ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC recenzija

Datum objave 07.06.2021 - Krešimir Matanović

ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC

asus_rog_strix_rtx3070_oc_1 asus_rog_strix_rtx3070_oc_2

Asus nam je na test u ovoj općoj nestašici grafičkih kartica poslao svoju RTX 3070 u najmoćnijoj izvedbi. ROG STRIX i k tome još i OC model garantiraju najbolje od Asusa, a to već znamo unaprijed da je odlično. Asus je nastavio dobru tradiciju gradnje moćnih kartica, a ova to svakako jest. Debljine je 2,9 slota što znači da će zauzeti puno mjesta, ali i da je hlađenje vrlo moćno. A hladiti treba tvornički overclockirani GPU koji kuca sve do 1.935 MHz. I premda sada već izlaze i RTX 3070 Ti kartice, znamo kako je veliko ograničenje u proizvodnji zbog nedostatka sirovima, ali i velika potražnja crypto rudara učinila grafičke kartice skoro pa nedostupnima običnim smrtnicima. Uz nedostatak idu i vrlo visoke neisplative cijene, pa se većina gamera drži svojih starih modela ili pak kupuju neke koje su nepodobne za rudarenje. Dok se situacija ne popravi i mi smo ograničeni s brojem kartica koje nam pristižu na test, pa svakako možemo samo duboko zahvaliti Asusu na činjenici da su uspjeli osigurati ovu karticu za testiranje. Ova je kartica bila i dio serijala od Nvidia Reflex tehnologiji koju smo upravo i testirali na njoj. Ako ste to propustili evo prvi, drugi i treći dio.

Kartica dolazi u klasičnom pakiranju, tj. u tvrdoj kartonskoj kutiji koja je smještena u meki kartonski omot na kojem se nalaze sve relevantne informacije o proizvodu. Unutar tvrde kutije se u ležištu od stiro-pjene nalazi kartica dodatno zaštićena u najlonskoj vrećici, a uz nju su tu i jedno ROG ravnalo kao privjesak za kul igrače, dvije velcro (čičak) trake za aranžiranje kabela (Hook & Loop), Collection kartica i Speedsetup knjižica. Asus standardno daje tri godine jamstva na karticu.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_3

Asusova je ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC osim glomaznog imena, dobila ili bolje rečeno naslijedila i glomazne dimenzije. Riječ je o kartici dugoj 31.85, visokoj 14.01 i širokoj čak 5,78 centimetara. Po širini zauzima čak 2,9 slota, a i strši dosta u visinu iznad mjesta gdje završava lim kojim ju pričvršćujemo za kućište. Proizvođač ne navodi masu, no naša je vaga pokazala velikih 1.820 grama. Da, ovo je masivna kartica i dobro joj je čak osigurati i kakav nosač da ne opterećuje PCIe slot. Oklop je plastičan i sprijeda i straga i Asus ovdje očito nije htio povećavati masu metalom premda je riječ o top modelu. Crna je plastika je pri tom vrlo kvalitetno napravljena ali i dodatno ukrašena sivim metalnim trakama i svakako je riječ o premium kartici koja tako i izgleda. Dizajn je decentan, no u prepoznatljivom ROG stilu s jasno naglašenim detaljima i nazivima, tj. pločicama s natpisima Game On, ROG Strix ili pak koordinatama Asusovog sjedišta u Taipeiu.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_4

Stražnja je strana također potpuno oklopljena u plastični crni pokrov, te ukrašena sivim metalnim trakama i sve skupa izgleda odlično. Na stražnjoj strani GPU-a se nalazi klasični križni nosač koji drži masivan aluminijski hladnjak priljubljen uz karticu i grafički procesor. PCB je nešto kraći od ukupne dužine kartice i ovdje je napravljen rez u plastici, nešto slično kao i kod referentnih modela, kako bi toplina s hladnjaka mogla biti lakše prenesena van oklopa u okolinu. Na vrhu se kartice nalazi i dodatan plastični dio s GeForce RTX natpisom, ispred kojeg je RGB LED traka, no o tome kasnije.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_5

