asus_strix_x99g_1 asus_strix_x99g_2

S obzirom da Intel nije mijenjao socket s prijelaza sa Haswell E na Broadwell E HEDT procesore, proizvođačima matičnih ploča nije preostalo ništa drugo nego modernizirati postojeće X99 modele predstavljane još tamo krajem 2014. godine. Asus je temeljito osvježio svoju gamu, pa smo već vidjeli testove X99-A II i X99-Deluxe II ploča, a sada na red dolazi jedan novi model – Strix X99 Gaming. Kao što znamo, Strix je Asusova gamerska serija proizvoda pozicionirana tik ispod ROG serije proizvoda, a od ove godine Strix proizvodi se diče AURA RGB LED osvjetljenjem. Ni ova ploča tako nije iznimka, i njen glavni mamac za kupce je personalizacija, koja je eto dohvatila i high end.

asus_strix_x99g_3

U tu personalizaciju spada i velik dio bundlea u kojem nalazimo naljepnice za plastični pokrov stražnjeg I/O-a te hladnjaka PCH-a u tri boje – ružičastoj, zelenoj i sivoj. Na pokrovu se već nalazi narančasta naljepnica. Uz to, Asus daje i tri ROG naljepnice, te set ROG naljepnica za označavanje kabela, diskova te KeyBot naljepnice. Osim toga u bundleu nalazimo i set plastičnih vezica, zaštitu za stražnji I/O, četiri SATA 6 Gbps data kabela, SLI mostić, DVD sa upravljačkim programima i aplikacijama, produžni kabel za LED strip, Q konektor, instalacijski CPU alat te okretnu WiFi antenu.

asus_strix_x99g_4

Strix X99 Gaming ploča donosi neke dobro poznate elemente i layout, u sada svježijem izdanju. Kvaliteta izrade je kao i uvijek na vrhuncu, s premium materijalima i komponentama. X99 ploče su uvijek nakrcane opremom i vlada poprilična gužva na mat crnom PCB-u pa je ključno napraviti dobar raspored komponenata. Na ovoj je ploči sve logično posloženo, s konektorima na rubovima za lakši pristup, horizontalnim SATA i U.2 utorima i hladnjacima koji neće smetati svojom širinom ili visinom.

asus_strix_x99g_5

Utori na ploči su svi crni, nema tu prevelikog kontrasta, i samo odskače mehanizam za pričvršćivanje procesora. Hladnjak na VRM jedinici je masivan i svoj posao adekvatno odrađuje, te se jače zagrijava tek kada krenemo s overclockingom kada je potrebno osigurati kakvu takvu zračnu struju preko njega. PCH hladnjak je također dovoljno efikasan.

asus_strix_x99g_6 asus_strix_x99g_7

Gornji je dio ploče kao i uvijek rezerviran za CPU socket i mehanizam, DIMM utore (osam komada za maksimalnih 128 GB DDR4 @ 3333 MHz), te za VRM jedinicu. Za napajanje se procesora brine Digi+ kontroler i osam faza napajanja, dok svaka strana DIMM utora ima svoju dvofaznu jedinicu i Digi+ kontroler. S obzirom da u UEFI sučelju možemo aktivirati napone za ekstremni overclocking, rekli bi kako je napojna jedinica i više nego robusna. Na toj gornjoj strani su svoje mjesto našli i EPS konektori (8 i 4-pinski), tri 4-pinska konektora za ventilatore, uključujući i onaj za pumpu vodenog hlađenja, zatim MemOK! tipka, 24-pinski konektor ATX napajanja, još jedan konektor za ventilator, dva SATA 6 Gbps konektora te interni USB 3.0 konektor horizontalne orijentacije. Ispod socketa se nalazi i maleni hladnjak komponenata VRM jedinice koji je šupalj u sredini i koji služi kao dio AURA osvjetljenja.