asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_0

Pred nama su danas dvije najmoćnije ROG Strix ploče za Ryzene serije 7000. E i F modeli su vrlo slični no opet ponešto različiti. Namijenjeni su istom profilu korisnika, entuzijastima, overclockerima gamerima koji žele sposobnu, kvalitetnu i dobro opremljenu ploču, no da ne košta kao punokrvni ROG model. Obje ove ploče imaju dobre VRM jedinice, dobro hlađenje, mnogo opreme i mogućnosti, a po čemu se točno razlikuju čitajte u recenziji.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_1 asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_2

Ploča X670E-E Gaming WiFi je jača od dvije koje danas imamo na testu, a dolazi s više opreme i boljom napojnom jedinicom. Pakiranje je slično kod obje i klasično za ROG Strix ploče, kojih u ponudi ima još dvije bazirane na X670 čipsetu. Jedna je X670E-A Gaming WiFi, a druga je Mini-ITX X670E-I Gaming WiFi. Osim njih još su tu i tri B650/B650E ploče – za svakoga po nešto.

Pakiranje je kao što smo vidjeli standardno i tu Asus nije ništa posebno mijenjao već generacijama. X670E-E je bogatije opremljena od dvije, a bundle joj se sastoji od:

 • 2x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x termalna podloška za M.2
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x paketić vezica
 • 1 x Massive M.2 heatsink
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić M.2 donju ploču
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 1 x ROG Graphics držač za grafičku karticu
 • 2 x paketića gumica za M.2
 • 1 x paketić gumica M.2 donju ploču
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG Strix naljepnice
 • 1 x ROG Strix zahvalnica
 • 1 x vodič za korisnike

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_3

Prošlogodišnji model ROG Strix X570-E Gaming je izgledom nešto jednostavnija ploča koja je bila bogato opremljena, no ovogodišnja serija to diže na novi nivo. Novosti uključuju AM5, PCIe 5.0 i DDR5 podršku, no drugačiji su i hladnjaci, napojna jedinica, broj M.2 slotova itd. Zadržana je doza decentnosti u dizajnu, premda je ova mrvicu šarenija, srećom riječ je o crnim i sivim tonovima pa će se uklopiti u svako kućište. Tko želi malo napadnosti tu je osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O-a koje je u ARGB izvedbi.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_4 asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_5

Raspored elemenata na ploči, ili layout je vrlo dobar. Asusovi inženjeri znaju što rade i tu više nema iznenađenja. Svi su konektori i headeri smješteni uz rubove, gdje su lako dostupni, a to poboljšava i aranžiranje kabela. Ploča je nakrcana, praktički nema slobodnog prostora, no sve je pametno organizirano. Hladnjaci su masivni, kako oni na napojnoj jedinici, tako i oni na M.2 slotovima, te čipsetima. Ploča je stoga i dosta teška, no u Asusu se nisu odlučili za montažu donje ploče koja bi pojačala konstrukciju. Stoga je s donje strane zanimljiva grafika po PCB-u, ali i poneka važna komponenta kao VRM kontroler.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_6asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_7

Oko AM5 socketa se nalaze masivni hladnjaci kako na napojnoj jedinici, tako i na prvom M.2 socketu. On je posebno zanimljiv jer ima toplovodnu cijev s direktnim kontaktom (preko termalne podloške) i gornji element u kojem toplovodna cijev završava. Znamo koliko se M.2 SSD-i znaju zagrijavati, pa su ovakvi veliki hladnjaci dobrodošli.

Memorijski slotovi su odmah do, a primaju četiri sticka memorije u dvokanalnom režimu rada. Memorija jasno mora biti DDR5, maksimalni kapacitet je 128 GB, a propusnost prilikom overclockinga i preko 6.400 MT/s. Memorijski kontroler na procesoru podržava EXPO profile, a ploča podržava OptiMem II tehnologiju. Uz desni i gornji rub se nalaze 4-pinski konektori za ventilatore, LED dijagnostika, RGB headeri, Start tipka, 24-pinski ATX konektor, te dva interna USB konektora – USB 3.2 Gen 1 i USB 3.2 Gen 2. Tu je i u plastični pokrov integriran korisni izbacivač PCIe kartica.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_8 asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_9

