ASUS ROG STRIX Z690-E Gaming WiFi & Z690-I Gaming WiFi recenzija

Datum objave 05.01.2022 - Krešimir Matanović

ROG STRIX Z690-E Gaming WiFi - prvi dio

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_1 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_2

U ovoj smo godini testirali dosta Asusovih Z590 ploča i njihovih Z690 nasljednica. Takav je slučaj i s ROG STRIX Z690-E Gaming WiFi koja je pred nama. ROG STRIX Z590-E Gaming WiFi smo isprobali početkom ožujka, a evo sada, desetak mjeseci kasnije nasljednica je ispred nas.

Na prvi se pogled nije puno toga promijenilo u pakiranju, ali i u izgledu proizvoda. No, kada se malo krene u detaljniju analizu, novosti postaju očite. Dizajn pakiranja je blago izmijenjen, korištene su malo drugačije boje, no one osnovne, crna i crvena koje su karakteristične za ROG su i dalje tu. Unutar kutije osim same ploče nalazimo i vrlo bogat bundle koji se sastoji od:
 • 4 x SATA 6Gb/s kabeli
 • ROG HYPER M.2 kartica
 • 1 x ROG HYPER M.2 kartica
 • 1 x ASUS 2x2 Dual-Band Wi-Fi okretna antena
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić za M.2 backplate
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 2 x M.2 paketić vijaka
 • 1 x ROG Graphics držač za grafičke kartice
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x plastične vezice
 • 1 x ROG STRIX naljepnica
 • 1 x ROG STRIX zahvalnica
 • 1 x Support DVD
 • 1 x korisničko uputstvo
 

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_3

Kada kupujete ROG STRIX ploču budite sigurni da će te dobiti kvalitetan proizvod. Nova je serija zadržala sve osobine ove serije i dodatno unaprijedila dizajn i količinu opreme. Razlike u dizajnu nisu velike, no postoje. Svi su hladnjaci dobili malo drugačiji dizajn, a novo je i osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O portova. Hladnjak prvog M.2 slota je povećan, dodana mu je toplovodna cijev i još jedan komad aluminija kako bi čim efikasnije hladio uzavrele M.2 SSD-e. Novost je i Q-latch sustav za lakše otključavanje grafičke kartice iz prvog slota, a i ostali su hladnjaci doživjeli blagi redizajn. Dobar layout ploče je zadržan s pametnim razmještajem svih elemenata i konektora.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_5 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_4

Hladnjak na VRM-u je vrlo masivan, kao što se i očekuje zbog nadograđene napojne jedinice i povećane potrošnje Alder Lake procesora. Rashladna je površina povećana, ali prostor oko socketa je ostao identičan. To znači da će uobičajeni hladnjaci stati bez problema, no trebamo znati da će na velikim hladnjacima vanjski ventilatori stršati iznad. Na gornjem se rubu ploče nalaze dva ProCool II 8-pinska EPS konektora za dodatno napajanje procesora, a tu su smješteni i 4-pinski konektori za ventilatore (tri komada), te CPU Over Voltage jumper. Da, ova ploča je spremna i za ekstremnije tipove overclockinga kao što se i očekuje.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_6a asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_6b

Uklanjanjem hladnjaka otvara nam se pogled na 18+1 faznu napojnu jedinicu koja je kontrolirana od strane RENESAS RAA229131 kontrolera. Faze su sastavljene od "teamed up" ISL99390 Smart power stageova (integriranih MOSFET-a), prigušnica i Black 10K kondenzatora. Ukupno je tako moguće procesoru isporučiti 1.710 ampera struje što je jasno i previše. Hladnjak je kao što vidimo masivan, sastavljen od dva komada aluminija povezanih toplovodnom cijevi. Hladnjak na desnoj strani VRM-a je povećan tako da bude i poklopac za stražnje I/O portove, osim što na sebi ima i LED osvjetljenje. VRM jedinica i hladnjaci se u radu ne zagrijavaju iznad 60°C, čak i prilikom overclockinga.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_7

Memorijski slotovi na ovoj ploči primaju DDR5 memoriju, maksimalno 512 GB u četiri modula i dva kanala, te maksimalne frekvencije do 6.400 MHz prilikom overclockinga. Memorijski kontroler u procesoru podržava XMP 3.0 profile, a ploča ima poznatu Asusovu OptiMem II tehnologiju. Oko memorijskih slotova se nalaze uobičajeni konektori i portovi, Tako tu nalazimo dva 4-pinska konektora za ventilatore, zatim jumper za CPU Overvolt, LED dijagnostiku, 24-pinski ATX konektor, USB 3.2 Gen 2x2 i USB 3.2 Gen 1 interne konektore i u plastičnom kućištu postavljen mehanizam za otključavanje grafičke kartice (Q-release) koji posebno cijenime svi koji često vade karticu iz sistema.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_8