Ispod plastičnog se oklopa krije masivni aluminijski hladnjak na kojem leže tri aksijalna ventilatora promjera 94 milimetra. Ventilatori su redizajnirani i prilagođeni većem hladnjaku, pa tako vanjski broje 11 lopatica, a unutarnji 13. Lopatice vanjskih ventilatora su spojene vanjskim prstenom koji je stanjen kako bi se povećao lateralni usis zraka. Unutarnji ventilator ima taj prsten u punoj veličini, što u kombinaciji s više lopatica povećava statički pritisak što pojačava zračnu struju direktno na dijelu hladnjaka ispod kojeg je GPU. Ujedno, taj se srednji ventilator vrti u suprotnom smjeru od vanjskih što za rezultat ima smanjenje turbulencija. Ventilatori miruju sve do oko 50°C što ovaj rashladni sustav čini i polu pasivnim. I kada su jednom u pogonu nisu naročito bučni, te smo izmjerili maksimalnih 40 dB(A) u automatskom režimu rada.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_6

Sam hladnjak je vrlo masivan i proteže se čitavom dužinom kartice. Riječ je o aluminijskom hladnjaku napravljenom od spojenih tankih aluminijskih limova kroz koje prolazi čak 7 toplovodnih cijevi. Cijeli je hladnjak poniklan, a kontaktna površina s GPU-om je dodatno ispolirana kako bi prijenos topline bio čim efikasniji (Maxcontact). Hladnjak je u odnosu na prošlu generaciju podebljan pa je kartica tako ukupno "debela" 2,9 slota, a to je bilo potrebno kako bi se osigurale dobre performanse i tih rad. Lijevo od GeForce RTX znaka se nalazi i mikro prekidač za izbor Performance i Quiet BIOS-a. Mi smo karticu u testovima uvijek ostavili u Performance modu koji je po našim kriterijima i dovoljno tih. Naravno, tko želi može i dodatno malo sniziti buku i potrošnju. Na kartici se nalaze i dva 4-pinska konektora za ventilatore što smo već i ranije vidjeli kod Asusa.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_7

Na PCB-u se nalazi RTX 3070 grafički procesor koji nosi kodno ime GA104 i baziran je na Ampere arhitekturi. GPU ima 5.888 shadera (46 SM-a), 184 teksturne jedinice, 96 ROP-ova (render back-end), 184 Tensor jezgre i 46 RayTracing jezgri. L1 memorije je 128KB po SM-u, a L2 memorije je ukupno 4 MB. Nvidijini referentni modeli rade na 1.500 MHz osnovnog i 1.725 MHz boost takta, a boost takt na ovoj kartici iznosi čak 1.905 MHz. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili da je maksimalni boost takt ove kartice 1.980 MHz dok je prosjek u igrama iznosio vrlo visokih 1.963 MHz (za usporedbu, kod jedine druge RTX 3070 kartice koju smo testirali, Palitove GamingPro prosječan GPU takt je bio 1.875 MHz). Video memorije iama 8 GB, a proizvođač je Samsung. Memorija je GDDR6 je tipa i radi na 1.750 MHz. Data rate je 14 Gbps uz propusnost od visokih 448 GB/s. Memorija i GPU na RTX 3080 karticama komuniciraju preko 256-bitne sabirnice. Teoretske performanse ove kartice su 182,9 Gigapiksela i 350,5 Gigateksela.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_8

Video izlaza ima čak pet - dva su HDMI-a 2.1, i tri su DisplayPorta 1.4a. Maksimalno je podržano spajanje 4 simultana monitora, a maksimalna rezolucija iznosi 7.680 x 4.320 piksela. Kartica ima PCIe 4.0 sučelje, te dva dodatna 8-pinska PCIe Power konektora za napajanje. To znači kako maksimalno može "povući" do 375 W snage, no TDP je ipak puno niži. U izradi kartice su korištene kvalitetne komponente, a Asus napojni dio oko GPU-a naziva Super Alloy Power II. On uključuje premium prigušnice, solid polimerne kondenzatore i power stageove (integrirane MOSFET-e) visoke snage.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_9

