ASUS STRIX Z270E Gaming & H270F Gaming recenzija

Datum objave 18.01.2017 - Krešimir Matanović

STRIX Z270E Gaming - prvi dio

asus_z270e_1 asus_z270e_2

Ono što je Z270G u mATX svijetu, to je Z270E u ATX svijetu, i onda još malo više :) Ova je STRIX-ica namijenjena svima koji vole dobar stari ATX format, žele bogato opremljenu ploču koja nije namijenjena ekstremnom overclockingu, nego kakvoj "igraćoj" mašini koja će jasno biti malo "clocknuta" na zračnom ili vodenom hlađenju. I to je sva filozofija STRIX ploča. Na kraju je dana samo ostalo pitanje koliki budžet imate i koja će vam se svidjeti.

asus_z270e_3 asus_z270e_4

Pakiranje ove ploče je kao i kod ostatka STRIX serije, što znači da je grafika s vanjske strane decentna, s jasnim naglaskom na RGB LED osvjetljenje koje se eto jako omasovilo. Kao što i priliči jednoj STRIX-ici, bundle je vrlo bogat. Sastoji se od bogatih korisničkih uputa, Q-Shielda (zaštita za stražnji I/O), četiri SATA 6 Gbps kabela, jednog paketića s M.2 vijcima, jednog instalacijskog alata za CPU, medija s upravljačkim programima i aplikacijama, ASUS 2T2R pokretne antene (802.11ac compliant), jednog SLI HB 2-way mostića, jednog 10-u-1 seta naljepnica, jednog seta ROG naljepnica, jedne podloške za šalicu, jednog produžnog kabela za RGB LED trake dužine 80 cm i jednog pakiranja vijaka za 3D print instalaciju.

asus_z270e_5 asus_z270e_6

Sve su ovogodišnje STRIX-ice vrlo slične jedna drugoj. Na crnom se matiranom PCB-u, koji je lagano prošaran sivim crtama, nalaze crni i sivi konektori te aluminijski hladnjaci u nekoj od nijansi ljubičaste boje. Ploča se rasteže na punih 30.5 x 24.4 cm pa nema neke veće gužve iako je iskorišten gotovo svaki kvadratni centimetar. Layout je pametno osmišljen i posložen i zbog veličine ovdje nije bilo potrebno raditi kompromise s drugim M.2 socketom kao kod Z270G ploče (na drugoj strani PCB-a). Hladnjaci su dobro dimenzionirani, i oni na VRM-u i onaj na PCH-u pa se tijekom rada ne pregriajvaju. Za razliku od Z270G, ova ploča ima plastični pokrov stražnjeg I/O panela, a u njemu je ujedno integrirano i AURA RGB LED osvjetljenje što ćemo vidjeti u videu na drugoj stranici.

asus_z270e_7

VRM jedinica je identična onoj na Z270G ploči kao i sve ostale tehnologije koje to podrazumijevaju. Kontroler je digitalni i u sklopu 5-way optimizacije je (TPU, EPU, DIGI+ Power Control, Fan Xpert 4 i Turbo App), kao i do sada. Napojna jedinica je u suradnji s bogatim UEFI-em spremna i na teže overclocking izazove, a i hladnjaci su sasvim adekvatni za taj posao. Ploča ima i Gamers Guardian tehnologiju koja uključuje DRAM Overcurrent zaštitu, stražnje I/o portove od nehrđajućeg čelika, komponente visoke izdržljivosti, SafeSlot itd. Oko socketa ima dovoljno mjesta za hladnjake svih vrsta, no ventilatorima na njima bi mogao malo zasmetati hladnjak i pokrov stražnjeg I/O-a. Ovo se primjerice dešava s D15 hladnjakom koji ima vrlo velike 140 mm ventilatore. Na gornjem dijelu ploče se još nalaze i dva četiri pinska konektora za ventilatore, EPS konektor i Overvoltage jumper za procesor.

asus_z270e_8

Desna strana je rezervirana za četiri DIMM utora s podrškom za maksimalnih 64 GB DDR4 memorije brzine do 3866 MHz. Na samom rubu se ploče pak nalazi 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.1 konektor (ASM2142), još jedan 4-pinski konektor za ventilator i 4-pinski RGB LED konektor na samom vrhu ploče. Kao što smo i ranije pisali, sada se na tržištu nalazi tek nekolicina kućišta koja mogu iskoristiti interni USB 3.1 konektor, no s vremenom će ih jasno biti sve više, pa je ovo dobar ulog u budućnost. Svi oni sa starijim se kućištima pak nemaju čega bojati jer ova ploča na dnu ima i USB 2.0 i 3.0 interne konektore.