Lijevi donji dio ploče kao i uvijek zauzima audio jedinica na odvojenom dijelu PCB-a. Na ovoj se ploči nalazi CODEC nove generacije Realtekov ALC4080 koji je upakiran u marketinški naziv ROG SupremeFX 7.1 Surround. Audio jedinica podržava automatsko prilagođavanje impedancije za prednje i stražnje izlaze za slušalice, jack-detection, multi-streaming, jack-retask na prednjem panelu. SNR za reprodukciju je 120 dB, a za snimanje 113 dB, a podrška za reprodukciju formata ide do 32-bita/384kHz. U pomoć CODEC-u dolazi i Savitechivo SV3H712 pojačalo za slušalice. Svi audio jack kontakti su pozlaćeni, a korišteni su i premium audio kondenzatori. Na ploči se nalazi jedan PCIe 5.0 x16 slot koji svoj bandwidth dijeli s prvim PCIe 5.0 M.2 slotom pa će grafičke kartice raditi samo s propusnošću x8 ako u njega stavimo SSD. Drugi PCIe x16 slot je po 4.0 standardu, te podržava x4/x4 mod rada za ROG Hyper M.2 karticu koja dolazi uz ploču. Treći PCIe x16 slot je po 3.0 standardu i radi u x4 modu, a tu je i još jedan PCIe 3.0 x1 slot. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori - front audio, Thunderbolt header, dva Addressable LED headera, dva USB 2.0 headera itd.

ROG STRIX Z690-E Gaming WiFi - drugi dio

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_9

Na desnoj se donjoj strani nalaze još konektor za eksterni temperaturni senzor, TPM konektor, baterija, 4-pinski konektor ta ventilator i konektor prednjeg panela. Iznad hladnjaka koji pokriva donje M.2 slotove nalaze se još dva 4-pinska konektora za ventilatore. Na ploči se tako ukupno nalazi devet 4-pinskih konektora, od čega je jedan namijenjen AIO pumpi. Ovo je više no dovoljno za sve sustave hlađenja.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_10 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_11

Posebno zanimljiv detalj na ovoj ploči je hladnjak za prvi M.2 utor koji ima integriranu toplovodnu cijev koja ima direktan kontakt sa SSD-om. Cijev izlazi izvan tijela hladnjaka, zavija i završava u manjem aluminijskom bloku. Na taj je način postignut efikasniji prijenos topline sa SSD-a na okolinu čak i uz nešto niži protok zraka, pri čemu on radi na nižoj temperaturi. Drugi bitan detalj ove ploče je ROG Hyper M.2 PCIe kartica koja prima dva SSD-a u M.2 slotove koji rade u PCIe 4.0 x4 modu rada. Tako je za oba SSD-a osiguran maksimalni bandwidth, a uz to su i efikasno hlađeni masivnim hladnjakom na kartici. Da bi maksimalno iskoristili potencijal kartice, potrebno ju je instalirati u srednji PCIe 4.0 x16 slot, u ostala dva slota će uvijek onemogućavati rad jednom od drugih slotova.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_12

Kao što smo već napisali, prvi je M.2 slot po PCIe 5.0 x4 standardu i dijeli bandwidth s prvim PCIe 5.0 x16 slotom. U njega je moguće ugraditi 22110 uređaje, a ima i posebno dizajnirani hladnjak. Druga dva M.2 slota imaju jedinstveni hladnjak, pri čemu jedan radi samo u PCIe 4.0 x4 modu i podržava 22110 uređaje, a drugi i u PCIe 4.0 x4 i u SATA modu te podržava 2280 uređaje. Uz to, na ploči se nalazi i šest SATA 6 Gbps portova koji podržavaju RAID konfiguracije diskova (RAID i boot diskovi nisu podržani u SATA E1 i E2 portovima).

