asus_rog_strix_scope_II_rx_1 asus_rog_strix_scope_II_rx_2

Nakon što smo prije malo više od dva tjedna donijeli test nove Scope II 96 Wireless tipkovnice, danas je pred nama model Scope II RX. Riječ je o žičanoj tipkovnici pune veličine koja donosi novi dizajn u odnosu na prethodnicu, nove optičke prekidače s RGB osvjetljenjem, IP57 zaštitu od vode i prašine, intuitivne kontrole, ergonomski dizajn i još mnogo toga.

Asus u svojoj ponudi ima mnoštvo tipkovnica, i onda još mnoštvo modela unutar svake serije. Scope modela je bilo u početku i s Cherry MX prekidačima kao što je bio obični Strix Scope kojeg smo testirali prije četiri godine. Uslijedili su Scope modeli s optičkim prekidačima, kao i mehaničkim ali Asus brenda. Scope II serija je predstavljena ove godine i tu smo već imali priliku testirati Scope II 96 Wireless model prije par tjedana. Danas se pak bavimo tipkovnicom pune veličine, no s RX sufiksom u imenu koji označava kako je opremljena s optičkim prekidačima. Moguće je izabrati između ROG RX Red i RX Blue prekidača, a nama je na test stigla ova prva varijanta.

U videu otpakiravanja ste mogli vidjeti da je pakirana kao i svaka druga ROG Strix Scope tipkovnica, u crvenu kartonsku kutiju na kojoj se nalaze sve bitne informacije o proizvodu. Unutar kutije je smještena u kartonsko ležište i lijepo zaštićena unutar platnene vrećice. Unutar kutije još nalazimo i odmorište za dlanove s magnetnim kopčama koje stoji jednako labavo kao i kod Wireless verzije. Tu je i opleteni USB Type A na Type C kabel, stilizirana zamjenska ROG Space tipka, te korisničke upute za rad i knjižica s uputstvima.

asus_rog_strix_scope_II_rx_3

Tipkovnica je pune veličine s numeričkim dijelom i mjeri 436 x 129 x 36 milimetara. Donji dio kućišta je plastičan, a poklopac je metalni. Kvaliteta kućišta kao i tipaka (poklopaca prekidača) je na visokoj razini i tipkovnica je odlično sklopljena. Masa tipkovnice je 836 grama bez kabela, i odlično leži na svim tipovima podloga. Prekidači su kao što smo napisali optički, ROG RX Red i svaki ima svoje RGB LED osvjetljenje. Podržan je naravno Aura Sync softver za promjenu načina osvjetljenja, a to se može napraviti i hardverski uz pomoć sekundarnih funkcija tipaka.

asus_rog_strix_scope_II_rx_4

Tipkovnica je velika i komforna, razmak između tipaka je velik, a sami poklopci su udubljeni pa prsti prirodno sjedaju u njih. Kada prijeđete s neke druge tipkovnice, greške će se u tipkanju događati, no prilagodba je brza. Sviđa nam se i što su u odnosu na prethodni model povećali desni Shift, no zamjeramo smanjeni Enter. Uz tipkovnicu dolazi i veliko odmorište za dlanove koje podiže razinu komfora prilikom rada površinom od meke gumenaste plastike. Jedina zamjerka ide na labavu magnetnu vezu između tipkovnice i odmorišta za dlanove, što može zasmetati ako tijekom rada ili igre imate potrebu namještati ili premještati tipkovnicu.

asus_rog_strix_scope_II_rx_5

Poklopci prekidača ili tipke, kako ih želite zvati, su od ABS plastike, PBT doubleshot procesa izrade. Tipkovnica ima N-key Rollover funkciju kao i svaka prava igraća, koja omogućava ispravno prihvaćanje višestrukih simultanih pritisaka prekidača. Svi prekidači su programabilni unutar Armoury Crate aplikacije, a podržane su naravno i Macro funkcije. Kabel je dug dva metra, opleten je te ima čičak traku za aranžiranje. U tipkovnicu ulazi Type C priključak, a u računalo, prijenosnik ili neki drugi uređaj ide USB 2.0 Type A priključak. USB report rate je 1000 Hz, odnosno 1 milisekunda.

asus_rog_strix_scope_II_rx_6

Donja je strana vrlo slična Wireless modelu – tri su gumene nogice sprijeda, i dvije straga koje se mogu podići čime se mijenja i nagib tipkovnice. Nožice se dižu u dva nivoa pa nagib može biti manji i veći. Nožice su dovoljno velike površine, a u kombinaciji s višom masom, tipkovnica je stabilna na različitim podlogama. Donji dio kućišta tipkovnice je napravljen od kvalitetne plastike koja ima utisnute nakošene trake od sjajne plastike, s ROG logoom na desnoj strani i For those who dare natpisom u sredini – vrlo efektno, no nažalost zaklonjeno od pogleda.

