Fast-Easy-Stable su tri riječi koje Asus koristi za opis ovog proizvoda. Brz jer podržava n mrežu, lagan jer ne treba previše mudrovati prilikom puštanja u rad, te na kraju stabilan jer po proizvođaču pruža visoki nivo puzdanosti u radu s maksimalno eliminiranim downtimeom. Ovaj router isnpiriran dijamantnim dizajnom, dolazi pakiran u bijelo pakiranje koje sadrži osnovne informacije o proizvodu. Na stražnjoj su strani podržane tehnologije detaljnije objašnjene, pa se tu mogu naći objašnjenja za gigabitnu povezivost, dual-band tehnologiju, Ai Radar tehnologiju itd. Unutar vanjskog kartonskog omota nalazi se tvrda kutija u kojoj je router i sve što dolazi s njim adekvatno zaštićeno od eventualnih problema u transportu.

Uz RT-N56U dolazi i strujni adapter (izlaz 19V, 1.58A), s preko dva metra dugim kabelom. Uz adapter će te naći i flat ethernet kabel dužine 1.8 metara, upute za instalaciju s medijem na kojem se nalaze korisničke upute i aplikacije, te VIP Member garantni list.

Da ovaj router definitivno nećete skrivati u kakvom komunikacijskom ormariću ili negdje na vrhu ormara jasno je već prilikom provog pogleda na njega. Potpuno ravna prednja strana, napravljena je od naborane površine ispresjecane s linijama ukrštenim pod 90°. Kako smo negdje pročitali, dizajn je inspririan dijamantom, a po nama je i vrlo uspio. Na prednjoj se strani nalazi natpis proizvođača, te od vrha prema dnu poredane LED-ice koje signaliziraju različite funkcije routera. LED-ica je ukupno šest, a signaliziraju rad USB-a, WAN veze, Internet veze, korištenje 2.4GHz te 5GHz modova rada, a zadnja je Power LED-ica. Dvije su opcije postavljanja ovoga routera, na stalku okomito ili bez stalka vodoravno. Na stražnjoj/bočnoj stranici se nalaze konektori, a na gornjoj se nalaze prorezi za cirkulaciju zraka. Router je dimenzija 172 x 145 x 60 mm, te mase 330 grama, što ga čini malenim u usporedbi s klasičnim modelima. To je još jedno priznanje stilu, ali i tehnološkom napretku jer je RT-N56U u stanju simultano raditi na dvije grupe frekvencija – 2.4GHz i 5GHz. Tome je zaslužno čak pet ugrađenih antena – dvije interne za 2.4GHz upotrebu s 3.8dBi pojačanjem, te čak tri za 5GHz upotrebu sa 5.1dBi pojačanjem. Simultano tako možete kreirati dvije mreže, jednu za pristup Internetu i njegovim servisima, a drugu za npr. streamanje HD sadržaja. Ai Radar se brine o raspoređivanju signala, tj. njihovom usmjerevanju prema uređajima spojenim na router, čime se eliminira nepotrebni rasap energije. S multifunkcijskom USB podrškom (dva porta) i podrškom za FTP, SMB i UPnP mogućnosti podržan je download sadržaja s interneta na različite medije za pohranu. Tu je i Print server funkcija koja također iskorištava USB port kako bi printer bio dostupan svim klijentima na mreži. Router ima 8MB interne flash memorije te, 128MB RAM-a, što koristi za pohranu operativnog sistema (GNU GPL) i za rad.

Na stražnjoj/bočnoj se strani odozgo prema dolje nalaze dva USB2.0 utora, Reset tipka, četiri Gigabitna RJ-45 LAN porta (podrška za auto cross-over funkciju (MDI-X)), Gigabitni WAN (Wide Area Network) port, i konektor za AC/DC adapter. Router podržava 64/128-bitne WEP,
WPA-PSK, WPA2-PSK,
WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise
i WPS (Wi-Fi Protected Setup)
enkripcije, a WPS tipka se nalazi na lijevoj bočnoj strani. Za sve manje iskusne prvo puštanje u rad nije zahtjevno jer je Asus pripremio Quick Internet Setup (QIS) s automatskom detekcijom ISP veze. Za ovo je Routeru potrebno pristupiti putem browsera na inicijalnij adresi 192.168.1.1, te upisivanjem inicijalnog korisničkog imena i lozinke (admin:admin). Osim ADSL veze, moguće je ovaj router koristiti i za routanje mobilne 3.5G HSDPA mreže. Menadžment je klasičan za jedan router – Quality of Service i traffic monitor,
DHCP server (do 253 IP adresa), web bazirana administracija, mogućnost nadogradnje Firmwarea i mogućnost pohrane konfiguracije routera.

Router podržava Automatic IP, static IP, PPPoE (MPPE), PPTP i L2TP mrežne protokole, a sa strane zaštite tu je Firewall (NAT i SPI (Stateful Packet Inspection), intrusion detection uključujući i logiranje),
Logging (dropped packet, security event, syslog), Filtering (port, IP packet, URL keyword, MAC address)
. Za sve koji se ne žele baviti brzim načinom setupiranja routera, tu je i klasičan meni kroz koji možete podesiti sve postavke i do u najsitnije detalje. Klasičan Advanced Settings meni nudi izbor podešavanja Wireless, LAN, WAN, USB Application, Firewall, Administration i System Log opcija. Uz to tu je i AI Disk konfiguracija koja omogućuje podešavanje USB spremišta koje ste prikopčali na router. Svi su izbornici jasni i pregledni, a ukoliko ima nejasnoća sustav pomoći korisniku je odličan i vrlo iscrpan.

UPnP protokol je podržan, a podešavanje i dodavanje uređaja u mrežu je vrlo jednostavno. Asus specifičan je i EzQoS (Quality of service) izbornik, koji sadrži četiri tipa popularnih internetskih servisa. Sve u svemu, ovaj će router voljeti početnici zbog jednostavne konfiguracije, ali i napredni korisnici zbog mnoštva opcija. Naše je konfiguriranje rada proteklo vrlo glatko i bez problema. Preko 2.4GHz veze smo uspjeli ostvariti brzine transfera od oko 90Mbita/s, što se znalo smanjiti i na 60Mbita/s prelaskom u druge prostorije u stanu. Korištenjem 5GHz veze transferi su se povećali na preko 100Mbita/s, u trenutcima čak i do 120Mbita/s što je palo na i dalje respektabilnih 90Mbita/s u drugim prostorijama stana. LAN mreža je fukncionirala izvrsno s vrlo visokim brzinama transfera, a čitavo vrijeme rada router je radio stabilno. Korištenjem simultanih mreža primjetno je i jače zagrijavanje routera, no ništa što bi bilo pretjerano. Cijenom od oko 100 € u Njemačkoj u RT-N56U potpunosti opravdava svoj šminkerski stil praćen izvrsnim performansama i bogatim opcijama rada. U usporedbi s našim SX763 routerom, ovaj je router znatno bolji i svakako smo poželjeli trajno im zamijeniti mjesta – SX-a smjestiti u kutiju, a RT-N56U postaviti naravno na što vidljivije mjesto :)