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_77

Stražnji je panel vrlo bogat portovima i cijeli je ispunjen:
 • DisplayPort
 • HDMI Port
 • 4x USB 2.0 portova (jedan za nadogradnju BIOS-a bez procesora)
 • 4x USB 3.2 Gen 1 portova (plavi)
 • ClearCMOS tipka
 • BIOS Flashback tipka
 • 2x USB 3.2 Gen 2 Type A crveni
 • 1x USB 3.2 Gen 2 Type C
 • 1x USB 3.2 Gen 2x2 Type C
 • Wi-Fi 6E 2x2 priključci
 • 1x 2,5 GBps LAN port
 • 5x audio jackova i jedan SPDIF port
Asus je na ploču implementirao standardni Intelov Wi-Fi 6E modul koji podržava 2x2 802.11 ax standard (i sve starije), te radi na tri pojasa - 2.4/5 i 6 GHz. Podržan je i Bluetooth v5.2. Uz to, tu je i standardni Intelov 2.5 Gigabitni LAN kontroler s ASUS LANGuard zaštitom.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_13

Ploča u VRM hladnjak i pokrov stražnjih I/O portova ima integriranu LED rasvjetu u ROG stilu koju možemo kontrolirati uz pomoć AURA Sync aplikacije ili Armoury Cratea. Ovo je sva rasvjeta koju ima, a dodatno korisnik može spojiti LED trake ili druga svjetleća tijela na jedan od tri Addressable Gen 2 headera ili na jedan klasični AURA RGB header. U videu možete vidjeti i kako izgledaju efekti osvjetljenja.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_1 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_2

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_3 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_4

Ploča ima i iznimno bogato ROG UEFI sučelje BIOS-a koje dozvoljava sve zamislive tweak opcije za ploču, procesor i ostale komponente, kao što to ima i HERO model kojeg smo ranije testirali. Ploča nudi i vrlo visoke napone koji omogućavaju ekstremni overclocking i tu neće nikoga razočarati. Jasno, HERO-ica donosi više hardverskih značajki za to, no i ova je sasvim upotrebljiva. Uz standardno dobar UEFI, tu je i bogata softverska podrška koja kreće s Armoury Crate softverom. Uz pomoć AI Suite 3 softvera moguće je kontrolirati i 5-way optimizaciju ploče koja uključuje poznate TPU, EPU, Fan Xpert 4, DIGI+ i Turbo App značajke. Nadalje, tu su ROG CPU-Z i AIDA alati, GameFirst VI, Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer + Sonic Suite Companion, Sonic Radar III, DTS Sound Unbound i antivirusni softver.

ROG STRIX Z690-I Gaming WiFi - prvi dio

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_1 asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_2

ROG STRIX Z690-I Gaming WIFI dolazi kao nasljednica istoimenog modela ali sa Z590 čipsetom, a donosi poboljšanja u obliku jače napojne jedinice, novo dizajniranih hladnjaka, te jasno podrške za LGA1700 procesore i DDR5 memoriju. Dolazi u vrlo sličnom pakiranju kao i prethodnica, a unboxing smo mogli vidjeti u videu na prvoj stranici u opisu Z690-E ploče. U pakiranju uz nju kupac će dobiti:
 • 1 x ROG USB 2.0 razdjelni kabel
 • 1 x Panel kabel
 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretnu antenu
 • 1 x paket vezica
 • 1 x M.2 Q-Latch paket
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG logo plate naljepnice
 • 1 x ROG Strix naljepnice
 • 1 x ROG Strix zahvalnica
 • 1 x Support DVD
 • 1 x vodič za korisnike

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_3

Pločica je malenih Mini ITX dimenzija 17 x 17 centimetara, a kao i do sada, Asusovi inženjeri su upotrijebili sve svoje znanje i magiju kako bi nakrcali što više opreme na nju. Dizajnom je vrlo slična prethodnici, što podrazumijeva crni PCB, velike crne aluminijske hladnjake i vrlo sličan layout, tj. raspored elemenata po njoj. Za ovu je generaciju ponešto izmijenjen dizajn hladnjaka no to je više kozmetički. Ipak, hladnjaci su dobili malo više aluminijskog "mesa" jer moraju hladiti kompleksniji VRM. Novost je i ROG Front Panel SATA kartica o do koje ćemo doći malo kasnije.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_4

Layout komponenata na ploči je ka i ranije i za ovako malenu ploču je vrlo solidan. Oko socketa je taman dovoljno mjesta za klasičan hladnjak, a po rubovima ploča su smješteni svi bitni konektori i header. S gornje strane nalazimo ProCool II 8-pinski napojni konektor, dva 4-pinska konektora za ventilator, te jedan RGB konektor. Na desnom rubu (gledano odozdo) je 24-pinski konektor, interni USB 3.2 Gen 1 i USB 3.2 Gen 2 headeri, te konektori na koje nasjeda spomenuta dodatna kartica. Dva su memorijska slota kao i do sada, ali podržavaju DDR 5 memoriju frekvencije do 6.400 MHz (OC), u dvokanalnom režimu rada i s OptiMem II podrškom.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_5

