Asus i s ovom pločom nastavlja tradicionalni Sabertooth dizajn pakiranja. Kutija je u potpunosti u sivim tonovima s jasno naglašenim nazivom ploče i čipsetom koji koristi. Više od toga gotovo da i nije potrebno, jer se zna što predstavlja ime Sabertooth. Tri su ploče do sada izdane pod tim imenom, a nosile su P55, P67 i X58 čipsete na sebi. I dok je kao što vidimo Sabertooth ime korišteno samo kod Intelovih ploča, sada se to mijenja i ovaj je model namijenjen AMD-ovim procesorima. Kutija ima dvostruki poklopac na čijem su unutarnjem dijelu slikovno pokazane i riječima objašnjene glavne tehnologije podržane od strane ove ploče. Glavne značajke svakog Sabertootha su Thermal Radar tehnologija, CeraM!X hladnjaci i korištenje TUF komponenata. Uz to tu su i sad več standardni AI Suite II, UEFI BIOS, DIGI+VRM i kompletno USB3.0 rješenje.

Asus standardno daje solidan bundle pa je tako i kod ovoga modela. Uz vrlo opširne korisničke upute i DVD s aplikacijama i upravljačkim programima, tu je i Q-Shield (zaštita za stražnji I/O panel), četiri SATA 6Gb/s kabela, jedan SLI mostić, Q konektor, TUF certifikat, TUF knjižica petogodišnjeg jamstva i uvjeta ostvarivanja istog te TUF Inside naljepnica. TUF certifikat je vrlo zanimljiv dio bundlea u kojem vidimo kako ugrađene komponente (kondenzatori, prigušnice i MOSFET-i zadovoljavaju pojedine vojne standarde.

Matična je ploča vrlo slična ostalim Sabertooth modelima (jedino se P67 skriva ispod svog oklopa), ali već jedan pogled na socket AM3+ rješava vas sumnje. Sabertoothica koristi crni AM3+ socket, a i nosači za hladnjake su ponešto izmjenjeni. Izgubili su suvišni dio plastike, i time se otvorio prostor za hladnjake drugačije konstrukcije. Hladnjake za starije platforme će te jednostavno moći koristiti i na ovoj, jer su razmaci rupa i visina procesora (IHS-a) identični. Oko socketa se kao i uvijek smjestila napojna kontrola, a na njoj jedan od dva CeraM!X hladnjaka. Masivan hladnjak proteže se po cijeloj dužini MOSFET-a, prigušnica i kondenzatora s jedne te preko 990FX northbridgea s druge strane. Povezuje ih pak jedna poniklana toplovodna cijev. Drugi, manji hladnjak nalazi se na southbridgeu, a pokriva i JMB362 kontroler. Crni PCB i maslinasto-zelena kombinacija hladnjaka, utora i konektora daje ploči specifičan izgled i svi kojima je vojska "fetiš" doći će na svoje. Mi moramo priznati kako sve skupa izgleda jako dobro. Layout ploče je odličan i zapravo bolji ne bi mogao ni biti. Sve je postavljeno točno tamo gdje i treba biti, a čak su i konektori za ventilatore vrlo dobro smješteni i grupirani.

CeraM!X hladnjaci donose 50% veću disipacijsku površinu, a razlika u odnosu na klasične aluminijske je što ovi imaju keramičku presvlaku koja dodatno odvodi toplinu u okoliš. Keramički premaz zamjenjuje tradicionalni antioksidans, a toplinu bolje odvodi zbog svoje mikroskopski nepravilne površine, te veće disipacijske površine. Hladnjaci su za ploču pričvršćeni vijcima s oprugama, a najduži dio (onaj koj ide preko napojne kontrole) ima i donju pričvrsnu ploču za pravilnije nasjedanje. Sve površine koje nasjedaju na komponente imaju termalni materijal (pastu ili traku), a na hladnjake su montirane i spužvice koje sprječavaju oštećenja. U radu se hladnjaci jače zagriju tek kada overclockiramo, dok je onaj na southbridgeu malo topliji i prilikom normalnog rada.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Specifikacije
Asus Sabertooth 990FX


Podržani
procesori

AMD AM3+ FX/Phenom II/Athlon II/Sempron 100 Series Processors
Supports AM3+ 32 nm CPU, up to 8 cores, up to 140W, Cool ‘n’ Quiet

