asus_strix_z790i_gaming_wifi_1 asus_strix_z790i_gaming_wifi_2

Prošli smo tjedan u labu imali model E, a ovaj put je na redu model I Strix Z790 ploče. Iskusniji poznavatelji će odmah prepoznati da je riječ o Mini ITX modelu, koji je u svakoj novoj verziji sve zanimljiviji, pa je takav slučaj i ovdje. Nova je ploča malo redizajnirana, opremljenija, bolje te i dalje predstavlja maleno inženjersko remek djelo.

Z790-I nastavlja dugi niz uspješnih Mini ITX Asusovih ploča, a i mi smo ih srećom imali prilike testirati nekolicinu (Maximus VI ImpactROG Strix Z390-I GamingROG Strix B450-I Gaming, ROG Strix Z690-I Gaming WiFi). I uvijek nas zapanji inženjersko umijeće pakiranja svega na malenu površinu koja mjeri samo 17 x 17 centimetara. S novom je generacijom Asus otišao korak dalje. Da je riječ o ROG Strix ploči jasno je već iz pakiranja, načina na koji je sve pedantno složeno unutar kutije i jasno bogatstvu bundlea:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabel
 • 1 x ROG USB2.0 razdjelnik
 • 1 x panel kabel
 • 1 x ROG FPS-II kartica
 • 1 x ROG STRIX HIVE
 • 1 x USB Type-C kabel za napajanje HIVE-a
 • 1 x termalni podložak za M.2
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x paket vezica za kabele
 • 1 x paketić gumica za M.2
 • 1 x Q-Latch paketić za M.2
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG Strix naljepnice
 • 1 x ROG Strix zahvalnica
 • 1 x vodič za korisnike

Sve osim FPS-II kartice i HIVE eksternog audio kontrolera je manje više standardno kod skupljih ROG ploča. FPS-II je dodatna kartica koja se postavlja vertikalno u odnosu na ploču, a na njoj se nalaze headeri i portovi koji nisu stali na PCB. HIVE je pak eksterni audio kontroler koji je namijenjen smještanju na radni stol i lakšem spajanju audio periferije.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_3

Malena je pločica dimenzija 17 x 17 centimetara što je po Mini ITX standardu, a kao što vidimo Asus je opet koristio tehnologiju vertikalnog slaganja elemenata koji su ovaj put M.2 utori. Izgledom se dosta naslanja na prethodni model, premda je grafika na hladnjacima malo promijenjena. Uklonjena je i audio jedinica s ploče, a dodan je i drugi ventilator koji pomaže hlađenju dvaju M.2 SSD-a koje je moguće ugraditi na ploču. PCB je i dalje crn, a elementi na njemu su sivi ili crni. Ploča je stealth izgleda, što nam se jako sviđa, a nema ni blještavih LED-ica. Layout komponenata na ploči je općenito vrlo solidan s obzirom na dimenzije ploče. Svi bitni konektori i headeri su smješteni po rubovima ploče.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_4

Ploča je kao i do sada nakrcana do zadnjeg kvadratnog milimetra, a Asus je posebno brinuo o hlađenju napojne jedinice koja je ostala ista kao i kod Z690-I prethodnice. Masivni se hladnjaci nalaze na elementima napojne jedinice, povezani toplovodnom cijevi,  a ispod njih su u sendvič konstrukciju naslagani hladnjak za čipset, te hladnjaci za M.2 SSD-e. Oko LGA1700 socketa ima dovoljno prostora za hladnjake, a vjerujemo kako će većina korisnika odabrati neko AIO rješenje koje stane u manje kućište. Memorijska utora su dva, primaju maksimalno 64 GB DDR 5 memorije takta do 7.600 MHz. Na socket jasno stanu i Core procesori 12. i 13. generacije.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_5

Inženjeri su neke od elektroničkih komponenata bili primorani smjestiti i s donje strane PCB-a, no ne i M.2 utore kao na nekim prethodnim generacijama. Tu je uz TPU kontroler još nekoliko njih manjih, a ostatak većinom čine kondenzatori i otpornici. Donja strana PCB-a ima i zanimljivi ROG uzorak na sebi.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_6 asus_strix_z790i_gaming_wifi_13

Sustav hlađenja VRM-a, M.2 utora i čipseta na ovoj ploči je aktivan, a riječ je o malenim Deltinim 30-milimetarskim ventilatorima. Ventilatori imaju PWM kontrolu, no pri višim se okretajima ipak znaju čuti. S obzirom na to da smo mi procesor hladili AIO hladnjakom koji ima još bučnije ventilatore nisu toliko dolazili do izražaja, no to je nešto na što morate računati ako planirate graditi tiho Mini ITX računalo.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_7 asus_strix_z790i_gaming_wifi_8