Jedan je PCIe 5.0 x16 slot za grafičku karticu i smješten je na samo dno. Iznad njega je sendvič konstrukcija zvučne kartice i M.2 slota o kojoj ćemo detaljnije malo niže u tekstu. Stražnji je panel gotovo cijeli popunjen, a sastoji se od:
 • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 2 x USB 3.2 Gen 2 porta (2 x Type-A)
 • 3 x USB 3.2 Gen 1 porta (3 x Type-A)
 • 2 x USB 2.0 porta (2 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • LED-osvijetljena audio jacka
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka
Posebno zanimljivi su Thunderbolt 4 Type C konektori koji povećavaju iskoristivost ove ploče za HTPC ili sličnu multimedijsku upotrebu, jer je preko njih moguće spojiti dva 4K ekrana istovremeno, uz još razne dodatke. Mrežne sposobnosti ove ploče su također impresivne uz Intelovu Wi-Fi 6E bežičnu vezu (802.11ax, 2x2, tri band - 2.4/5/6 GHz i Bluetooth 5.0), te 2,5 Gigabitni LAN.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_6 asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_7

ROG Front Panel SATA kartica je vertikalni dodatak ploči koji se spaja na dva konektora, a na kojem se nalaze portovi i headeri koji nisu mogli biti smješteni na ploči. Na malenoj se pločici nalaze četiri SATA porta, jedan Addressable Gen 2 header, Front panel header i header za zvučnik.

ROG STRIX Z690-I Gaming WiFi - drugi dio

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_8 asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_9

Kao i ranije, zvučna je kartica u sendvič konstrukciji s dva M.2 slota koji su iznad i na njoj. Prvi ili gornji M.2 slot prima 2280 uređaje i radi u PCIe 4.0 x4 modu. Na njemu se nalazi veći aluminijski hladnjak, a SSD naliježe na još jedan. Na oba je hladnjaka naravno termalni podložak.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_10

Nakon skidanja hladnjaka i prvog M.2 slota dolazimo do pločice na kojoj se nalazi još jedan M.2 slot s dva hladnjaka, te zvučna kartica. M.2 slot prima 2280 uređaje, te radi u PCIE 4.0 x4 ili SATA modovima. Zvučna kartica nosi naziv ROG SupremeFX 7.1, iza čega stoji Realtekov ALC4080 CODEC čije smo karakteristike opisali kod opisa Z690-E ploče. Sve je identično, pa i upotreba Savitech SV3H712 pojačala za slušalice, s tim da su samo tri audio izlaza na kartici.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_11 asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_12

Dolazimo i do napojne jedinice koja je s 8+2 konstrukcije kod prethodne generacije prebačena na 10+1 konstrukciju no sada s Renesasovim RAA22010540 pametnim powerstageovima koji svaki može dati 105 ampera struje. Impresivna brojka od ukupno 1.155 ampera za tako malu ploču znači da će bez problema izdržati overclocking i najjačeg procesora. Kontroler je Renesasov RAA229131, a faze su u teamed up načinu rada. Jasno, Asus je koristio i kvalitetne prigušnice te kondenzatore, a hladnjak koji sve to hladi je masivan. Sastoji se od dva aluminijska komada povezana toplovodnom cijevi. Onaj veći je ujedno i pokrov za stražnje I/O portove i ostalu elektroniku. U radu je efikasan, uz zabilježenu maksimalnu temperaturu od 77°C što i nije tako visoko ako uzmemo u obzir da je i9 12900K bio maksimalno opterećen.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_13 asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_14

Ispod dva M.2 slota i audio kartice, nalazi se još jedan aluminijski hladnjak koji hladi Z690 čipset. Maksimalna zabilježena temperatura čipseta nakon opterećenja je 67°C što je visoko, ali i očekivano s obzirom na konstrukciju ploče. Ispod hladnjaka se nalazi još elektronike, napojni dio za memoriju, Super I/O kontroler itd. Sve je popunjeno no krajnji je dizajn vrlo efikasan. Manjak prostora s gornje strane je značio da će jedan dio elektronike završiti na donjem dijelu ploče, a to i vidimo kada ju okrenemo - ima puno više elemenata nego na većim pločama.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_uefi_1 asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_uefi_2

