UL Benchmarks

S17 pokazuje kako je tek mrvicu bolji od G15 Advanced Edition. Ovo je direktna borba top hardvera AMD vs. Intel+Nvidia od strane istog proizvođača (Asus) i ovaj rezultat najbolje demonstrira koliko je AMD daleko dogurao sa svojom mobilnom platformom.

Ponovno bliski rezultat u Time Spyu za dvije najmoćnije mobilne grafičke kartice, no Radeonka je ipak kapitulirala u RayTracing testu – ovdje Nvidia ipak ima prednost od jedne cijele generacije.

Igre

S obzirom na to da je ovaj ekran više rezolucije nego kod G15 AE nemamo u svim naslovima direktnu usporedbu između RTX 3080 i RX 6800M no u onom jednom u kojem imamo (Horizon Zero Dawn) ipak vidimo nadmoć Nvidijine kartice. U ostalim je testovima RTX 3080 pokazala da je dovoljno brza, a tek bi u Borderlandsu 3 možda trebalo spustiti rezoluciju za još bolji framerate.

CPU performanse i usporedba s ostalim mobilnim procesorima

U Cinebenchu su Core i9-11900H i AMD-ov Ryzen 9 5900HX gotovo pa izjednačeni, s malom prednošću za Intel. U Blenderu je situacija obrnuta, a u wPrimeu ponovno Intel vodi. To nam govori da su oba sličnih performansi i podjednako sposobni za teže zadaće. Ipak, za Intelov je procesor bilo potrebno naprednije hlađenje kako bi moga boostati češće na visokom taktu.

SSD performanse

Čitanje

Zapis

Performanse Samsungovog PM9A1 NVMe PCIe 4.0 SSD-a su izvrsne i tu nemamo što više za dodati.

Autonomija

Autonomija nije sjajna i tu je G15 Advanced Edition pokazao znatno bolji menadžment energijom. Jasno, razlika je u veličini ekrana i rezoluciji no svejedno, rezultat all AMD laptopa je i dalje impresivan. No, ni skoro 6 sati sa Zephyrusom nije za odbaciti.

Zagrijavanje, buka i taktovi

asus_zephyrus_s17_14 asus_zephyrus_s17_15

Kao i uvijek, testiramo s maksimalnim performansama rashladnog sustava kako bi utvrdili najbolje performanse koje prijenosnik može dati. Maksimalni boost takt procesora u ovom prijenosniku je oko 4,79 GHz uz maksimalnu temperaturu od 94°C prije nego nastupi spuštanje takta na oko konstantnih 4,6 GHz pod opterećenjem pri čemu se temperatura zadržava na oko 87°C (no i to ovisi o tipu opterećenja). Pri tom rashladni sustav proizvodi maksimalnih 47 dB(A) buke (ljepše nam je uspjela fotografija s malo manjom vrijednosti). To je dosta čujno, no ništa što dobre slušalice ne mogu eliminirati. S druge strane, zahvaljujući mehanizmu koji podiže tipkovnicu ona se ne zagrijava previše. Sve u svemu, prijenosnik ima odlično riješeno hlađenje i te iz moćnog hardvera izvlači visoke i konzistentne performanse.