Kartica ima i vrlo zanimljivu i bogatu RGB LED traku koja se proteže čitavom gornjom stranicom. Osvjetljenjem upravljamo uz pomoć Aura softvera te se sve naravno brzo sinkronizira i s ostatkom osvijetljenog hardvera. S taktovima i ostalim parametrima se "igramo" uz pomoć GPU Tweak II aplikacije kao što ćemo i vidjeti kod overclockinga. Asus uz ovu karticu nudi i ostali softver kao što je 6-mjesečna pretplata na wtfast mrežni softver, XSplit Gamecaster i QuantumCloud. Kartica i standardno podržava sve ostale Nvidijine tehnologije kao i ostatak RTX 3000 serije.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS STRIX Z590-E Gaming WiFi
Procesor(i) Intel Core i9-10850K
Memorija 2x 8GB DDR4 G.Skill Trident Z Royal @ 3.600 MHz
Grafičke kartice ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB Driveri: 466.67
Zvučna kartica On Board
Napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2TB
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 2004
DirectX verzija 12
3DMark TimeSpy, Port Royal
Borderlands 3 In-game benchmark, Ultra details
Horizon Zero Dawn In-game benchmark, Ultimate
Strange Brigade In game benchmark, max. details, DX12 & Vulkan
DeusEX Mankind Divided In game benchmark, max. details, 0x AA
Shadow of the Tomb Raider In-game benchmark, max. details, RTX On & Off
FarCry 5 In-game benchmark, max. details
The Division 2 In-game benchmark, max. details
Red Dead Redemption 2 In-game benchmark, max details
Ghost Recon Breakpoint In-game benchmark, Ultra
Battlefield V Max details, OCAT, RTX On & Off
The Riftbreaker In-game benchmark, max. details
DIRT 5 In-game benchmark, max details
World War Z In-game benchmark, max. details
Hitman Max details, in-game benchmark
Godfall In-game benchmark, Epic details (DXR on & off)
Način testiranja

asus_rog_strix_rtx3070_oc_10

Testove smo Intel platfori. Ploča je bila Asusova Strix Z590-E Gaming WiFi, a procesor Core i9-10850K. Testovi i usporedbe s ranije testiranim karticama bit će na 1440p rezoluciji. RTX 3070 je kartica koja može pokretati i naslove i u 4K rezoluciji, premda će neke od novijih igara ipak raditi malo sporije. Ugodno 4K igranje ostavljamo ipak za RTX 3080.

asus_rog_strix_rtx3070_oc_11

Testni monitor je izvrsni Dellov S2721DGF rezolucije 2560x 1440 i stope osvježenja od 165 Hz. Baterija testova je slična kao i kod prethodnih testova. Napravili smo standardne testove zagrijavanja i potrošnje kroz nekoliko naslova, te uzeli onu najveću vrijednost, a mjerena je potrošnja cijelog sistema. Vrijednosti buke koju navodimo u članku smo dobili mjerenjem uz pomoć Meterk MK09 mjerača. Overclocking

asus_rog_strix_rtx3070_oc_oc_1

asus_rog_strix_rtx3070_oc_oc_2

Overclockirali smo uz pomoć Asusovog GPU Tweaka II, a maksimalni stabilni takt za GPU je iznosio +120 MHz, odnosno deklarirani boost od 2.025 MHz. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili da maksimalni boost ide sve do 2.100 MHz, a u prosjeku iznosi visokih 2.085 MHz. Memorija je radila na + 1.400 MHz, tj. na 1.925 MHz (ili 15.400 MHz data ratea).