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_uefi_3 asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_uefi_4

UEFI sučelje je identično ostatku ROG i ROG STRIX ploča, i tu nemamo što previše za dodati. Jasno, ova ploča nije orijentirana prema ekstremnom overclockingu pa su naponi nešto niži, ali i dalje dovoljni za vodena ili zračna hlađenja. Dokaz tome je da smo najnormalnije izvukli maksimum iz i9 12900K procesora. Jest malo throttlao, ali to je radio i na pokojoj jačoj ploči. Softverska podrška je također kao na ostatku Asusovih ploča, što znači odlična.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS ROG STRIX Z690-E Gaming WiFi & Z690-I Gaming WiFi; UEFI 0803
Procesor Intel Core i9-12900K
Memorija Corsair Dominator Platinum RGB CMT32GX5M2B5200C38-PK1
Grafičke kartice AMD Radeon RX 6900 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2 TB;
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 & 11
DirectX verzija 12
AIDA64 Engineer 6.50.5800
PCMark 10
3DMark TimeSpy: CPU Profile
Cinebench R20 & R23
wPrime 2.0 1024M
Blender BMW Benchmark

Način testiranja

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_14

Za test ovih ploče smo kao i do sada koristili najači Alder Lake procesor -  i9-12900K. Uz njega smo koristili i novo pristiglu Corsair Dominator Platinum RGB CMT32GX5M2B5200C38-PK1 memoriju čiju ste recenziju mogli čitati nedavno. Procesor smo hladili Asusovim Ryujin II 360 hladnjakom, čiju recenziju ste također mogli čitati nedavno, a za grafiku smo koristili moćni Radeon RX 6900 XT.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_15

Testovi su kao i do sada uobičajena mješavina između sintetike, CPU benchmarka i audio jedinice, Operativni sistem je bio Windows 10 iz razloga što nam je Armoury Crate masakrirao Windows 11 o čemu smo već pisali, a i sami Windowsi 11 još uvijek nisu dovoljno stabilni. Overclocking

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_oc asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_oc

Kao i do sada procesor smo overclockirali uz pomoć UEFI sučelja na iste one vrijednosti kao i kod testa ostalih Z690 ploča, tj. 5.0 GHz na svim jezgrama. Uz to, isprobali smo i asinkrono overclockiranje jezgara koje je na kraju urodilo još višim performansama. Za ovo smo koristili XTU u kojem smo podesili frekvenciju prve dvije Power jezgre na 5.5 GHz, treće na 5,4 GHz, a svih ostalih na 5.0 GHz. E-jezgre smo podesili na 4.0 GHz. Ovakav overclocking rezultira malo višim ukupnim performansama, ali i puno višim u aplikacijama koje koriste jedan do dva threada ili po naški dretve. VRM i hladnjaci su se na obje ploče dosta zagrijavali i poželjno ih je hladiti dobrom zračnom strujom.

Rezultati testiranja

UL testovi

[ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="score" labels="TUF Z690-Plus WiFi D4,Maximus Z690 Extreme,Maximus Z690 Hero,ROG Strix Z690-I Gaming WiFi, Prime Z690-A,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi" values="8921,8847,8836,8801,8761,8677" colors="blue,blue,blue,red,blue,orange" height="600"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark TimeSpy" htitle="score" labels="ROG Strix Z690-I Gaming WiFi,Prime Z690-A,Maximus Z690 Hero,Maximus Z690 Extreme,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,TUF Z690-Plus WiFi D4" values="19978,19919,19806,19782,19708,19602" colors="red,blue,blue,blue,orange,blue" height="600"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark CPU profile" htitle="score (max threads)" labels="Maximus Z690 Extreme,Maximus Z690 Hero,Asus Prime Z690-A,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,TUF Z690-Plus WiFi D4" values="12024,12010,11985,11968,11934,11565" colors="blue,red,blue,blue,orange,blue" height="600"] Z690-E ploča je podbacila u PCMarku jer je grafika radila u x8 modu, dok je manja ploča ostvarila solidan rezultat. U Time Spyu je Z690-I najbolja jer grafika radi na punih x16 kao i kod Prime Z690-A, dok je Z690-E pri dnu poretka ali ipak iznad DDR 4 ploče. I za kraj, CPU profile gdje je Mini ITX ploča izvukla visoke performanse iz procesora, a Z690-E nešto niže.