asus_rog_strix_scope_II_rx_7 asus_rog_strix_scope_II_rx_8

Baš kao i kod Wireless tipkovnice i ovdje mnoge tipke imaju dvostruke ili trostruke funkcije do kojih dolazimo uz pomoć Fn tipke. I ovdje Windows i Alternate tipke služe i za Lock te Macro funkcije, čije profile pak snimamo uz pomoć tipaka 1 do 5. Profili su ispisani rimskim brojevima na prednjoj strani poklopca. U nastavku su je Default funkcija. Od F1 do F5 su tzv. Quick Access tipke odnosno one koje su vezane za Xbox Game Bar – Open Game Bar, Print Screen, Record Last 30 seconds, Mic/mute/unmute. U produžetku su još i multimedijske tipke – Play/Pause, Forward, Backward, Mute, Sound down i up, te tzv. Stealth Key.

asus_rog_strix_scope_II_rx_9

Na desnoj strani tipkovnice nalazimo dvostruke funkcije tipaka smjera, koje ujedno služe i za odabir modova osvjetljenja, te snage osvjetljenja prekidača. Iznad je malena traka s LED-icama, a povrh nje su uobičajene Insert, Home, Delete itd. funkcije. Numerički dio tipkovnice je standardne veličine i ugodan je za korištenje – većina nas je ipak naviknula na korištenje numeričkog dijela i one manje tipkovnice bez njega su nam malo nezgrapne. Za kraj, iznad numeričkog dijela se nalazi ROG funkcijska tipka, te kotačić koji u ovisnosti o odabranom profilu (Media control, Media Content, Brightness, Customization u Armoury Crateu), izvršava različite radnje. Može služiti kao Scroll kotačić, za pojačavanje ili smanjenje zvuka itd., a osim vrtnje reagira i na pritisak.

asus_rog_strix_scope_II_rx_10

O RGB LED osvjetljenju Scope tipkovnice, baš kao i o Armoury Crate softveru smo više pisali u recenziji Scope II 96 Wireless tipkovnice pa se ovdje nećemo previše osvrtati na to. Sve su funkcije Scope II tipkovnica iste. Sve tipke ove tipkovnice su programabilne i možemo im promijeniti osnovne funkcije, osvjetljenje možemo i prilagođavati prema vlastitim željama, a sve se sprema u onboard memoriju pa ne ovisimo o softveru prilikom selidbe tipkovnice na drugo računalo.

asus_rog_strix_scope_II_rx_11

Ono po čemu je ova tipkovnica posebna su RX Red optičko mehanički prekidači koji jamče brzu akciju i mehanički osjećaj u radu. Uz to što su već i po prirodi malo tiši, u tipkovnicu je ugrađena i pjena za upijanje zvuka pa je sve skupa malo prigušenije, što je pogotovo bitno kod brže akcije. Naravno, zvuk je i dalje prisutan i ovu tipkovnicu nikako ne možemo nazvati tihom. RX Red prekidači su linearnog hoda, imaju hod od ukupno 4 milimetra, a točka aktuacije (uključenja) je na 1,5 milimetara. Inicijalna sila za pokretanje prekidača je 40 gf, a ukupna 55 gf. Osim njih, možemo uzeti i verziju s RX Blue prekidačima koji su “Clicky” i s malo većom silom pritiska.

Ovi prekidači imaju brže vrijeme odziva od mehaničkih pa ih igrači vole koristiti, a mi koji ipak malo više pišemo nego se igramo možemo zaključiti kako nisu ni malo loši i za dugotrajno pisanje. Greške u radu nisu velike jednom kada se priviknete na samu tipkovnicu, a svidjelo nam se brzo primanje naredbe i linearan hod tipke. Za igre su izvrsne, isprobali smo nekoliko FPS-ova i smatramo da bi ih svaki igrač trebao probati.

asus_rog_strix_scope_II_rx_12

ROG Strix Scope II RX je potpuno nova tipkovnica koja se još uvijek ne prodaje na tržištu. Potražili smo u ju u Europi, ali i Americi i još nije stigla u dućane. Stoga ne možemo puno o cijeni, dok ovoga trenutka prethodni model košta oko 80 €. Naravno, Scope II će biti nešto skuplja, no ipak ne bi htjeli nagađati koliko. Nova tipkovnica donosi određene promjene u dizajnu i funkcionalnosti, a pri tom zadržava kvalitetu materijala i izrade.

U gornjem desnom kutu je sada ROG funkcijska tipka s kotačićem, a indikacijske LED-ice su prebačene iznad tipaka smjera i znatno smanjenje. Promijenjen je i dizajn prednje strane, te sada uz tipkovnicu dolazi i odmorište za dlanove, a jedino je magnetna veza mogla biti malo čvršća.

Tipkovnica je pune  veličine i vrlo ugodna za rad, te svakako zahtijeva puno manje vremena za prilagodbu od Scope II 96 modela. Hvalimo IP57 zaštitu od vode i prašine, tipke s dvostrukim funkcijama koje su korisne igračima, moćan softver i sve mogućnosti koje donosi, brze i ugodne optičke prekidače koji nisu pretjerano bučni i na kraju solidno osvjetljenje što će neki svakako cijeniti. Scope II je dobar nasljednik originalne Scope tipkovnice i vjerujemo da će postići dobar uspjeh na tržištu.