Asus ROG Strix Fusion 500 recenzija

Datum objave 30.01.2018 - Krešimir Matanović

ROG Strix Fusion 500 - prvi dio

asus_fusion_500_1 asus_fusion_500_2

U lab su nam stigle najnovije Asusove ROG Fusion 500 slušalice. Karakterizira ih zanimljiv dizajn kombinacije sjajnih i mat površina, 50-milimetarski zvučnici, ugrađeno pojačalo i DAC te virtualni 7.1 surround zvuk. Uz to, kao i svaki Strix proizvod imaju RGB LED osvjetljenje koje kontroliramo mobilnom aplikacijom ili Aura Sync softverom. Asus ovim 500 modelom dodaje druge slušalice u Fusion seriju nakon modela 300, a očekuje se pojava i 700 modela.

asus_fusion_500_3 asus_fusion_500_4

Fusion 500 slušalice su pakirane u kartonsku kutiju tipičnog Strix dizajna, a kutija se otvara po sredini dva dijela koso rezanih stranica. Slušalice su smještene u plastično ležište s baršunastim finišom, a uz njih su i dva dodatna, zamjenska jastučića. Već s pakiranja vidimo kako su osim za MAC i PC, ove slušalice namijenjene i korištenju uz Playstation konzolu. Ipak, jedini način komunikacije je USB pa o tome treba voditi brigu.

asus_fusion_500_5 asus_fusion_500_6

Obje su vanjske površine slušalica zaštićene prozirnim naljepnicama, a lijeva je slušalica ujedno i kapacitivni kontroler kojim upravljamo različitim funkcijama slušalica. Osim drugog para jastučića za slušalice, u pakiranju nalazimo i dvometarski opleteni USB kabel (Type A to micro USB), knjižicu s uputstvima o jamstvenom roku, te vodič za brzi start na nekoliko svjetskih jezika. Proizvođač inače daje dvije godine jamstva na slušalice.

asus_fusion_500_7

Slušalice su napravljene od kvalitetne plastike, pri čemu su vanjske strane oklopljene sjajnim plastičnim brončanim poklopcima. Ispod se lijevog poklopca nalazi i kapacitivni sklop za komande kojima upravljamo slušalicama. Tako povlačenjem naprijed - nazad mijenjamo pjesme na playlisti, povlačenjem gore - dolje jačinu zvuka, a pritiskom na sredinu pozivamo funkciju Play/Pause. Komande su intuitivne, površina dobro registrira pokrete i lako se na priviknuti. Pritiskom od tri sekunde na sredinu aktiviramo ili deaktiviramo povezivanje s Aura Sync ili Aura Headset aplikacijom putem Bluetootha, a pritiskom na isto mjesto duže od pet sekundi sparujemo slušalice s pametnim telefonom. Čitav je postupak jednostavan i lak, a naša se Xperia, kao i još nekoliko uređaja koje smo probali, bez problema povezala sa slušalicama. Na vanjskim rubovima slušalica su i osvijetljeni elementi u RGB LED tehnici, što je u skladu s trendovima. Za one koji osvjetljenje ne vole, dobra vijest je da se može isključiti, a loša da se to može samo putem softvera.

asus_fusion_500_8

Osim sjajnih poklopaca, ostatak je slušalica matiran. Kućišta zvučnika su plastična, nosači su plastični, baš kao i naglavni dio. S donje strane naglavnog dijela je jastučić od memorijske pjene smješten u najlonski mrežasti omotač. Na krajevima omotača se nalaze plastični pričvrsni dijelovi na kojima su i R te L oznake za orijentaciju slušalica. Jastučići na zvučnicima su također omotani najlonskim mrežicama koje dopuštaju koži disanje, a zamjenske su od imitacije kože. Kožne bolje zatvaraju i bolje zadržavaju zvuk, no koža se više zagrijava.

asus_fusion_500_10

Slušalice su kvalitetno sastavljene i vrlo su čvrste, a tako i leže na glavi. Grip je možda i malo prečvrst, no s vremenom i učestalim rastezanjem će to malo popustiti. Čvrsto nasjedanje ujedno omogućava i dobru izolaciju od buke, a koža može disati kad koristimo jastučić s mrežom. Izolacija je jasno bolja s jastučićima od imitacije kože. Slušalice su teške oko 360 grama, a komfor nošenja je vrlo dobar. Čak ni nakon dugotrajnog nošenja nisu nam smetale, a pomaže i mogućnost okretanja slušalica te mijenjanje nagiba površine u koju je ugrađen zvučnik. Zgodan detalj lijeve slušalice je i izvlačivi savitljivi mikrofon koji se integrira u slušalicu i ni malo ne smeta kada ga ne želimo koristiti (spremanjem u ležište ga ujedno i isključujemo).