CPU testovi

Blender [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Maximus Z690 Extreme,ROG Strix Z690-I Gaming WiFi,Maximus Z690 Hero,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,Prime Z690-A,TUF Z690-Plus WiFi D4" values="88.26,88.29,88.72,88.81,89.48,91.91" colors="blue,red,blue,orange,blue,blue" height="600"] Cinebench 20 [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 nT" labels="Maximus Z690 Extreme,ROG Strix Z690-I Gaming WiFi,Maximus Z690 Hero,Asus Prime Z690-A,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,TUF Z690-Plus WiFi D4" values="10498,10478,10409,10369,10124,10036" colors="blue,red,blue,blue,orange,blue" height="600"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 1T" labels="Maximus Z690 Extreme,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,ROG Strix Z690-I Gaming WiFi,Prime Z690-A,TUF Z690-Plus WiFi D4,Maximus Z690 Hero" values="772,768,756,751,746,744" colors="blue,orange,red,blue,blue,blue" height="600"] Cinebench R23 [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 nT" labels="ROG Strix Z690-I Gaming WiFi,Maximus Z690 Extreme,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,Prime Z690-AMaximus Z690 Hero,TUF Z690-Plus WiFi D4" values="27565,27560,27536,27315,27259,26343" colors="red,blue,orange,blue,blue,blue" height="600"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 1T" labels="Maximus Z690 Extreme,ROG Strix Z690-I Gaming WiFi,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,Maximus Z690 Hero,TUF Z690-Plus WiFi D4,Prime Z690-A" values="2021,1999,1998,1988,1963,1961" colors="blue,red,orange,blue,blue" height="600"] wPrime 2.0 [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="ROG Strix Z690-I Gaming WiFi,Maximus Z690 Extreme,Maximus Z690 Hero,ROG Strix Z690-E Gaming WiFi,Prime Z690-A,TUF Z690-Plus WiFi D4" values="51.686,51.804,52.179,52.387,52.629,53.187," colors="red,blue,blue,orange,blue,blue" height="600"] Testovi procesora pokazuju da je manja ploča agresivnija i izvlači nešto više performansi iz procesora što je jasno vrlo zanimljivo.

Audio performanse

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_audio

Realtekova najnovija ALC4080 audio jedinca na Z690-E ploči je zaslužila ocjenu vrlo dobar, U svim je stavkama odlična, samo zbog mrvicu nižeg mjerenja frekvencijskog opsega i THD + Noise vrijednosti je ukupna ocijena vrlo dobar.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_audio

Identična audio jedinca na Z690-I ploči je zaslužila iste ocjene uz manja odstupanja u mjerenjima od prethodne.

Zaključak

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_15

Obje ove ploče su mala remek djela u dizajnu i kvaliteti izrade. Svako za sebe. Z690-E je namijenjena entuzijastima i overclockerima, a donosi moćnu izvedbu i vrlo bogatu opremu. Na nju je moguće instalirati čak pet M.2 SSD-a te ju pretvoriti u sposobnu radnu stanicu. Pogotovo uz nove Intelove procesore i podršku za čak 128 GB memorije. Ploča je odlično opremljena, mrežna povezivost je na visokom nivou, a softverska podrška je odlična. Ova je ploča ulog u budućnost i jedina prepreka trenutnoj nabavci je nedostatak DDR 5 memorije. No, sigurni smo kako će se odlično prodavati u budućnosti.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_16

Kod ovako malenih, a moćnih i opremljenih ploča se inženjeri trebaju dodatno potruditi kako bi smislili nove načine pakiranja opreme. Asusovi su se opet iskazali na Z690-I ploči i donijeli moćnu napojnu jedinicu, dva M.2 slota, top audio jedinicu, četiri SATA porta i još dosta toga na malenoj površini. Ploča je idealna za malene ali moćne HTPC strojeve koji su ujedno i igraće konzole. Opremljena je izvrsno, mrežna povezivost je odlična, a može se i overclockirati. Isto kao i veći model, trenutno je najveći problem nedostatak DDR 5 memorije, no i to će se u dogledno vrijeme promijeniti. U ovisnosti o namjeni računala kojeg gradite, bilo koju od ovih ploča da odaberete nećete pogriješiti. Trenutno su im cijene visoke pa Z690-I malena košta oko 3.900 kuna (420 € u Njemačkoj), a Z690-E oko 4.900 (540 € u Njemačkoj).