tj. dva USB-A 2.0 priključka. Šteta što je passthrough port samo po zastarjelom USB 2.0 standardu, jer već duži niz godina imamo tipkovnice s USB 3.0 vezom.

asus_rog_strix_flare_II_9

S donje strane nas dočekuje veliki ROG logo na desnoj strani usječen u nakošene kanale koji prolaze cijelom podnicom. Za stabilnost, tu je pet gumenih podložaka, s još dva koji se nalaze na donjoj strani nožica koje možemo podići i promijeniti nagib tipkovnici. Pri vrhu je i naljepnica s imenom proizvoda, serijskim brojem i ostalim bitnim informacijama. Tipkovnica je kao što smo napisali masivna i teška, te odlično leži na svim površinama i teže se slučajno pomiče – barem kada bi još veza s odmorištem za dlanove bila jača.

asus_rog_strix_flare_II_10 asus_rog_strix_flare_II_11

A to je odmorište za dlanove izvedeno odlično. Plastična je baza, s pet gumenih podložaka, na vrhu koje je imitacija kože ispod koje se nalazi meka spužva. Pravi je užitak odmarati dlanove na njoj jer je vrlo udobna. Hoće li s ljetnim danima ostati jednako udobna, ili će se dlanovi malo više znojati ostaje za vidjeti.

asus_rog_strix_flare_II_12

Iz ovog se kuta lijepo vidi Play/Pause okrugla tipka, ali i pojedinačno osvjetljenje prekidača. A ti su prekidači mehanički, razvijeni od strane Asusa, te jasno inspirirani Cherry MX prekidačima. Ranije smo se upoznali s njihovim opto-mehaničkim prekidačima RX serije, a eto, sada su na redu i novi NX.

Flare II tipkovnica stiže samo u izvedbi s NX Red koji su linearni i brzi, a osim njih Asus proizvodi i NX Blue (taktilni, s jasnim osjećajem prekidanja), te NX Brown koji su ultra taktilni. No, ove druge prekidače možete dobiti samo u jačem Animate modelu.

asus_rog_strix_flare_II_13

NX Red prekidači koji se nalaze na ovoj tipkovnici imaju točku prekidanja (uključenja, aktuacije) na 1,8 milimetara od cjelokupnog hoda od 4 milimetra. Ta je točka prekidanja neosjetna, jer je hod linearan. Za pokretanje prekidača je inicijalno potrebna sila od 40gf (gram-force; 100gf = 0.98 N), a ukupno je potrebno pritisnuti silom od 55gf. Asus za sve NX prekidače navodi životni vijek od 70 milijuna prekidanja.

Osjećaj u radu nije puno drugačiji nego kod Cherry MX Red prekidača jer je hod linearan, a prekidanje brzo no ipak, zvuk je puno drugačiji. Dok su Cherry MX prekidači malo glasniji i metalniji, ovi su puno prigušeniji i to zahvaljujući pjeni koja upija zvuk. Ona je postavljena oko svih prekidača ispod aluminijskog pokrova i svoj zadatak odrađuje vrlo dobro. Zvuk jačeg pritiskanja je više tup, i znatno prigušen pa imate osjećaj da ne pritišćete mehaničke prekidače – zbog tog prigušenja. No, brzina prekidanja i kvaliteta povratnog osjećaja su neodoljivo mehanički i tu nema dvojbi. Na ovoj je tipkovnici i igranje i dugotrajni rad (pisanje) pravi užitak, a pri tom vam se uši neće napuniti metalnim zvukom kao kod MX prekidača. Uz to, i ukućani će biti zadovoljni.

asus_rog_strix_flare_II_14 asus_rog_strix_flare_II_15

asus_rog_strix_flare_II_16 asus_rog_strix_flare_II_17

Softverski, ovom tipkovnicom možemo upravljati ili putem Aura Sync ili Armoury Cratea. Mi smo koristili potonji koji nam daje veću kontrolu. Četiri su izbornika vezana za kontrolu – Keys, Lighting, Performance i Firmware update. Prvi, Keys, nudi mogućnost promjene funkcije svake pojedine tipke na tipkovnici i spremanje nove funkcije u on-board memoriju. Dodatno, možemo snimati i Macro naredbe, što činimo on-the-fly. Lighting izbornik omogućuje promjenu osvjetljenja kao što ćemo vidjeti u videu ispod, a Performance dio promjenu polling ratea, tj. brzinu komunikacije s računalom od 1.000 pa do 8.000 Hz. Nije da će te to osjetiti u praksi, pogotovo ako ste prosječan igrač, no profesionalcima bi to moglo nešto značiti. Posljednjiizbornik udi pretraživanje i nadogradnju firmwarea na posljednju verziju. U trenutku našeg testa to je bila 1.00.13. Softver je kao i ustalom cijela tipkovnica tijekom testa radio besprijekorno.

S obzirom na to da je osvjetljenje per-key, a i svaki poklopac ima prozirnu oznaku efekti su lijepo vidljivi. U ovom malo tamnijem videu vidimo sve ono što nam se nudi u Armoury Crate softveru, od statičkog osvjetljenja, preko disanja, izmjene boja, reaktivnog osvjetljenja, duge, mreškanja, zvjezdanog neba, živog pijeska, struje, pa do kišnih kapi. Snagu osvjetljenja je moguće mijenjati i putem tipke na tipkovnici u četiri razine. Jasno, ne sviđa se svakome bilo kakvo osvjetljenje i takvi ga mogu isključiti.

asus_rog_strix_flare_II_18

Asus je s tipkovnicom Flare II ponudio kompletno vlastito rješenje mehaničke tipkovnice i to vrlo uspješno. Poznato je i od ranije da znaju napraviti robusnu tipkovnicu visoke klase, a sada znamo da im i in-house prekidači rade odlično. Ovi NX Red, linearni, odlični su za brzu akciju, ali nisu loši ni za dugotrajno pisanje. Sve je samo stvar navike. Netko voli imati osjećaj prekidanja, tj. prelaska točke uključenja, i za takve tu su taktilni NX Blue i Brown prekidači koji dolaze uz tipkovnicu Flare II Animate.

Flare II je robusna, lijepo dizajnirana premium tipkovnica koju podiže gunmetal aluminijska ploča, te vrlo korisne i ergonomski posložene multimedijske tipke. Softver ju čini vrlo prilagodljivom različitim potrebama igrača, a osvjetljenje je slag na torti za one koji to vole. Ako poželite još više, i spremni ste to platiti tu je i Animate model s matrix LED “ekranom”. Jedine zamjerke koje imamo idu na labav spoj s odmorištem za dlanove i na zastarijelu USB 2.0 vezu.

ROG Strix Flare II Animate će vas koštati od 190 € pa na više, dok za ovaj Strix Flare II model kakav smo testirali cijena još nije formirana. Jasno, bit će nešto niža i samim time konkurentnija na tržištu.