asus_strix_gtx1080_1 asus_strix_gtx1080_2

Maštovito dizajnirani vanjski omot kutije u kojoj se nalazi kartica, sadrži sve osnovne informacije o proizvodu i tehnologijama koje podržava. Na stražnjoj stranici tako imamo informacije o hladnjaku i patentiranom obliku lopatica ventilatora, zatim auto-extreme načinu izrade koji sadrži Super Alloy Power II komponente, pa o Aura RGB osvjetljenju, VR-friendly HDMI portovima, FanConnect headerima, GPUTweak II aplikaciji i tako dalje.

 asus_strix_gtx1080_3 asus_strix_gtx1080_4

Unutar debele kartonske kutije nalazimo dobro zaštićenu karticu u antistatičkoj vrećici i debeloj stiro-pjeni. U zasebnoj se kutiji nalazi ne pre bogati bundle koji se sastoji od platnenih velcro vezica za aranžiranje kabela, strujnog adaptera, medija s upravljačkim programima, SpeedSetup knjižicom ali i karticom s Invite kodom Diana Cruiser brod i 15-dnevni Premium račun u World of Warships igri.

 asus_strix_gtx1080_5

29.8 cm dugačka STRIX GTX1080 kartica je masivno građena s tri karakteristična ventilatora promjera 90 mm koji sjede unutar sivog plastičnih pokrova za hladnjak. Hladnjak koji se nalazi ispod toga pokrova je masivni DirectCu III, koji se sastoji od dva velika aluminijska hladnjaka spojena s pet debelih bakrenih toplovodnih cijevi. Toplovodne cijevi, koje su poniklane, ostvaruju direktan kontakt s površinom GPU-a, te na taj način efikasnije provode toplinu na aluminijska rebra s kojih toplinu u okoliš rastjeruju ventilatori.

Ventilatori imaju patentirana krilca/lopatice koje povećavaju protok zraka u odnosu na klasično rješenje. Sistem je hibridan, što u praksi znači kako se ventilatori ne vrte sve do otprilike 61°C. Kada GPU dosegne tu temperaturu ventilatori se zavrte u automatskom načinu rada s početnih 1.200 do maksimalnih 2.000 – 2.100 okretaja u minuti što je oko 58 % njihove maksimalne brzine. Buka tada poraste s 0 dB na oko već dosta čujnih 48 dB, pa je ova kartica nešto bučnija od Founders Edition verzije pri maksimalnom opterećenju. U plastičnom se oklopu, tj. njegovim prorezima, skrivaju i RGB LED-ice čiji način rada kontroliramo iz aplikacije koju ćemo pokazati malo kasnije, no i ovo je obilježje dizajna kartice koje moramo spomenuti.

 asus_strix_gtx1080_6

Stražnja strana kartice je pojačana s debelom aluminijskom pločom koja učvršćuje konstrukciju te služi kao heatsink. Na njoj se nalazi ROG logo koji je također osvijetljen RGB LED-icama, a LED-ice nalazimo i ispod napojnih konektora. Asus napominje kako je kartica proizvedena u tzv. auto-extreme tehnologiji koja je 100 % automatizirani proces proizvodnje, koji uključuje i njihovu poznatu Super Alloy Power II tehnologiju s elektroničkim komponentama najviše kvalitete. Napojna je jedinica 8 + 2 fazna s DIGI+  kontrolerom, a za razliku od referentnog dizajna kartice s jednim 8-pinskim konektorom, ova ih kartica ima dva – jedan 8-pinski i jedan 6-pinski pa je ukupni teoretski TDP 300 W.

 asus_strix_gtx1080_7 asus_strix_gtx1080_8

Ispod oklopa se nalazi GP104 grafički procesor koji u ovom slučaju radi na tvornički podignutom baznom taktu od 1784 MHz (kod FE modela je to 1607 MHz), te Boost taktu od 1936 MHz (kod FE modela je to 1733 MHz). No, kao što FE model zapravo boosta sve do 2000+ MHz, tako smo pregledom GPUZ loga utvrdili kako i ovaj često boosta do oko 2025 MHz, s tim da se češće zadržava u višim taktovima nego FE pa će i performanse biti nešto više. GDDR5X memoriju proizvodi Micron, a kao i kod referentnog modela ima je 8 GB (8192 MB) te radi na osnovnom taktu od 1251 MHz odnosno efektivnom 8x data rate-u od 10 Gbps. Komunikacija s GPU-om se jasno odvija putem 256 bitne sabirnice a maksimalna teoretska propusnost je 320 GB/s.

 asus_strix_gtx1080_9 asus_strix_gtx1080_10

Kartica ima isti raspored video izlaza kao i referentni model – dva DisplayPorta 1.4, dva HDMI-a 2.0b i jedan DVI-D. Maksimalna rezolucija preko digitalnih izlaza iznosi 7680 x 4320 @ 60 Hz. Kartica podržava različite Nvidijine tehnologije kao što su SLI HB, G-Sync, Multi-Projection, Ansel, GameStream, itd. Sa strane API-a su podržani DirectX 12_1, OpenGL 4.5 i Vulkan.

Kartica je posebna i po tome što ima dva dva četvero pinska konektora za ventilatore na stražnjoj strani za napajanje i kontrolu vanjskih ventilatora. Brzina tih ventilatora je kontrolirana od strane GPU-a pa oni na taj način mogu biti dodatna pomoć u hlađenju kartice kada je GPU pod opterećenjem.

asus_strix_gtx1080_aura_1 asus_strix_gtx1080_aura_2

Vrlo zanimljivo je i Aura ROG osvjetljenje s pripadajućom aplikacijom uz pomoć koje možemo podesiti način osvjetljenja u nekoliko efekata – Static, Breathing, Strobing i Color Cycle u gotovo neograničenoj količini boja koju RGB LED-ice mogu proizvesti. Uz to tu su i dva specijalna efekta, ponašanje osvjetljenja prema tipu muzike koja svira ili pak u ovisnosti o temperaturi grafičkog procesora. Elementi osvjetljenja koje kontroliramo nalaze se s prednje ali i stražnje strane kartice kao što možemo vidjeti u videu.

asus_strix_gtx1080_tweak_1 asus_strix_gtx1080_tweak_2

asus_strix_gtx1080_tweak_3 asus_strix_gtx1080_tweak_4

Za kraj opisa smo ostavili i GPU Tweak II aplikaciju kojom kontroliramo ponašanje grafičke kartice ali i nadziremo parametre rada. U klasičnom načinu rada možemo izabrati tri postavke – OC Mod (1734/1936 MHz), Gaming Mod (1759/1898 MHz) i Silent mod kojim ova kartica postaje tiša od Founders Edition modela. Aplikacija nudi i Info način rada s ROG GPUZ informacijama, te Tools dio s XSplit alatom i AURA osvjetljenjem. Nama najzanimljiviji dio je Professional Mode koji nam dopušta igranje s taktovima, naponima, brzinom ventilatora, power targetom itd.