asus_strix_rx580_1 asus_strix_rx580_2

Iza podugačkog imena krije se jednako tako dugačka grafička kartica na kojoj se nalazi Polaris 20 grafički procesor. Iz jučerašnjeg testa znamo kako je riječ o rafiniranijem i ubrzanom Polarisu 10 iz RX480 kartica. Asus je za ovu seriju ponovno izvadio svoje najjače oružje tj. veliki PCB, s moćnom napojnom jedinicom, dugački i masivni hladnjak s tri ventilatora te Aura RGB LED osvjetljenje. S obzirom na to da je riječ o TOP Overclocked Edition kartici, RX580 čip ovdje radi na 1411 MHz kao i kod jučer testirane Sapphireove Nitro+ kartice. Asus u ponudi trenutno ima pet RX580 koje su samo prenesene iz RX480 serije, a pred nama je danas najjača kartica u ponudi.

asus_strix_rx580_3 asus_strix_rx580_4

Kartica je odlično zaštićena unutar kutije u debeloj stiro-pjeni i u antistatičkoj vrećici, a na svim konektorima i priključnicama su plastični poklopci protiv prašine. Bundle nije nešto naročit i sve što dolazi uz karticu je Speed Setup knjižica, medij s upravljačkim programima i aplikacijama te velcro vezice.

asus_strix_rx580_5

Kartica je identična prošlogodišnjim RX480 najjačim karticama samo je sada na njoj novija revizija grafičkog procesora i nešto drugačija (brža) memorija. Koliko je kartica masivna govori podatak o masi od 1.3 kilograma, dužini od 298 milimetara i debljini od 52.5 milimetra koja nadvisuje dva slota. Nevjerojatno, ali kartica je veća i od STRIX GTX1080. Ispod plastičnog oklopa na kojem se nalazi AURA RGB LED rasvjeta se nalazi masivni aluminijski hladnjak od dva dijela s pet debelih toplovodnih cijevi koje prolaze čitavom dužinom oba dijela.

 

asus_strix_rx580_6

Kao i do sada toplovodne cijevi imaju direktan kontakt s grafičkim procesorom. Na PCB-u se s gornje strane a ispod hladnjaka nalazi i velika aluminijska ploča koja je vijcima povezana s donjom aluminijskom pločom. Sve to pojačava čvrstoću konstrukcije, povećava disipacijska svojstva ali i dodaje na masi. S ovakvom konstrukcijom bi u najmanju ruku pomislili kako je riječ o nekom top modelu, no ipak je riječ o kartici s vrha mainstream segmenta.

Na vrhu se hladnjaka nalaze tri 90 milimetarska ventilatora otporna na prašinu (IP5x), koji su stacionarni do temperature od oko 53°C prema GPUZ logu. Tada se zavrte na početnih 1.400 okretaja u minuti, a najveća brzina u automatskom režimu rada je oko 2.033 okretaja u minuti. Pri tome ventilatori nisu nimalo tihi i izmjerena buka je popriličnih 51 dB. Ipak, prosječno se ventilatori u igrama vrte na nešto nižim okretajima kada je buka oko 48 – 49 dB.

asus_strix_rx580_7

Polaris 20 čip koji se nalazi na ovoj kartici je isti kao i na RX480 modelima (2.304 stream procesora), samo je novije revizije i radi na višim taktovima. Tako je na ovom TOP OC modelu Gaming takt 1411 MHz, dok je uz pomoć GPU Tweak II aplikacije moguće odabrati i OC mod gdje čip radi na 1431 MHz. Za razliku od Sapphireove kartice na kojoj je frekvencija padala na prosječnih 1.380 do 1.390 MHz kod Asusa se to nije dešavalo i takt je konstantno bio “zakucan” na najviše vrijednosti. Samo za usporedbu, kod RX480 OC modela je gaming takt bio 1.310 MHz, a OC takt 1.330 MHz.

Memorije je 8 GB, GDDR5 je tipa a radi na 2.000 MHz, odnosno 8 Gbps efektivno. Komunikacija se odvija putem 256-bitne sabirnice a propusnost je 256 GB/s.

asus_strix_rx580_8 asus_strix_rx580_9

Kartica ima pet video izlaza, dva Display Porta 1.4, dva HDMI-a 2.0b (VR Friendly) i jedan DVI-D. Za dodatno joj napajanje treba jedan 8-pinski PCIe Power konektor, pa je maksimalna snaga koju može “potegnuti” 225 W. Tehnologije i API-ji koje podržava su identični kao i kod svih Polaris kartica pa se tu nećemo ponavljati. STRIX model je poseban i po tome što ima mjerne točke napona na PCB-u, i to odmah pored PCIe Power konektora, te po dva 4-pinska konektora za dodatne ventilatore koje kontrolira sama kartica (FanConnect II).