ROG Strix Fusion 500 - drugi dio

asus_fusion_500_9

Na lijevoj se slušalici nalazi i micro USB konektor za spajanje kabela, ali i tipka kojom aktiviramo virtualni 7.1 surround zvuk koji je razvijen u suradnji s Bongiovi Acoustics tvrtkom. Iznad tipke je i crvena LED-ica koja indicira da je surround uključen. Konektor na kabelu je dosta dugačak i krut pa je ponekad zapinjao za rame prilikom okretanja glave.

asus_fusion_500_11 asus_fusion_500_12

Svaka je slušalica izvlačiva za oko tri i pol centimetra i slušalice su udobne za nošenje i na manjim i na većim glavama. Unutarnji plastični dio je narezan kako bi znali koliko je lijeva, a koliko desna strana izvučena, a sam hod je stupnjevan. Vanjski dio je metalni i dizajniran u ROG stilu, s ROG znakom na fiksnom dijelu nosača. Ukupan izgled slušalica bi s ovim detaljima ocijenili kao nenametljiv, te vrlo uspješan.

asus_fusion_500_14

Posebnost ovih slušalica su i 50-milimetarski zvučnici s neodimijskim magnetima koji su smješteni u tzv. airtight komoru za bolju reprodukciju zvuka (impedancija je 32 Ohma). Zvučnici su frekventnog raspona 20 Hz do 20 kHz, a potpomognuti su s ESS-ovim ES9018 DAC-om (digital to analog converter), koji donosi veći dinamički raspon i nisku distorziju (24-bit/96 kHz lossless playback). Uz njega je ugrađeno i ESS-ovo Spectre 9061 pojačalo koje je zaduženo za niske tonove, tj. dublji bas. Na sve to se nadograđuje i virtualni surround 7.1 zvuk koji emulira prostornost zvuka. Slušalice su kao što smo vidjeli opremljene i digitalnim boom mikrofonom koji se aktivira i deaktivira vađenjem i spremanjem u svoje ležište. Mikrofon ima osjetljivost od -39 dB (+/- 3 dB).

asus_fusion_500_16 asus_fusion_500_15

Aura Headset aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje, a ugrađeni Bluetooth modul omogućuje komunikaciju s pametnim telefonima. Uparivanje je jednostavno i brzo, a u aplikaciji možemo birati između statičkog osvjetljenje i "disanja", te jasno isključenja svjetla.

Svjetlosni efekti su malo slabiji na dnevnom svjetlu, no u mračnoj prostoriji na turniru će lijepo doći do izražaja. Spomenimo i kako je moguće kontolirati više različitih slušalica istom aplikacijom.

asus_fusion_500_17

Fusion 500 slušalice smo koristili gotovo dva tjedna. Slušali smo muziku, igrali igre, gledali filmove i koristili ih za komunikaciju. Reprodukcija zvuka je vrlo dobra, s jasno naglašenim niskim i visokim tonovima, a tek smo ponekad u razgovoru primijetili kako su srednji tonovi mrvicu slabije izraženi. Snaga 50-milimetarskih je zvučnika vrlo dobra, a taj je osjećaj naglašeniji s jastučićima u imitaciji kože koji bolje zatvaraju uho. Slušanje je različitih muzičkih žanrova u .flac formatu pružilo najbolje iskustvo s ovim slušalicama, a i zvuk u igrama je na visokom nivou. Kvalitetom reprodukcije su dosta iznad gaming slušalica u kategoriji od oko 100 €, no za cijenu ovih se može naći i kvalitetnijih audiofilskih slušalica. Virtualni je 7.1 surround zvuk jedan od boljih koje smo čuli, zvuk je prostoran no i dalje je to jasno ipak samo virtualno iskustvo. S uključivanjem surrounda zvuk gubi snazi i rasponu pa je preporuka držati ga isključenim. Slušalice su udobne prilikom dugotrajnog nošenja, a i na dodirne se komande lako priviknuti pa smo ih stalno koristili. Ono što nam je smetalo je kruti micro USB konektor koji bi zapinjao za rame i pomicao slušalice na glavi. Asus traži za ove slušalice visokih 180 €. Cijena je opravdana dobrom kvalitetom izrade, 50-milimetarskim zvučnicima, ugrađenim pojačalom i DAC-om i touch kontrolama. Surround je i dalje samo gimmick bez kojega se može. Hvalimo dvostruke jastučiće koji svaki na svoju stranu donose prednosti i mane, ali korisniku ipak daju izbor. Na kraju krajeva, 180 € je puno novca što vjerujemo neće spriječiti hardcore ROG fanove, a ostali će možda za taj iznos pronaći slušalice koje ipak donose malo veće audiofilsko iskustvo.