Napojna jedinica nije mijenjana u odnosu na prethodnu generaciju. 10+1 fazne teamed up je konstrukcije s Renesasovim RAA22010540 pametnim power stageovima (integrirani MOSFET-i) koji svaki može dati 105 ampera struje. Kontroler je Renesasov RAA229131. Kao i do sada Asus je koristio i kvalitetne prigušnice te kondenzatore. Hladnjak VRM-a je masivan i sastoji se od dva aluminijska komada povezana toplovodnom cijevi. Onaj veći je ujedno i pokrov za stražnje I/O portove i ostalu elektroniku, a sve je hlađeno i malenim ventilatorom. Iz tog razloga temperatura koju smo izmjerili IC termometrom na najtoplijem dijelu i nije previsoka – 59,8°C. No ono što nas jest zabrinulo je temperatura čipseta od visokih 79°C i DIMM modula od 55°C pa je poželjno osigurati solidan protok zraka preko ploče. Konektora za ventilatore je dovoljno na ploči, a oni gornji su zanimljivo zaštićeni gumenim čepićima.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_10 asus_strix_z790i_gaming_wifi_11

asus_strix_z790i_gaming_wifi_12

SSD koji smo smjestili u gornji M.2 slot se na sreću nije pretjerano zagrijavao i zabilježeni maksimum je bio 50°C. To znači da mali ventilator solidno hladi SSD-e no ne dopire do čipseta. Ovakav sendvič dizajn je sve što je Asus i mogao napraviti kako bi osigurao što više M.2 utora na ploči i maksimalnu povezivost. Svaki M.2 slot podržava 2280 uređaje. Gornji je po PCIe 5.0 x4 standardu, a donji po PCIe 4.0 x4 standardu. Ispod njih je kao što vidimo hladnjak za čipset, a njega nismo skidali. Na dnu se ploče nalazi i jedan PCIe 5.0 x16 utor za grafičke kartice koji je pojačan metalnim oklopom.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_14 asus_strix_z790i_gaming_wifi_15

Stražnji je panel uobičajeno bogat opcijama, a sastoji se od:

 • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB
  Type-C)
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 porta (3 x Type-A) (podržava ROG STRIX HIVE)
 • 1 x USB 3.2 Gen 1 port (1 x Type-A)
 • 2 x USB 2.0 porta (2 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 1 x Clear CMOS tipka

Treba spomenuti dva Thunderbolt 4 porta koji svaki ima 40 Gbps propusnost. Oba se porta mogu iskoristiti i za spajanje 4K monitora. Nadalje, tu su dvije spojnice za WiFi antenu, a modul je intelov po WiFi 6E 2×2 standardu s podrškom za jasno tri frekvencijska pojasa (2.4, 5 i 6 GHz), te Bluetooth v5.3. Tu je i 2,5-gigabitni LAN port, a kontroler je Intelov standardni.

Na dodatnoj se FPS-II pločici nalaze dva USB 2.0 interna headera, jedan konektor za temperaturni senzor, jedan CPU Over Voltage jumper, dva SATA 6Gbps porta, header prednjeg panela i PCIe alteration mode prekidač.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_27

ROG STRIX HIVE je više od audio jedinice, jer on ima i dva USB porta (USB 3.2 Gen 2 Type C i USB 2.0 Type A), Flex key (defaultno je Reset funkcija, ali se može programirati), Q-LED dijagnostiku, BIOS Flashback i AI Overclocking prekidače. Ima i veliki jog dial za glasnoću te Mute funkciju, izlaz za slušalice (s mikrofonom) i ulaz za mikrofon. Audio jedinicu pokreće ALC4050 CODEC uparen s ESS-ovim SABRE9260Q DAC-om (118dB SNR output, 94 dB SND input (32-bit/384 kHz playback). Preko drugog je jacka moguće spojiti i S/PDIF.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_17

Kada usporedimo ROG Strix Z790-E i Z790-I ploče, jasno je koliko je truda potrebno da bi se smjestilo sve što korisnici žele na ovako malenu površinu. Asus je iskoristio sve tehnologije koje ovoga trenutka imaju na raspolaganju i korisnici neće biti previše zakinuti, tu su AI Overclocking i AI Cooling II, Two-way AI noise cancellation, AI networking, različite druge optimizacije, napredan softver (Armoury Crate, AI Suite 3, Sonic Studio III, DTS Sound Unbound, AIDA64 Extreme) itd.

asus_strix_z790i_gaming_wifi_20 asus_strix_z790i_gaming_wifi_21

asus_strix_z790i_gaming_wifi_22 asus_strix_z790i_gaming_wifi_23

Kao i kod jačih Strix modela, UEFI sučelje BIOS-a je bogato opcijama, a uz to je i brzo i pregledno. Extreme Tweaker dio je raj za overclockere i entuzijaste koji se mogu poigrati s gotovo svaki aspektom procesora, memorije i ploče. Naponi izdašni, a tu je i mnoštvo preddefiniranih memorijskih profila koji će olakšati overclocking. Jasno, ova ploča nije primarno namijenjena tome, no dovoljno je moćna da se i to može odraditi.