Rezultati testova - prvi dio

UL Benchmark
3DMark TimeSpy
[ichart headers="ID, FPS" title="3DMark TimeSpy" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,AMD Radeon RX 6800,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6700 XT,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,MSI RTX 2070 Gaming Z,MSI GTX1080 Ti Gaming X,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Nvidia RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Nvidia GTX1080 Ti,AMD Radeon VII,AMD Radeon RX 5700 XT,MSI RTX2070 Armor,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,MSI RTX 2060 Gaming Z,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,RX Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,AMD Radeon RX Vega 56" values="16192,15701,15212,15069,13728,13424,13032,12597,12093,11187,11091,10952,10734,10352,10141,9697,9387,9304,9152,9098,9052,8983,8940,8910,8652,8624,8500,8368,7944,7910,7903,7821,7486,6664,6470" colors="blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1500"]
3DMark Port Royal
[ichart headers="ID, FPS" title="3DMark Port Royal" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800 XT,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6800,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,AMD Radeon RX 6700 XT,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI RTX 2060 Gaming Z" values="12509,11311,9555,9039,8474,8168,8128,7575,6934,6903,6829,6632,6215,5971,5781,5220,5138,5005,4900,3924,3890" colors="teal,teal,teal,teal,red,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal" height="900"]
3DMark Nvidia DLSS feature test 2 1440p
[ichart headers="ID, FPS" title="3DMark Nvidia DLSS OFF" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="57.85,52.55,39,37.6,31.97,31.50,30.74,24.01" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="400"] [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark Nvidia DLSS ON" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="127.51,93.46,92.18,85.55,79.7,78.17,76.51,59.38" colors="blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="400"] Najprije krećemo s 3DMarkovim testovima, njih tri. Grafovi su veliki i poneke kartice se čine da fale, ali ako prijeđete mišem preko rezultata vidjet će te o kojem je modelu riječ. U prvom testu, Time Spyu je Asusova RTX 3080 odmah pokazala zube Palitovoj RTX 3070 i ostvarila znatno bolji rezultat. I u PortRoyal testu, tj. testu koji koristi Ray Tracing su performanse odlične i dosta iznad Palitovog RTX 3070 modela. Posljednji DLSS test također potvrđuje prednost Asusove kartice, premda razlike nisu velike.   Borderlands 3 [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6700 XT,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,KFA2 RTX 2060 Super Gamer" values="132.85,123.22,121.7,109.96,102.1,88.04,83.27,78.94,74.77,71.67,71.44,70.97,60.51,59.15,53.05,52.49,49.81,48.1" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] U Borderlandsu 3 je Asusova kartica brža za 5,7% od Palitove RTX 3070. Dirt 5
DXR OFF
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,AMD Radeon RX 6700 XT,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="134.6,109.1,104.6,88.5,73.2,69" colors="blue,blue,red,blue,blue" height="400"]
DXR ON
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra" htitle="FPS" labels="ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB" values="86.5" colors="red" height="100"] Vrlo dobar rezultat za RTX 3070, koji čak nije ni u velikom zaostatku iza RX 6800. S uključenim RayTracing sjenama dobivamo nešto na kvaliteti slike, tj. samih sjena, a prosječni framerate padne na 86,5.   Far Cry 5 [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra (DX12)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800 XT,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,AMD Radeon RX 6700 XT,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6800,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon VII,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,AMD Radeon RX 5700 XT,MSI RTX2070 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,AMD Radeon RX 5700,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,MSI RTX2070 Armor,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC,ASUS STRIX RX580 8GB TOP" values="154,151,139,137,135,126,126,119,118,116,115,114,111,105,102,101,101,99,96,96,92,92,90,88,87,84,81,79,78,77,71,67,67,66,58,57,57,53" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1100" min="0"] Ovdje prednost Asusove kartice raste na 7,1% u odnosu na Palitovu RTX 3070, a performanse su vrlo blizu onima RX 6800 XT. For Honor [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6700 XT,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="216.46,200.62,175.43,147.7,146.58,140.82,131.6,129.59,127.41,108.81,103.58" colors="blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] Ovdje Asusova kartica i nema veliku prednost u odnosu na Palitovu, samo 0,7%. Ghost Recon Breakpoint
DX11
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra, AA enabled" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6700 XT,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6 GB,Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6 GB,Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8 GB,PowerColor RedDevil RX590 8GB OC,Gigabyte GeForce GTX 1650 Super 4 GB" values="128,122,118,117,105,103,100,99,94,92,92,87,79,76,72,67,59,57,46,41,38" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"]
Vulkan
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra, AA enabled" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,AMD Radeon RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3070 GamingPro,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,AMD Radeon RX 6700 XT,Palit RTX 3060 Ti Dual,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6 GB,Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6 GB,Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8 GB,PowerColor RedDevil RX590 8GB OC,Gigabyte GeForce GTX 1650 Super 4 GB" values="156,153,151,148,126,118,115,109,108,107,107,104,88,82,82,80,62,57,46,42,41" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] Zanimljivo, ovdje je Asusova kartica u DX11 za 3% brža od Palitice, no u Vulkanu je Palitica brža za 0,95%. Očito postoji neka razlika u driverima, tj. s novijom revizijom su usporili malo Vulkan performanse.

