asus_fusion_wireless_1 asus_fusion_wireless_2

Asus je krenuo u žestoku ofenzivu sa slušalicama ove godine. Rog Strix Fusion Wireless su najnoviji dodatak, a druge su iz Fusion serije koje testiramo ove godine. Fusion seriju karakterizira plastična, no kvalitetna izvedba, 50-milimetarski zvučnici, visok komfor nošenja i kontrola osnovnih funkcija putem dodira. Nakon žičanih 300, 500 i 700 modela slušalica, sada krug zatvaraju s bežičnima koje podjednako podržavaju PC, MAC i PS4 platforme.

asus_fusion_wireless_3 asus_fusion_wireless_4

Kroz test Fusion 500 slušalica smo dobro upoznali ovu novu Asusovu seriju, a Fusion Wireless donosi mnogo toga karakterističnog za nju. Ove slušalice nasljeđuju poznate Rog Strix Wireless, no ovaj put je izostavljena softverska 7.1 podrška, uz naravno kompletan redizajn po uzoru na Fusion seriju. Slušalice dolaze u klasičnoj kartonskoj kutiji s otklopnom stranicom koja je trostrana. Kutija je vrlo debela i odlično štiti slušalice. Unutar nje se slušalice nalaze u plastičnom ležištu te su s gornje strane zaštićene spužvom. Ispod plastike je mala kartonska kutija u kojoj se nalaze upute za brzi početak rada, jamstveni listić (dvije godine ograničeno), i dugački opleteni kabel (Type A USB to Micro USB) za punjenje baterije koja se nalazi u slušalicama. U plastičnom ležištu u sredini se nalazi i maleni primopredajnik.

asus_fusion_wireless_7

Dizajnom i dimenzijama su identične Fusion 500 modelu, pa čak i masom od 360 grama. Ipak, Fusion 500 su malo ekskluzivnije pa su poneki materijali malo drugačiji. Gdje Fusion 500 ima sjajne poklopce kutija zvučnika, Fusion Wireless ima mat, a kvaliteta plastike je na sreću identična, tj. vrlo solidna. Nigdje ne škripi, ne svija se, a i zglobovi su vrlo dobro riješeni. Jedina zamjerka ide na plastiku, tj. pokrov naglavnog dijela koji pod prstima djeluje malo jeftinije i tvrđe, no tu sad već cjepidlačimo. U globalu su ovo vrlo dobro sastavljene slušalice. Tipka za uključivanje i Micro USB konektor se nalaze na lijevoj slušalici, a na vanjskoj strani je i ploča osjetljiva na dodir kojom podešavamo glasnoću, koristimo Play/Pause te pretražujemo pjesme (naprijed – nazad). Iznad tipke za uključivanje se nalazi i indikacijska LED-ica koja svijetli plavo kada slušalice rade, blinka ljubičasto kada je baterija pri kraju, svijetli crveno dok se baterija ne puni, i potpuno se isključi kada je baterija puna.

asus_fusion_wireless_5 asus_fusion_wireless_6

Uz slušalice dolaze i zamjenski jastučići za oko ušiju. Na slušalicama su jastučići s umjetnom kožom (leatherette), a zamjenski su od mrežaste tkanine (ROG Hybrid). Svaki jasno ima svojih prednosti. Koža bolje zatvara i izolira vanjsku buku, no koža se brže zagrijava i znoji. Tkanina s rupama propušta više zraka i bolje hladi kožu, ali joj i više vanjske buke bježi. Mi smo u ovim toplijim danima ipak radije koristili tkaninu.

Slušalice, tj. zvučničke “kutije” se okreću oko osi za 90°, a jastučići su pri tom na plastičnom dijelu koji je pomičan i prilagođava se obliku glave. Svi su jastučići vrlo mekani i komfor je uz ne preveliku težinu odličan. Unutar se kutija nalaze 50-milimetarski Essence zvučnici (driveri s neodimijskim magnetom), koji su poznati iz ostatka Fusion serije. Asus obećava hermetički zatvorenu komoru za bolje niže tonove i općenito bolji zvuk. Frekventni raspon po tvorničkim specifikacijama je 20 Hz do 20 kHz, a impedancija je 32 Ohma. Zvuk će nesumnjivo biti malo lošiji nego kod Fusion 500 slušalica, jer ove nemaju ugrađena pojačala zvuka.

asus_fusion_wireless_8

Veza se ostvaruje bežično, putem, 2.4 GHz veze niske latencije kakvu koriste i konkurenti s dvije antene. Dugotrajnost korištenja omogućava ugrađena baterija od 900 mAh koja po tvrdnjama proizvođača izdrži i više od 15 sati reprodukcije ili do 8 dana na standby-u, uz domet od 20 metara. Realnost je da baterija izdrži oko 14 sati reprodukcije, i da je domet oko 10 metara u zatvorenom prostoru sa zidovima, vratima i ostalim, što su i dalje sasvim respektabilne i zadovoljavajuće brojke.

U lijevoj se slušalici nalazi i spremljeni mikrofon, kojeg lako vadimo i vraćamo na mjesto. Dovoljno je fleksibilan za prilagodbu i približavanje usnama. Tehnički podaci govore o frekventnom rasponu od 50 Hz do 10 kHz uz osjetljivost od -39 dB (+/- 3 dB). Mikrofon je solidan i dobro hvata zvuk, kako u telekonferencijama tako i u igrama.

asus_fusion_wireless_9

Spomenuli smo kako su slušalice vrlo udobne i prilagodljive, a to mogu zahvaliti ne samo pomičnim pločama i 90°C kretanja zvučnika, nego i trakama uz pomoć kojih proširujemo naglavni dio za 3.3 centimetra sa svake strane. Zanimljivo je i kako su obje zvučničke kutije dobro izbalansirane, tj. teže približno slično jer je u lijevoj sva elektronika, a u desnoj baterija. Sve u svemu, slušalice su vrlo komforne i nakon nekoliko sati nošenja ni malo ne smetaju na glavi.

asus_fusion_wireless_10

Fusion Wireless smo kroz duži period vremena podvrgnuli različitim testovima, muzici, igrama, filmovima i komunikaciji. Testirali smo ih i uz pomoć korisnih stranica kao što su WhatHiFi i Audiocheck, gdje smo dobili dojam o cjelokupnom “performansu”. Nakon tjedana korištenja, moramo zaključiti kako ipak nisu na razini Fusiona 500 ili pak Corsaira HS70, jer imaju malo ravne visoke tonove. Niski i srednji su vrlo dobri, kao i prostornost zvuka, dinamika, ali na visinama im ipak malo fali. Ipak, ukupna ocjena reprodukcije je vrlo dobar. Bežična je veza funkcionirala besprijekorno cijelo to vrijeme, baterija je dugotrajna, a i relativno se brzo napuni. Tko nije pretenciozan, i nema istančan audiofilski sluh, bit će zadovoljan s ovim slušalicama koje ni cijenom neće biti na razini Fusiona 500. Ona je za sada ipak nepoznanica, jer je riječ o jako “friškom” proizvodu, ali za uspjeh bi trebala biti bliska Corsair HS70 slušalicama. Za kraj možemo samo zaključiti kako Asus nastavlja dobro utabanom stazom i predstavlja nove modele slušalica koje su vrlo dobre građom, odlične udobnošću i solidne reprodukcijom zvuka – ove su k tome svemu i bežične. Zbog toga će korisnici uživati u slobodi pokreta koju pružaju, a posebno PS4 korisnici koji su najčešće dosta udaljeni od svojih konzola.