Čipset

AMD 990FX/SB950

Memorija

4 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 1866/1600/1333/1066 Hz ECC, Non-ECC, Un-buffered Memory
Dual Channel Memory Architecture

Utori
za proširenja

3 x PCIe 2.0 x16 (dual x16 or x16, x8, x8)
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mode, black)
1 x PCIe 2.0 x1
1 x PCI

Multi-GPU
podrška

– podrška za Quad CroossfireX

– podrška za Quad SLI

Pohrana
podataka

AMD SB950 controller :
6 x SATA 6Gb/s ports, brown
Support Raid 0, 1, 5, 10
JMicron JMB362 controller :
2 x SATA 3Gb/s ports, black
1 x Power eSATA 3Gb/s port, green
1 x eSATA 3Gb/s port, red

LAN Realtek 8111E , 1 x Gigabit LAN
Audio Realtek ALC 892 8-Channel High Definition Audio CODEC
Audio Feature :
– Absolute Pitch 192kHz/ 24-bit True BD Lossless Sound
– Blu-ray audio layer Content Protection 
– ASUS Noise Filter
– Optical S/PDIF out port(s) at back panel
Interni
konektori
1 x USB 3.0 connector supports additional 2 USB 3.0 ports (19-pin, moss green)
2 x USB 2.0 connectors supports additional 4 USB 2.0 ports
1 x COM port(s) connector
6 x SATA 6Gb/s connectors
2 x SATA 3Gb/s connectors
1 x IEEE 1394a connector
1 x CPU Fan connector (4 -pin)
4 x Chassis Fan connectors (3 x 4 -pin, 1 x 3 -pin)
1 x Optional Fan connectos (4 -pin)
1 x S/PDIF out header
1 x 24-pin EATX Power connector
1 x 8-pin ATX 12V Power connector
1 x Front panel audio connector
1 x System panel (Q-Connector)
1 x MemOK! button
1 x Clear CMOS jumper
USB

2xASMedia USB 3.0 controller :
4 x USB 3.0 ports (2 at back panel, blue, 2 at mid-board)
AMD SB950 controller :
14 x USB 2.0 ports (10 at back panel, black+red, 4 at mid-board)

Firewire

VIA 6308P controller
2 x IEEE 1394a ports
(1 at mid-board, 1 at back panel)

BIOS 32 Mb Flash ROM, UEFI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.5, ACPI 2.0a, Multi-language BIOS, ASUS EZ Flash 2,
Format ATX Form Factor
12 inch x 9.6 inch ( 30.5 cm x 24.4 cm )
Softver Drivers
Anti-virus software (OEM version)
ASUS Update
ASUS Utilities 
Asus značajke

ASUS Dual Intelligent Processors 2 with DIGI+ VRM :
TUF ENGINE! Power Design :
– 8 +2 Digital Phase Power Design
– TUF Components (Alloy choke, Cap. & MOSFET; certified by military-standard)
– ASUS DIGI+ VRM Utility
– E.S.P. : Efficient Switching Power Design
Ultimate COOL! Thermal Solution :
– TUF CeraM!X Heatsink Coating Tech.
– TUF Thermal Radar
ASUS Exclusive Features :
– MemOK!
– AI Suite II
– Anti-Surge
– ESD Guards
– Front Panel USB 3.0 Support
– ASUS UEFI BIOS EZ Mode featuring friendly graphics user interface
ASUS EZ DIY :
– ASUS Q-Shield
– ASUS O.C. Profile
– ASUS EZ Flash 2
– ASUS MyLogo 2
– Multi-language BIOS
ASUS Q-Design :
– ASUS Q-LED (CPU, DRAM, VGA, Boot Device LED)
– ASUS Q-Slot
– ASUS Q-DIMM
– ASUS Q-Connector

 

Kao što vidimo iz gornje tablice, Sabertootheica 990FX je bogata opremom. Krenuvši kao i uvijek od dijela desno od stražnjeg I/O panela nailazimo na jedan od ukupno dva AsMedijina USB 3.0 kontrolera koji se nalaze na ploči. Ovaj osigurava funkcioniranje dva USB3.0 utora (plavi) na stražnjem I/O panelu, a drugi koji se nalazi na suprotnom kraju osigurava funkcionalnost internog USB3.0 konektora. Iza kontrolera se nalazi napojna jedinica 8+2 konfiguracije. Svaka se faza sastoji od dva MOSFET-a, jedne prigušnice i pripadajućeg joj Solid State TUF kondenzatora. Kontrola napajanja je digitalna (DIGI+VRM) što smo i do sad sretali kod Asusa, a Digi+EPU čip se nalazi desno od 8 pinskog ATX konektora koji se pak nalazi tik iznad prve prigušnice. Ispod se socketa nalazi 990FX northbridge koji nije ništa drugo do li ušminkani i preimenovani 890FX (ušminkan u smislu novog mikrokoda s podrškom za nadolazeće 32nm AM3+ procesore). Dodatne analize 990FX čipa stoga nisu potrebne, a ako vas zanimaju detalji skoknite na članak gdje smo opisali čipset serije osam i pripadajući mu southbridge. Lijevo od 990FX čipa nalaze se dva četiri pinska konektora za ventilatore. Na desnoj se strani gornjeg dijela ploče kao i uvijek nalaze memorijski utori (DDR3, maksimalno 1866MHz (OC) i 32GB), ATX 24-pin konektor, dvofazno napajanje memorije, te dobro nam poznata MemOK! tipka kojom provjeravamo kompatibilnost memorijskih kitova (u korisničkim se uputama nalazi i vrlo iscrpan popis kompatibilnih memorija). Posebno moramo napomenuti kako se na ovome dijelu ploče nalaze čak četiri konektora za ventilatore (tri četveropinska i jedan tropinski) što je vrlo pohvalno. Uz tropinski se konektor na samom dnu DIMM utora smjestio i interni USB3.0 konektor pored kojeg je i pripadajući ASMedijin USB 3.0 kontroler. Dodatni USB3.0 bracket kojeg smo viđali kod nekih Asusovih ploča nažalost kod ove nije priložen.

Na južnom se lijevom dijelu kao i uvijek smjestila svita kontrolera. Krenuvši odozgo prema dolje nailazimo na Realtekov 8111E Gigabitni LAN kontroler, zetim na JMicronov JMB362 SATA i eSATA kontroler, pa na TProbe ASP0911 kontroler, ispod kojega je VIA-in VT6308P Firewire kontroler i na kraju na Realtekov ALC892 audio kontroler. Desno od njih, odozgo prema dolje smjestili su se PCIe x16_1, PCIe x1, PCIe x16_2, PCIe x16_3, PCI i PCIe x16_4 utori. Ploča donosi podršku za Quad-CrossfireX i Quad-SLI tehnologije pa su time osigurane gotovo sve kombinacije bilo s AMD bilo s Nvidijinim grafičkim karticama. Prvi, treći i četvrti PCIe x16 utori se koriste za CFX i SLI kombinacije, a sva su tri u mogućnosti raditi brzinom od x16 (ne i istovremeno). Ukoliko koristite dvije grafičke kartice tada će dva raditi u x16 modu, a ukoliko koristite tri kartice tada će jedan raditi u x16 modu, a preostala dva u x8. Crni (PCIe x16_2 utor radi samo u x4 brzini). Ispod zadnjeg su se PCIe x16 utora smjestili interni SPDIF, AAFP (fornt panel audio), Firewire i USB 2.0 konektori. Između se nalazi i jedna LE dioda koja svijetli kada je ploča "pod naponom". Desno od USB utora nalazi se CLR_RTC jumper, COM konektor i Front Panel konektor. Iznad se konektora nalaze Winbondov BIOS, ITE-ov I/O kontroler, TPU čip, dok su ispod hladnjaka 950 southbridge i još jedan JMB362 kontroler. Nito kod SB950 nema nikakvih promjena u odnosu na SB850 pa se niti tu nećemo puno zadržavati. I SB850 je već bio dovoljno napredan (SATA 6Gbps, USB3.0), pa ga očito nije bilo potrebno mijenjati. Na skroz desnom rubu su se smjestili horizontalni SATA 6GBps utori (šest komada iz SB950) i dva SATA 3Gbps (JMB362). Širom ploče razmješteno je i deset toplinskih senzora (CPU, MB, VCORE-1, VCORE-2, NB HT, DRAM, USB3.0-1, USB3.0-2, PCIE-1 i PCIE-2), koji su sastavni dio Thermal Radara i čije temperature očitavamo putem istoimene aplikacije u AISuite-u II. Uz to, svaka od bitnih komponenata (CPU, memorija i VGA ima svoju kontrolnu svjetleću diodu (za prijavu greške prilikom POST-a), a ispod se southbridgea nalaze iste takve Boot Device LED-ice.