Napojna jedinica je teamed up arhitekture s 18 + 2 faza i 110-amperskim integriranim MOSFET-ima (SiC850A). VRM kontroler (DIGI+) se nalazi s druge strane 8-slojnog PCB-a. Asus je koristio i kvalitetne prigušnice te 5K solid kondenzatore. Sve je dakle spremno i za ekstremniji overclocking jer procesor može dobiti nevjerojatnih 2.200 ampera struje. Hladnjaci na napojnoj jedinici su klasični rebrasti aluminijski, a povezani su toplovodnom cijevi. HWInfo64 nam nije dobro očitavao temperature sa senzora, ali smo IC termometrom izmjerili 65,4°C na najtoplijem dijelu, tj. na samoj toplovodnoj cijevi (njenom pregibu između dva hladnjaka). Hladnjak se dakle dosta zagrijava, no i Ryzen 9 7950X je veliki potrošač.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_10

Uz donji rub ploče nalazimo uobičajeni set konektora i headera, pa su tu tako četiri 4-pinska konektora za ventilatore, dva RGB headera, baterija, header prednjeg panela, CPU Overvolt jumper, PCIe alternate mode prekidač itd. Tri su PCIe x16 slota, od čega su gornja dva oklopljena i po PCIe 5.0 x16 standardu (x16 ili x8/x4), a donji je PCIe 4.0 x4 slot.

Audio jedinica je ROG SupremeFX 7.1 Surround, koju čini Realtekov ALC4080 CODEC (120 dB SNR playback, 113 dB SNR snimanje, 32-bit/384 kHz playback), tu su kvalitetni audio kondenzatori, Savitechovo SV3H712 pojačalo za slušalice, pozlaćeni jackovi, itd. LAN kontroler je standardni Intelov 2,5-gigabitni s ASUS LANGuard tehnologijom.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_11

Četiri su M.2 slota na ploči i svi su pokriveni hladnjacima. Prvi je PCIe 5.0 x4 ima veliki hladnjak gore i donju aluminijsku ploču, a podržava 2280 uređaje. Onaj smješten ispod drugog PCIe x16 slota je također PCIe 5.0 x4, a podržava 22110 uređaje. Desno od njega, gornji M.2 slot je također kontroliran od strane procesora i po PCIe 5.0 x4 je standardu te podržava 2280 uređaje, dok je onaj ispod njega spojen na čipset i podržava 2280 uređaje. Svi imaju Q Latch sistem kopčanja. Dva su čipseta smještena ispod velikog hladnjaka i razmaknuti jedan od drugog, kao na ostalim ASUS X670 pločama.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_12

Stražnji je I/O panel po običaju nakrcan utorima, jackovima, portovima i ostalim, a kompletan popis je:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x Type-C)
 • 12 x USB 3.2 Gen 2 portova (10 x Type-A, 2 x USB Type-C)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x Gold-plated audio jackova
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka

USB portova je i sa stražnje strane sasvim dovoljno, a i za prednji ih panel na ploči ima pregršt. Zanimaju nas naravno oni najbrži, pa je straga jedan Type C Gen 2×2 port, a za prednji je panel također rezerviran jedan Type C Gen 2×2 interni port. Na ploči se nalazi i WiFi kartica i to Intelova WiFi 6E tj. s podrškom za tri pojasa – 2,4, 5 i 6 GHz, te podrškom za Bluetooth v5.2. Uz štapnu antenu prijem je sasvim solidan, kao i propusnost.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_14

Na vrhu se plastičnog pokrova stražnjih I/O portova nalazi osvijetljena pločica koja ima ROG Strix grafiku i svijetli u RGB bojama. Osvjetljenje se može kontrolirati putem Aura Sync softvera, te jasno njemu pridodati i ostalu rasvjetu spojenu preko četiri headera na ploči – 3x ARGB i jedan Aura RGB.

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_16 asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_17

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_18 asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_19

asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_20

UEFI sučelje je kao i na svakoj drugoj ROG/ROG Strix ploči, prepuno opcija za igranje i iz dva dijela – EZ i Advanced Mode. Sučelje je poznato, a tu su sada neke nove funkcije kao EXPO profili memorije, Core Flex, AI značajke treniranja ploče i rashladnog sistema itd. Opcija je stvarno pregršt, kao i mogućnosti za LN2 overclocking. Sve funkcije rade glatko i brzo.

Sa softverske je strane sve također jako dobro poznato – Armoury Crate, AI Suite 3, Game First VI, ROG CPU-Z, Sonic Studio III, Sonic Radar III itd.