asus_z270e_1 asus_z270e_2

Ono što je Z270G u mATX svijetu, to je Z270E u ATX svijetu, i onda još malo više :) Ova je STRIX-ica namijenjena svima koji vole dobar stari ATX format, žele bogato opremljenu ploču koja nije namijenjena ekstremnom overclockingu, nego kakvoj “igraćoj” mašini koja će jasno biti malo “clocknuta” na zračnom ili vodenom hlađenju. I to je sva filozofija STRIX ploča. Na kraju je dana samo ostalo pitanje koliki budžet imate i koja će vam se svidjeti.

asus_z270e_3 asus_z270e_4

Pakiranje ove ploče je kao i kod ostatka STRIX serije, što znači da je grafika s vanjske strane decentna, s jasnim naglaskom na RGB LED osvjetljenje koje se eto jako omasovilo. Kao što i priliči jednoj STRIX-ici, bundle je vrlo bogat. Sastoji se od bogatih korisničkih uputa, Q-Shielda (zaštita za stražnji I/O), četiri SATA 6 Gbps kabela, jednog paketića s M.2 vijcima, jednog instalacijskog alata za CPU, medija s upravljačkim programima i aplikacijama, ASUS 2T2R pokretne antene (802.11ac compliant), jednog SLI HB 2-way mostića, jednog 10-u-1 seta naljepnica, jednog seta ROG naljepnica, jedne podloške za šalicu, jednog produžnog kabela za RGB LED trake dužine 80 cm i jednog pakiranja vijaka za 3D print instalaciju.

asus_z270e_5 asus_z270e_6

Sve su ovogodišnje STRIX-ice vrlo slične jedna drugoj. Na crnom se matiranom PCB-u, koji je lagano prošaran sivim crtama, nalaze crni i sivi konektori te aluminijski hladnjaci u nekoj od nijansi ljubičaste boje. Ploča se rasteže na punih 30.5 x 24.4 cm pa nema neke veće gužve iako je iskorišten gotovo svaki kvadratni centimetar. Layout je pametno osmišljen i posložen i zbog veličine ovdje nije bilo potrebno raditi kompromise s drugim M.2 socketom kao kod Z270G ploče (na drugoj strani PCB-a). Hladnjaci su dobro dimenzionirani, i oni na VRM-u i onaj na PCH-u pa se tijekom rada ne pregriajvaju. Za razliku od Z270G, ova ploča ima plastični pokrov stražnjeg I/O panela, a u njemu je ujedno integrirano i AURA RGB LED osvjetljenje što ćemo vidjeti u videu na drugoj stranici.

asus_z270e_7

VRM jedinica je identična onoj na Z270G ploči kao i sve ostale tehnologije koje to podrazumijevaju. Kontroler je digitalni i u sklopu 5-way optimizacije je (TPU, EPU, DIGI+ Power Control, Fan Xpert 4 i Turbo App), kao i do sada. Napojna jedinica je u suradnji s bogatim UEFI-em spremna i na teže overclocking izazove, a i hladnjaci su sasvim adekvatni za taj posao. Ploča ima i Gamers Guardian tehnologiju koja uključuje DRAM Overcurrent zaštitu, stražnje I/o portove od nehrđajućeg čelika, komponente visoke izdržljivosti, SafeSlot itd. Oko socketa ima dovoljno mjesta za hladnjake svih vrsta, no ventilatorima na njima bi mogao malo zasmetati hladnjak i pokrov stražnjeg I/O-a. Ovo se primjerice dešava s D15 hladnjakom koji ima vrlo velike 140 mm ventilatore. Na gornjem dijelu ploče se još nalaze i dva četiri pinska konektora za ventilatore, EPS konektor i Overvoltage jumper za procesor.

asus_z270e_8

Desna strana je rezervirana za četiri DIMM utora s podrškom za maksimalnih 64 GB DDR4 memorije brzine do 3866 MHz. Na samom rubu se ploče pak nalazi 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.1 konektor (ASM2142), još jedan 4-pinski konektor za ventilator i 4-pinski RGB LED konektor na samom vrhu ploče. Kao što smo i ranije pisali, sada se na tržištu nalazi tek nekolicina kućišta koja mogu iskoristiti interni USB 3.1 konektor, no s vremenom će ih jasno biti sve više, pa je ovo dobar ulog u budućnost. Svi oni sa starijim se kućištima pak nemaju čega bojati jer ova ploča na dnu ima i USB 2.0 i 3.0 interne konektore.