asus_z270e_9

Audio jedinica se kao i uvijek nalazi na odvojenom dijelu PCB-a, a u centru pažnje je ROG SupremeFX osam kanalni HD Audio CODEC (Realtekov S1220A), kojem pomažu dva pojačala za slušalice. Realtekov čip donosi visoko kvalitetnu reprodukciju zvuka za SNR-om od 120 dB, i snimanja od 113 dB. Podržava i 32-bitnu/192KHz reprodukciju koja ne radi kada koristimo 7+1 setup zbog ograničenja u HDA propusnosti. Za čišću se struju brinu specijalni audio kondenzatori. LAN kontroler je Intelov I219V s anti-surge zaštitom i GameFirst podrškom. Tik do Nuvotonovog Super I/O kontrolera se nalaze i dva mjesta za montažu 3D ispisanih elemenata.

Za razliku od Z270G ova ploča donosi veće mogućnosti proširenja kada su PCIe slotovi u pitanju. Manjih, x1 propusnosti je čak četiri, a tu je jedan x16, jedan x8 i jedan x4 (svi u punoj dužini). Gornja dva su oklopljena radi veće izdržljivosti, a donose i podršku za 3-way Crossfire i 2-way SLI polja grafičkih kartica. Iznad prvog x16 utora, nalazi se M.2_2 socket koji može raditi u SATA i PCIe modu, a podržava uređaje dužine do 80 mm. Iznad prvog PCIe x1 utora su još dva 4-pinska konektora – jedan je High Amp, a drugi za AIO pumpe vodenih hlađenja.

asus_z270e_10

Na samom se dnu ploče nalaze uobičajeni konektori – AAFP, COM, RGB LED, ROG External, USB 3.0, 2x USB 2.0, 4-pinski za ventilatore, Front panel, External Fan, CLR RTC jumper itd. Tik ispod PCH čipa i njegovog hladnjaka se nalazi M2_1 socket koji radi samo u SATA modu, a podržava uređaje dužine o 110 mm. Horizontalnih je SATA konektora šest od kojih prvi dijeli bandwidth sa M.2_1 socketom, a peti i šesti sa M.2_2 socketom. Čipset standardno podržava RAID 0, 1, 5 i 10 konfiguracije, a u sklopu sa sedmom Core generacijom procesora i Intelovu Optane tehnologiju čiji uređaji tek trebaju stići na tržište.

asus_z270e_11

Stražnji je I/O panel vrlo zanimljiv. Za početak tu je WiFi Go! kartica s podrškom za 802.11ac i Bluetooth v4.1, na koju se spajaju dva konektora okretne T2R2 antene. Kartica i prateći softver rade odlično i prijem signala je jak čak i iza para zidova u kući. Do WiFi kartice su dva USB 3.1 konektora – jedan Type A i jedan Type C, a oni su omogućeni od strane ASM2142 kontrolera koji se nalazi tik iza. Oba podržavaju izlaznu struju do 3 ampera. Video izlaza su tri – DVI-D, HDMI i Display Port. Tu je i klasični PS/2 port, četiri plava USB 3.0 porta, crveni RJ45 LAN port i set audio konektora za 7.1 zvuk + optički S/PDIF izlaz.

asus_z270e_14 asus_z270e_17

asus_z270e_15 asus_z270e_16

UEFI sučelje je identično kao i kod Z270G ploče, s mnoštvom menija i opcija za tweakanje i overclocking. Asus je ovdje i dalje lider i po pitanju jednostavnosti korištenja i po pitanju brzine rana i tu nemamo što dodati. Softverska je podrška također odlična sa svim poznatim elementima kao što su Ai Suite 3, Ai Charger, PC Cleaner, RAMCache III, ROG CPU-Z, CloneDrive, GameFirst IV, AURA itd.

Ova ploča ima malo drugačije AURA osvjetljenje od onoga što smo do sada vidjeli a integrirano je u pokrov stražnjeg I/O panela. U njemu se, iza prozirne trake nalazi elektronika i set RGB LED-ica koji uz pomoć AURA kontrolera i softvera stvaraju zanimljive svjetlosne efekte.