Iz Asus nam je na test stigao ROG Tessen igraći kontroler za Android telefone. Zanimljiv je po tome što ima jedinstveni sklopivi dizajn kako bi zauzeo što manje mjesta, a kompatibilan je i sa svim vrstama zaštitnih kućišta za telefone. Osim standardnih kontrola, ima i aluminijske stražnje lopatice koje mu osiguravaju premium osjećaj u korištenju. Sve kontrole su po standardu igraćih kontrolera za konzole, a face tipke i D-pad su mehanički.

U videu otpakiranja možete vidjeti da kontroler dolazi u lijepom kartonskom pakiranju kao i svaki ROG proizvod. Kutija je debela i dobro štiti proizvod od eventualnih mehaničkih oštećenja, a na noj se nalaze i sve informacije o proizvodu. Unutar kutije se nalazi kontroler sklopljen nalazi u posebnom ležištu koje kasnije možemo iskoristiti i kao stalak za držanje kontrolera kada ga ne koristimo – na sve su mislili u Asusu. U kutiji se uz kontroler nalaze i upute za korištenje, jamstveni list, ali i gumeni nastavci za umetanje u kontroler u ovisnosti o tome koliko debeo telefon ili zaštitno kućište za njega imamo. Kako to funkcionira, kako se postavlja i skida možete vidjeti na kraju videa, a Tessen podržava debljine telefona od 7 pa sve do 14,5 milimetara.

asus_rog_tessen_1 asus_rog_tessen_2

Sam je kontroler vrlo inovativnog i jedinstvenog dizajna sklapanja kako bi bio čim jednostavniji za prenošenje. Sam je mehanizam dovoljno čvrst, kao i kvaliteta materijala pa vjerujemo da će izdržati mnoga otvaranja, kao i zloupotrebu (što kontroleri obično i trpe). Ovako sklopljen pogodan je za smještanje u manje torbe ili čak veći džep, a mjeri 94 x 92 x 86 milimetara. Konstrukcija mu je vrlo čvrsta iako je relativno male mase od 136 grama. Tu čvrstu konstrukciju osigurava kvalitetna plastika od koje su napravljene ručke, ali i aluminijski most s čvrstim mehanizmom za rasklapanje.

asus_rog_tessen_3 asus_rog_tessen_4

U rasklopljenom stanju je dimenzija 191,5 x 92 x 40 milimetara, što je opet podložno promjeni jer ga je moguće razvući za smještanje telefona. U videu ste mogli vidjeti kako funkcionira rasklapanje i smještanje telefona u njega, a kao što sa slika vidimo USB-C port je smješten s desne strane pa tako i postavljamo telefon nakon rastezanja mehanizma. Ručke su ergonomski dizajnirane (šire se prema dnu) i pružaju odličan grip prstima (trokutasta reljefna struktura se nalazi s donje strane), a na njima se nalaze i gumene nožice koje sprječavaju klizanje kada kontroler postavimo na podlogu.

asus_rog_tessen_6 asus_rog_tessen_5

Na lijevoj se ručci nalazi analogni kontroler, D-pad i Options te Home tipke. D-pad je mehanički, a analogni je kontroler mekan i precizan s rebrastom strukturom na vrhu za bolji grip. Na desnoj se ručci nalaze akcijske tipke (A, B, X i Y), analogni kontroler te ROG i Menu tipke. D-pad i akcijske tipke su mehaničke te pružaju taktilne povratne informacije i brzi odziv. Oba analogna kontrolera su visoka 18 milimetara, te imaju opseg kretanja od 22° na svaku stranu kao kod kontrolera za konzole. Tipke, D-pad i analogni kontroleri su vrlo dobri, znatno bolji su primjerice nego na ROG Allyu, koji ionako ima već sasvim solidne. Android telefon spajamo preko USB-C sučelja koje se nalazi na desnoj ručki, a Asus tvrdi kako je latencija minimalna, uz 500 Hz polling rate. I stvarno, u igri je odziv trenutačan na svaku komandu.

