asus_rog_strix_rtx3070_oc_1 asus_rog_strix_rtx3070_oc_2

Asus nam je na test u ovoj općoj nestašici grafičkih kartica poslao svoju RTX 3070 u najmoćnijoj izvedbi. ROG STRIX i k tome još i OC model garantiraju najbolje od Asusa, a to već znamo unaprijed da je odlično. Asus je nastavio dobru tradiciju gradnje moćnih kartica, a ova to svakako jest. Debljine je 2,9 slota što znači da će zauzeti puno mjesta, ali i da je hlađenje vrlo moćno. A hladiti treba tvornički overclockirani GPU koji kuca sve do 1.935 MHz.

I premda sada već izlaze i RTX 3070 Ti kartice, znamo kako je veliko ograničenje u proizvodnji zbog nedostatka sirovima, ali i velika potražnja crypto rudara učinila grafičke kartice skoro pa nedostupnima običnim smrtnicima. Uz nedostatak idu i vrlo visoke neisplative cijene, pa se većina gamera drži svojih starih modela ili pak kupuju neke koje su nepodobne za rudarenje. Dok se situacija ne popravi i mi smo ograničeni s brojem kartica koje nam pristižu na test, pa svakako možemo samo duboko zahvaliti Asusu na činjenici da su uspjeli osigurati ovu karticu za testiranje. Ova je kartica bila i dio serijala od Nvidia Reflex tehnologiji koju smo upravo i testirali na njoj. Ako ste to propustili evo prvi, drugi i treći dio.

Kartica dolazi u klasičnom pakiranju, tj. u tvrdoj kartonskoj kutiji koja je smještena u meki kartonski omot na kojem se nalaze sve relevantne informacije o proizvodu. Unutar tvrde kutije se u ležištu od stiro-pjene nalazi kartica dodatno zaštićena u najlonskoj vrećici, a uz nju su tu i jedno ROG ravnalo kao privjesak za kul igrače, dvije velcro (čičak) trake za aranžiranje kabela (Hook & Loop), Collection kartica i Speedsetup knjižica. Asus standardno daje tri godine jamstva na karticu.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_3

Asusova je ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC osim glomaznog imena, dobila ili bolje rečeno naslijedila i glomazne dimenzije. Riječ je o kartici dugoj 31.85, visokoj 14.01 i širokoj čak 5,78 centimetara. Po širini zauzima čak 2,9 slota, a i strši dosta u visinu iznad mjesta gdje završava lim kojim ju pričvršćujemo za kućište. Proizvođač ne navodi masu, no naša je vaga pokazala velikih 1.820 grama. Da, ovo je masivna kartica i dobro joj je čak osigurati i kakav nosač da ne opterećuje PCIe slot.

Oklop je plastičan i sprijeda i straga i Asus ovdje očito nije htio povećavati masu metalom premda je riječ o top modelu. Crna je plastika je pri tom vrlo kvalitetno napravljena ali i dodatno ukrašena sivim metalnim trakama i svakako je riječ o premium kartici koja tako i izgleda. Dizajn je decentan, no u prepoznatljivom ROG stilu s jasno naglašenim detaljima i nazivima, tj. pločicama s natpisima Game On, ROG Strix ili pak koordinatama Asusovog sjedišta u Taipeiu.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_4

Stražnja je strana također potpuno oklopljena u plastični crni pokrov, te ukrašena sivim metalnim trakama i sve skupa izgleda odlično. Na stražnjoj strani GPU-a se nalazi klasični križni nosač koji drži masivan aluminijski hladnjak priljubljen uz karticu i grafički procesor. PCB je nešto kraći od ukupne dužine kartice i ovdje je napravljen rez u plastici, nešto slično kao i kod referentnih modela, kako bi toplina s hladnjaka mogla biti lakše prenesena van oklopa u okolinu. Na vrhu se kartice nalazi i dodatan plastični dio s GeForce RTX natpisom, ispred kojeg je RGB LED traka, no o tome kasnije.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_5