Rezultati testova - drugi dio

Godfall
DXR OFF
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Epic" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,AMD Radeon RX 6700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="124.1,98.1,89,81.8,63.9,57" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue" height="400" min="0"]
DXR ON
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Epic" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,AMD Radeon RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,AMD Radeon RX 6700 XT,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="108.9,86.5,83.8,72.7,54.1" colors="blue,blue,red,blue,blue" height="400" min="0"]   U Godfallu nemamo puno Nvidijinih kartica za usporedbu no jedno je jasno. RayTracing performanse Nvidijine Ampere arhitekture u odnosu na RDNA 2 su puno bolje. To je vidljivo po činjenici koliko se RTX 3070 uspijeva približiti RX 6800 kartici, čak i u ovoj igri koja nema implementiran naročito zahtjevan RT. Horizon Zero Dawn [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultimate" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800 XT,AMD RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6700 XT,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC" values="138,128,122,121,106,104,98,95,93,93,92,76,75" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultimate @ 99% percentile" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,Palit RTX 3080 GamingPro,AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,AMD Radeon RX 6700 XT,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC" values="114,107,104,101,88,84,79,78,76,75,73,63,63" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600" min="0"] Horizon ponovno donosi konkretniju prednost Asusove kartice RTX 3070 nad Palitovom - čak 6,1%. Red Dead Redemption II [ichart headers="ID, FPS" title="2560x 1440 @ Ultimate" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD Radeon RX 6700 XT,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,XFX RX 5600 XT THICC II PRO" values="107.99,91.22,90.75,87.22,81.27,79.82,76.91,72.75,69.24,66.9,66.64,65.17,56.4,54.94,54.69,50,47.19,38.1" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] U ovom naslovu je Asusova kartica brža za nešto nižih 3,7%, no dovoljno da se primakne još bliže performansama RX 6800. Shadow of the Tomb Raider Ray Traced Shadows Ultra [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Highest; SSAA 0x (DX12)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD RX 6800 XT,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD RX 6800,Palit RTX 3060 Ti Dual,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,AMD Radeon RX 6700 XT,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="97,96,89,83,76,75,71,69,68,66,57,54" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600" min="0"] Ponovno Ray Tracing test i ponovno Nvidia dominira. RTX 3070 je ovdje dosta brža od RX 6800, a Asusova je kartica tek marginalno brža od Palitove. Strange Brigade (Vulkan) [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,AMD RX 6800 XT,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD RX 6800,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,AMD Radeon RX 6700 XT,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="252,243,237,234,200,196,192,172,170,167,166,132" colors="blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] Ovdje Asusica ima prednost od samo 2% nad Paliticom. The Division 2 [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD RX 6800 XT,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,AMD RX 6800,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,AMD Radeon RX 6700 XT,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,AMD Radeon RX 5700 XT,Sapphire Vega 56 Nitro+,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,MSI RTX 2060 Gaming Z,AMD Radeon RX 5700,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC" values="131,122,121,119,107,102,101,93,92,86,85,83,80,78,75,69,67,65,64,62,62,60,59,57,56,53,52,46,46,39,39,35" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1100" min="0"] Ovdje je prednost oko 5% za Asusovu karticu, solidan rezultat. The Riftbreaker
DXR OFF
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Max" htitle="FPS" labels="AMD Radeon RX 6900 XT,AMD RX 6800 XT,AMD RX 6800,AMD Radeon RX 6700 XT,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB," values="406.66,390.43,336.1,273.95,229.74,225.29,222.62,218.2,210.87,178.26" colors="blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"]
DXR ON (Ultra)
[ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Max" htitle="FPS" labels="ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD RX 6800 XT,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,AMD Radeon RX 6700 XT,AMD RX 6800,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB" values="142.46,132.95,127.36,125.78,123.83,121.65,110.64,101.5,97.12" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="500" min="0"] Ponovno premoć Amperea s uključenim RayTracingom, dok je u testu bez RayTracinga dosta podbacila pa sumnjamo na driver. World War Z [ichart headers="ID, FPS" title="2560 x 1440 @ Ultra, TAA, DX11" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,AMD Radeon RX 6900 XT,AMD RX 6800 XT,ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,AMD RX 6800,AMD Radeon RX 6700 XT,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Palit RTX 3060 Ti Dual,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,AMD Radeon RX 5700 XT,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G" values="205,202,162,160,153,149,147,146,145,140,136,131,125,119,117,116,116,110,108,100,98,97,95,94" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900" min="0"] I za kraj WWZ u kojem je Asusica za nešto manje od 5% brža od Palitove konkurentice.

