ASUS RT-AC87U ASUS RT-AC87U

Asus reklamira ovaj uređaj pod oznakom AC2400 što bi po njihovom značilo da podržava 802.11ac standard i da mu je ukupna propusnost 2400 Mbit/s. Ovo se poprilično teško može ostvariti u stvarnosti jer brzine koje se normalno postižu ponekad iznose i deset puta manje od napisanog. Također se uzimaju maksimalne vrijednosti pa se za „n“ standard uzima 600 Mbps što znači 3 prostorna kanala i 256-QAM što rijetki podržavaju, dok se „ac“ propusnost zaokružuje na višu vrijednost. Zbog svih ovih „sitnica“ se ovaj podatak mora uzeti sa popriličnom rezervom. Vrlo dobra mogućnost routera je MU-MIMO način komunikacije u kojem je istovremeno moguće komunicirati sa više klijenata (koji to podržavaju) a bez korištenja vremenske podjele. Iako još ne postoje mrežne kartice koje podržavaju ovu opciju, ovo je dobro jamstvo zadržavanja visoke razine mrežnih performansi.

ASUS RT-AC87U ASUS RT-AC87U

Inicijalna konfiguracija i spajanje na sam uređaj je i dalje vrlo jednostavno, inicijalna stranica routera je detaljna i funkcionalna kao i kod svih ASUS routera koje smo imali. Sve opcije koje smo već vidjeli u RT-N18U su i dalje prisutne a dodana je zaštita („powered by Trend Micro“) koja osim što može skenirati router i tražiti ranjivosti na njemu, također može i ograničiti pristup web stranicama koje poznate kao opasne. Roditeljska zaštita je dostupna a unutar nje se mogu točno za određene klijente primijeniti specifična pravila iz dostupnih kategorija. Pa tako možete na primjer, jednom klijentu zabraniti pristup online igrama a drugom ograničiti pristup kockanju (evo ti na, baka!).

ASUS RT-AC87U

QOS funkcionira vrlo dobro a dostupne su vrlo detaljne i grafički objašnjenje informacije o trenutnom korištenju prometa. Većina postavki za QOS se mogu podešavati „u letu“ a jedino bi zamjerili što se uređaj zna smrznuti ako se QOS isključi, što će vjerojatno biti ispravljeno u nekom kasnijem firmware-u. Također je pomalo iritantno što se na neke promjene pojavi „applying settings“ i slijedećih 30-60s router se reboot-a, bez upozorenja, pri čemu se gase i ethernet portovi.

Prisutna je i dalje mogućnost konfiguracije AiCloud mrežnog diska, dostupnog sa interneta a moguće je podesiti i sinkronizaciju/backup na ASUS-ov cloud, za što vam je potrebna registracija.