Ispod plastičnog se oklopa krije masivni aluminijski hladnjak na kojem leže tri aksijalna ventilatora promjera 94 milimetra. Ventilatori su redizajnirani i prilagođeni većem hladnjaku, pa tako vanjski broje 11 lopatica, a unutarnji 13. Lopatice vanjskih ventilatora su spojene vanjskim prstenom koji je stanjen kako bi se povećao lateralni usis zraka. Unutarnji ventilator ima taj prsten u punoj veličini, što u kombinaciji s više lopatica povećava statički pritisak što pojačava zračnu struju direktno na dijelu hladnjaka ispod kojeg je GPU. Ujedno, taj se srednji ventilator vrti u suprotnom smjeru od vanjskih što za rezultat ima smanjenje turbulencija. Ventilatori miruju sve do oko 50°C što ovaj rashladni sustav čini i polu pasivnim. I kada su jednom u pogonu nisu naročito bučni, te smo izmjerili maksimalnih 40 dB(A) u automatskom režimu rada.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_6

Sam hladnjak je vrlo masivan i proteže se čitavom dužinom kartice. Riječ je o aluminijskom hladnjaku napravljenom od spojenih tankih aluminijskih limova kroz koje prolazi čak 7 toplovodnih cijevi. Cijeli je hladnjak poniklan, a kontaktna površina s GPU-om je dodatno ispolirana kako bi prijenos topline bio čim efikasniji (Maxcontact). Hladnjak je u odnosu na prošlu generaciju podebljan pa je kartica tako ukupno “debela” 2,9 slota, a to je bilo potrebno kako bi se osigurale dobre performanse i tih rad. Lijevo od GeForce RTX znaka se nalazi i mikro prekidač za izbor Performance i Quiet BIOS-a. Mi smo karticu u testovima uvijek ostavili u Performance modu koji je po našim kriterijima i dovoljno tih. Naravno, tko želi može i dodatno malo sniziti buku i potrošnju. Na kartici se nalaze i dva 4-pinska konektora za ventilatore što smo već i ranije vidjeli kod Asusa.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_7

Na PCB-u se nalazi RTX 3070 grafički procesor koji nosi kodno ime GA104 i baziran je na Ampere arhitekturi. GPU ima 5.888 shadera (46 SM-a), 184 teksturne jedinice, 96 ROP-ova (render back-end), 184 Tensor jezgre i 46 RayTracing jezgri. L1 memorije je 128KB po SM-u, a L2 memorije je ukupno 4 MB. Nvidijini referentni modeli rade na 1.500 MHz osnovnog i 1.725 MHz boost takta, a boost takt na ovoj kartici iznosi čak 1.905 MHz. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili da je maksimalni boost takt ove kartice 1.980 MHz dok je prosjek u igrama iznosio vrlo visokih 1.963 MHz (za usporedbu, kod jedine druge RTX 3070 kartice koju smo testirali, Palitove GamingPro prosječan GPU takt je bio 1.875 MHz).

Video memorije iama 8 GB, a proizvođač je Samsung. Memorija je GDDR6 je tipa i radi na 1.750 MHz. Data rate je 14 Gbps uz propusnost od visokih 448 GB/s. Memorija i GPU na RTX 3080 karticama komuniciraju preko 256-bitne sabirnice.

Teoretske performanse ove kartice su 182,9 Gigapiksela i 350,5 Gigateksela.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_8

Video izlaza ima čak pet – dva su HDMI-a 2.1, i tri su DisplayPorta 1.4a. Maksimalno je podržano spajanje 4 simultana monitora, a maksimalna rezolucija iznosi 7.680 x 4.320 piksela. Kartica ima PCIe 4.0 sučelje, te dva dodatna 8-pinska PCIe Power konektora za napajanje. To znači kako maksimalno može “povući” do 375 W snage, no TDP je ipak puno niži. U izradi kartice su korištene kvalitetne komponente, a Asus napojni dio oko GPU-a naziva Super Alloy Power II. On uključuje premium prigušnice, solid polimerne kondenzatore i power stageove (integrirane MOSFET-e) visoke snage.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_9

Kartica ima i vrlo zanimljivu i bogatu RGB LED traku koja se proteže čitavom gornjom stranicom. Osvjetljenjem upravljamo uz pomoć Aura softvera te se sve naravno brzo sinkronizira i s ostatkom osvijetljenog hardvera. S taktovima i ostalim parametrima se “igramo” uz pomoć GPU Tweak II aplikacije kao što ćemo i vidjeti kod overclockinga. Asus uz ovu karticu nudi i ostali softver kao što je 6-mjesečna pretplata na wtfast mrežni softver, XSplit Gamecaster i QuantumCloud. Kartica i standardno podržava sve ostale Nvidijine tehnologije kao i ostatak RTX 3000 serije.