Rezultati testova - treći dio

Overclocking [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark TimeSpy" htitle="2560 x 1440" labels="ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB @ OC,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB" values="14622,13728" colors="purple,blue" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Dirt 5" htitle="2560 x 1440" labels="ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB @ OC,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB" values="91,86.5" colors="purple,blue" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="For Honor" htitle="2560 x 1440" labels="ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB @ OC,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB" values="157.61,147.82" colors="purple,blue" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Ghost Recon Breakpoint (DX11)" htitle="2560 x 1440" labels="ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB @ OC,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB" values="109,103" colors="purple,blue" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn" htitle="2560 x 1440" labels="ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB @ OC,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB" values="112,104" colors="purple,blue" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="The Riftbreaker (DXR ON)" htitle="2560 x 1440" labels="ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB @ OC,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB" values="152.37,142.46" colors="purple,blue" height="200"] Prosječan porast od oko 6,45% je sasvim solidan i dovoljan da ovu karticu gurne još bliže prema referentnoj RTX 3080. Potrošnja, zagrijavanje i buka [ichart headers="ID, W" title="Potrošnja sistema @ Ryzen 9 5950X" htitle="W" labels="Radeon RX 6900 XT,Radeon RX 6800,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC, ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Radeon RX 6700 XT" values="509,425,409,390,378" colors="blue,blue,blue,red" height="400" min="0"] Ukupna potrošna sistema je 470 W, što je dosta visoko no takve su i performanse. Pregledom GPU-Z loga smo utvrdili da sam GPU maksimalno povuče do 246.5 W, a cijela grafička kartica 277,7 W. [ichart headers="ID, °C" title="Zagrijavanje" htitle="°C" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid,AMD Radeon R9 Fury X,Gigabyte GTX 1650 Gaming OC 4G,PowerColor Red Dragon RX 5500 XT 8GB,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,Gigabyte GTX970 Gaming G1,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,MSI RX570 Gaming X 4GB,Asus GTX1060 STRIX,ASUS Strix RTX 3060 OC 12GB,ASUS GTX780 DCU II OC,AMD R9 295X2,ASUS Matrix Platinum GTX980,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Gigabyte GTX 1650 Super Windforce OC 4G,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC 8GB,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6GB,MSI GTX 1660 Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI RTX2070 8GB Armor,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,MSI GTX1060 Gaming X,Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,MSI GTx1070 Ti Gaming X 8 GB,MSI GTX980 Gaming 4G,ASUS GTX1060 9Gbps,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI GTX1070 Gaming X,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,MSI R9 290X Lightning,Palit RTX 3080 GamerPro