asus_rog_tessen_7 asus_rog_tessen_8

Kao što smo već ranije napisali, most koji veže dvije ručke je aluminijski, vrlo čvrst, a i zglob je odlično izveden pa vjerujemo kako će sve skupa izdržati mnoštvo otvaranja i zatvaranja, kao i rastezanja. Na stražnjoj su strani postavljeni i aluminijske pedalice (M1 i M2) koje možemo mapirati za različite svrhe a vjerujemo da će najviše biti korištene za mijenjanje brzina u automobilskim igrama, ili pak uključivanje Nitrousa ili nešto slično. Osjećaj korištenja je odličan, i jako nam se sviđa što je Asus odabrao aluminij. M pedale se mogu remapirati i on-the-fly istovremenim pritiskom na ROG tipku i na jednu od M pedala. Sve ostale tipke programiramo putem Armoury Crate aplikacije.

asus_rog_tessen_9

Straga se po običaju nalaze lijevi i desni “bumperi” koji rade odlično, a donji su naravno analogni. Imaju solidan otpor pri pritiskanju, a hod im je linearan. Kao što ste u videu mogli vidjeti, Asus uz Tessen daje i različite gumene zaštite koje se prilagođavaju debljini telefona. Naravno, neće se ništa desiti ako ih ne koristite, no dobro je ipak malo zaštititi stijenke telefona. Isto tako, dvije su gumene podloge koje se nalaze na mehanizmu za sklapanje i različitih su debljina kako bi se prilagodile različitim telefonima i njihovim zasebnim kućištima.

asus_rog_tessen_10 asus_rog_tessen_11

Jednom kada uglavimo telefon u Tessena on stoji čvrsto, a preporuka je da za veću sigurnost ipak postavite gumene zaštite. One malo i poboljšavaju grip uređaja. Odmah po ugradnji telefona zasvijetli i LED rasvjeta koja se nalazi u donjoj strani ručaka. Mi smo koristili Asusov Zenfone 8 Flip koji je naravno savršeno sjeo u Tessena. Isto tako, gotovo svaki telefon debljine između 7 i 14,5 milimetara će te lako smjestiti u njega. Dužina praktički nije ni bitna jer se most dovoljno rasteže i za najduže telefone. Na dnu se desne ručke nalazi i USB-C pass-through port za punjenje telefona koji propušta do 18 W (9V/2A) snage prema telefonu i tako ga puni. Ako nemate takav punjač i kabel tada će punjenje biti ograničeno na samo 5 W (5V/1A).

asus_rog_tessen_12

Ako ne koristimo kontroler duže od 5 minuta, on će se automatski prebaciti u sleep mod i isključiti RGB rasvjetu kako bi se uštedjelo na energiji. Buđenje iz sleep moda je uz pomoć digitalnih tipaka, analogne ga neće “probuditi”. RGB LED rasvjeta koja je smještena s donje strane i po bokovima ručki je lijepo izvedena, boje su odlične a tranzicije brze. Postavlja se jedino pitanje čemu će svijetliti ako ju pokrijemo dlanovima. Srećom, moguće ju je isključiti u aplikaciji.

asus_rog_tessen_13 asus_rog_tessen_14

asus_rog_tessen_16 asus_rog_tessen_17

asus_rog_tessen_15

Aplikaciju Armoury Crate koristimo za remapiranje tipaka, podešavanje rasvjete i konfiguraciju RGB tipke. Remapiranje tipaka je vrlo jednostavno i vrši se u Buttons meniju, dok je podešavanje rasvjete u Lighting meniju. Rasvjetu možemo podesiti prema preddefiniranim profilima – Static, Breathing, Color Cycle, Strobing, Rainbow, Comet i Flash & Dash. Može se mijenjati smjer kretanja, brzina ali i razina osvjetljenja. Softver radi sasvim solidno, već smo ga do sada puno puta koristili za Asusovu opremu (primarno slušalice) i usudili bi se reći da je bolji od desktop aplikacije. Priznajemo, ona je znatno kompleksnija, no svejedno se trebaju malo više potruditi.

asus_rog_tessen_18

Tessen smo isprobali u nekoliko igara i uvijek smo bili zadovoljni brzinom odziva i osjećajem na tipkama i joysticima. Analogni joystici se fino doziraju, baš kao i analogne tipke sa stražnje strane, a sve ostale su dovoljno taktilne i čvrste. Vjerujemo kako će izdržati mnoge dugotrajne sesije igranja. Asus je napravio odličan igraći kontroler za Android telefone i već postoji puno upita kada dolazi na tržište. Mi nažalost nemamo informacije ni o dostupnosti ni o cijeni premda se na internetu šuška kako bi mogla biti između 140 i 160 USD. Naravno, kao i svaki drugi ROG komad opreme neće biti jeftin, ali inovativnost i kvaliteta se moraju platiti. Našu preporuku ima!