asus_scar_17_2023_amd_ryzen_7000_2

AMD je nove 5-nanometarske procesore za najmoćniju klasu prijenosnih računala najavio na CES-u, a sada je napokon kucnuo čas da ih isprobamo. U tome će nam pomoći nova inačica Asusovog vrlo popularnog laptopa za igrače ROG Strix Scar 17 koji je ove godine temeljen na AMD-ovoj procesorskoj platformi Dragon Range

Budući da je od CES-a prošlo podosta vremena, nije naodmet prisjetiti se što je zapravo AMD-ova mobilna procesorska platforma kodnog imena Dragon Range. Riječ je o implementaciji Zen 4 arhitekture i 5-nanometarskog proizvodnog procesa za kreiranje mobilnih  čipova više snage, namijenjenih ugradnji u laptope koji primarno trebaju isporučiti performanse, pa tek onda energetsku efikasnost. Zapravo, procesore iz serije Dragon Range tehnički ni ne možemo nazvati mobilnim procesorima budući da su temeljeni na stolnom siliciju. Dakle, iako nude integriranu grafiku temeljenu na arhitekturi RDNA2, ona ima svega dva CU-a i nije namijenjena za zahtjevnije poslove budući da je predviđeno da je procesor uvijek sparen s ozbiljnom diskretnom grafičkom karticom.

asus_scar_17_2023_amd_ryzen_7000_1

S druge strane, HX serija procesora nudi vrhunske CPU performanse zahvaljujući ne samo Zen 4 arhitekturi, već i impresivnom kapacitetu cachea, broju jezgri te visokom radnom taktu koji se oslanja na visok TDP. Naime, AMD je od ove godine odlučio jasnije grupirati svoju ponudu procesora za laptope. Na samom vrhu po peformansama, ali i potrošnji nalazi se serija procesora 7045HX, kodnog imena Dragon Range. Inače, jasnije su definirane i brojke unutar oznake procesora. Prva znamenka označava godinu lansiranja (7 – 2023, 8 – 2024, itd.), druga klasu performansi procesora (7 za Ryzen 7, 9 za Ryzen 9, itd.), treća CPU arhitekturu (4 za Zen 4, 5 za Zen 5), a četvrta klasu performansi (0 za nižu i 5 za višu). Tu je još i slovna oznaka koja u osnovi označava vrši TDP procesora. HX je za 55+ W, HS za 35-54 W, U za 15 do 28 W, itd.

Tu treba primjetiti da je nestala oznaka H koju je AMD ranije koristio za svoje mobilne procesore visokog TDP-a. HX je rezerviran za najmoćnije modele dok će HS serija pokriti laptope visokih performansi, no tanjeg profila kućišta.

asus_scar_17_2023_tabilca

Kakav skok u performansama sa sobom donosi Dragon Range serija čipova u odnosu na svoje prethodnike se da lako naslutiti iz gornje tablice. Kao što vidimo, po prvi put AMD u mobilnom obličju nudi procesore s 16 i 12 fizičkih jezgri dok osam ranije bio maksimum. Vršni radni taktovi su povišeni, no još je bitniji viši TDP koji osigurava dulje održavanje visokog radnog takta. Tu je dakako i divovski cache koji osigurava dodatni vjetar u leđa u pogledu performansi, posebice kad je riječ o igrama.