OC,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Palit RTX 3060 Ti Dual,AMD Radeon RX 6800,Palit RTX 3090 GamingPro,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,AMD Radeon RX 6700 XT,AMD Radeon RX 6900XT,AMD Radeon RX 6800XT" values="55,58,59,59,60,60,60,61,62,62.4,63,64,64,64,64,64,64,64,64,65,65,65,65,65,65,65.2,66,66,66,66,67,67,68,68,69,69,69,69,70,70,72,72,73,75,76,76,78,78,79,81" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1400" min="0"] Maksimalna temperatura od 65.2°C je odlična vrijednost i još kada tome dodamo ne pretjerano glasne ventilatore jasno je da je Asus napravio odličan posao s hlađenjem. Hot spot temperatura je i dalje prihvatljivih 77,6°C. [ichart headers="ID, W" title="Buka (dBA)" htitle="dBA (manje je bolje)" labels="Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB,PowerColor Red Dragon RX 5500 XT 8GB,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte GTX 1650 Windforce OC 4G,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC 4GB,MSI GTX 1650 Gaming X,AMD Radeon RX 6800 XT,AMD Radeon RX 6800,AMD Radeon RX 6900XT,PowerColor Red Dragon RX570 8GB,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,ASUS Strix RTX 3060 OC 12 GB,Gigabyte GTX 1650 Gaming OC 4G,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,AMD Radeon RX 6700 XT,ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC 8GB,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6GB,XFX RX 5700XT THICC II,Zotac RTX 3060 Ti Twin Edge OC,Gainward RTX 3060 Ti Ghost OC,Palit RTX 3080 GamerPro OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3060 Ti Dual" values="35,36,36.4,36.5,36.6,37,37,37.5,38,38,38.1,38.2,38.7,38.8,38.9,39,39,39,39.1,39.2,40,40.4,40.6,40.5,41.2,41.5,43.4,43.5" colors="cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,red,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean" height="900" min="0"] Ventilatori su zadovoljavajuće tihi s maksimumom na 1.711 okretaja u minuti tj., na 69% maksimalnih okretaja.

Zaključak

asus_rog_strix_rtx3070_oc_12

Asus je po običaju napravio odličan posao. Kartica je kvalitetno napravljena, a masivno je hlađenje omogućilo i visoke taktove i zadovoljavajuće nisku radnu buku i niske radne temperature. Pogodak u sridu. ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC je kartica za poželjeti, ako ste gamer i ako imate 1440p monitor. Naravno, potegnut će igre i u 4K, no ipak se na nižoj rezoluciji u zahtjevnijim igrama osjeća kao riba u vodi. Njene veće dimenzije i masa nisu za svako kućište i tu treba biti oprezan prilikom izbora. Hvalimo i dvostruki BIOS, te konektore za ventilatore čiji rad onda kontrolira logika grafičke kartice. Uz to, ova moćna kartica ima i čak pet video izlaza, uz sve ostale Nvidijine tehnologije. RayTracig performanse su sasvim solidne, pa svi koji žele mogu i tu grafičku blagodat iskoristiti. S druge strane, dolazimo do cijene koja se trenutno kreće oko 1.350 € u Njemačkoj, i to ako ih ima na lageru. Kod nas ovoga modela nema (ili kapne tu i tamo koji komad po cijeni od 14.000 kuna), no druge se RTX 3070 kartice kreću od 9.500 kuna na više, što realno jedino crypto rudari mogu i žele platiti - šteta. Nadajmo se da će se situacija normalizirati i s proizvodnjom i s potražnjom pa će gameri konačno moći uživati u novom hardveru, pogotovo u ovakvim draguljima kao što je ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC.