ASUS STRIX 7.1 ASUS STRIX 7.1

Kao i do sada, STRIX slušalice dolaze u prepoznatljivom pakiranju koje je vrlo ekskluzivno, te kupcu donosi sve važne informacije o onome što se nalazi unutra i kakve tehnologije donosi. S obzirom da smo do sada isprobali sva tri modela možemo suditi kako PRO donosi vrlo kvalitetan no malo prigušen zvuk kojeg DSP model sa svojim eksternim pojačalom podiže na novu, višu razinu. Pojačalo mu daje onu potrebnu snagu i DSP tako postaje odličan gaming audio sustav u obliku slušalica, za što su uvelike zaslužni i 60 mm neodimijski magneti.

 ASUS STRIX 7.1 ASUS STRIX 7.1

Sada je Asus otišao i korak dalje te su pred nas donijeli 7.1 surround model koji nije samo softverske prirode, nego je riječ o slušalicama s čak deset (10) neodimijskih magneta, a kontrola snage je neovisna za svaki kanal uz pomoć specijalno prilagođenog DSP-a. U svakoj se slušalici nalazi po pet magneta/zvučnika – prednji 40 mm, stražnji 20 mm, bočni 20 mm, centralni 30 mm i 40 mm subwoofer. Impedancija je 32 Ohma, a frekvencijski opseg od 20 Hz do 20 kHz. Uz slušalice dolazi i odvojivi uni-direkcionalni mikrofon frekvencijskog opsega od 50 Hz do 16 kHz i osjetljivosti -40 dB.

 ASUS STRIX 7.1

Sve su STRIX slušalice ergonomski dobro pogođene. Veliki 110 x 130 mm jastučići obujmljuju uši a udobnost je na visokoj razini i nakon nekoliko sati korištenja uz materijal koji diše i ne zagrijava kožu pretjerano. Dizajn slušalica ostavlja podijeljena mišljenja među kupcima i zapravo nema onih koji su su ostali ravnodušni – ili im se sviđaju ili ne. No, svakako im se ne može poreći originalnost. Uz neobičan dizjan, sovine oči (STRIX je na Grčkom sova), imaju i statičke te tzv. breathing svjetlosne efekte za impresioniranje kolega na LAN Partyu. Kvaliteta plastike na prvi dodir ne ostavlja dojam visoke kvalitete no vrlo je robusna i sigurno će biti dugotrajna. Jastučići su meki i udobno nasjedaju na uši, baš kao i oni koji nasjedaju na gornji dio glave. Oni se pak nalaze na rastezljivoj traci koja se prilagođava veličini glave.

 ASUS STRIX 7.1

Slušalice dolaze sa zasebnom kontrolnom jedinicom koja radi kao eksterna USB zvučna kartica (DSP) za koju nisu potrebni upravljački programi. DSP donosi i environment noise-cancellation tehnologiju koja prigušuje do 90% okolnih zvukova. Prekidač za korištenje ENC-a se nalazi na donjoj strani DSP-a, a čitava stvar funkcionira uz pomoć integriranog mikrofona. ENC u praksi funkcionira vrlo dobro. Slušalice na DSP ih spajamo putem upletenog kabela dužine 1.5 metara (HDMI konektor), a DSP pak na računalo spajamo uz pomoć USB Y kabela iste dužine (kompatibilne su s PC i MAC platformama). Zbog viših potreba za električnom energijom potrebno je spojiti dva USB konektora u računalo, a zbog toga i imamo Y kabel.

 ASUS STRIX 7.1

DSP kontroler donosi preddefinirane profile za trkaće igre, FPS-e (Gunfire i Footsteps modovi) i RPG-e što u praksi stvarno i funkcionira, te su razlike čujne. Zvuk koji proizvode ove slušalice je moćan i čist preko cijelog spektra, a surround se odlično osjeća uz zadovoljavajuću prostornost zvuka u onim igrama koje to podržavaju. Slušalice su uz to odlične i za muziku i multimediju.

Za kraj recimo kako su STRIX 7.1 slušalice namijenjene hardcore gamerima koji žele samo najbolje ali to naravno mogu i platiti. S ovim slušalicama takvi zasigurno neće biti razočarani jer podižu razinu gaminga na sasvim novu razinu. Uz to korisnik će uživati i u izvrsnom zvuku prilikom slušanja muzike ili reprodukcije video materijala. Cijena za EU još nije definirana, no za očekivati je kako će koštati nešto više od DSP modela koji na njemačkom tržištu košta 130 €.