STRIX Z270E Gaming - drugi dio

asus_z270e_9

Audio jedinica se kao i uvijek nalazi na odvojenom dijelu PCB-a, a u centru pažnje je ROG SupremeFX osam kanalni HD Audio CODEC (Realtekov S1220A), kojem pomažu dva pojačala za slušalice. Realtekov čip donosi visoko kvalitetnu reprodukciju zvuka za SNR-om od 120 dB, i snimanja od 113 dB. Podržava i 32-bitnu/192KHz reprodukciju koja ne radi kada koristimo 7+1 setup zbog ograničenja u HDA propusnosti. Za čišću se struju brinu specijalni audio kondenzatori. LAN kontroler je Intelov I219V s anti-surge zaštitom i GameFirst podrškom. Tik do Nuvotonovog Super I/O kontrolera se nalaze i dva mjesta za montažu 3D ispisanih elemenata. Za razliku od Z270G ova ploča donosi veće mogućnosti proširenja kada su PCIe slotovi u pitanju. Manjih, x1 propusnosti je čak četiri, a tu je jedan x16, jedan x8 i jedan x4 (svi u punoj dužini). Gornja dva su oklopljena radi veće izdržljivosti, a donose i podršku za 3-way Crossfire i 2-way SLI polja grafičkih kartica. Iznad prvog x16 utora, nalazi se M.2_2 socket koji može raditi u SATA i PCIe modu, a podržava uređaje dužine do 80 mm. Iznad prvog PCIe x1 utora su još dva 4-pinska konektora - jedan je High Amp, a drugi za AIO pumpe vodenih hlađenja.

asus_z270e_10

Na samom se dnu ploče nalaze uobičajeni konektori - AAFP, COM, RGB LED, ROG External, USB 3.0, 2x USB 2.0, 4-pinski za ventilatore, Front panel, External Fan, CLR RTC jumper itd. Tik ispod PCH čipa i njegovog hladnjaka se nalazi M2_1 socket koji radi samo u SATA modu, a podržava uređaje dužine o 110 mm. Horizontalnih je SATA konektora šest od kojih prvi dijeli bandwidth sa M.2_1 socketom, a peti i šesti sa M.2_2 socketom. Čipset standardno podržava RAID 0, 1, 5 i 10 konfiguracije, a u sklopu sa sedmom Core generacijom procesora i Intelovu Optane tehnologiju čiji uređaji tek trebaju stići na tržište.

asus_z270e_11

Stražnji je I/O panel vrlo zanimljiv. Za početak tu je WiFi Go! kartica s podrškom za 802.11ac i Bluetooth v4.1, na koju se spajaju dva konektora okretne T2R2 antene. Kartica i prateći softver rade odlično i prijem signala je jak čak i iza para zidova u kući. Do WiFi kartice su dva USB 3.1 konektora - jedan Type A i jedan Type C, a oni su omogućeni od strane ASM2142 kontrolera koji se nalazi tik iza. Oba podržavaju izlaznu struju do 3 ampera. Video izlaza su tri - DVI-D, HDMI i Display Port. Tu je i klasični PS/2 port, četiri plava USB 3.0 porta, crveni RJ45 LAN port i set audio konektora za 7.1 zvuk + optički S/PDIF izlaz.

asus_z270e_14 asus_z270e_17

asus_z270e_15 asus_z270e_16

UEFI sučelje je identično kao i kod Z270G ploče, s mnoštvom menija i opcija za tweakanje i overclocking. Asus je ovdje i dalje lider i po pitanju jednostavnosti korištenja i po pitanju brzine rana i tu nemamo što dodati. Softverska je podrška također odlična sa svim poznatim elementima kao što su Ai Suite 3, Ai Charger, PC Cleaner, RAMCache III, ROG CPU-Z, CloneDrive, GameFirst IV, AURA itd.

Ova ploča ima malo drugačije AURA osvjetljenje od onoga što smo do sada vidjeli a integrirano je u pokrov stražnjeg I/O panela. U njemu se, iza prozirne trake nalazi elektronika i set RGB LED-ica koji uz pomoć AURA kontrolera i softvera stvaraju zanimljive svjetlosne efekte.

STRIX H270F Gaming - prvi dio

asus_h270f_1 asus_h270f_2

Kako bi dodatno začinio stvari, Asus je u STRIX seriju ubacio i ploču sa slabijim H270 čipsetom. Najbitnija razlika između Z270 i H270 je što potonji ne podržava overclocking kao ni brzinu DDR4 memorije veću od 2133 MHz (ili 2400 MHz u slučaju Kaby Lake-a). Stoga se logično zapitati što će ovakva ploča u gamerskoj seriji? Ima smisla, za sve one koji ne žele overclockirati, nego žele sklopiti brzo računalo za igru s kvalitetnom pločom, a za manje novca. U tu se priču ovakva ploča sa svim svojim značajkama odlično uklapa, kao što ćemo vidjeti u nastavku.

asus_h270f_3 asus_h270f_4

Ploča dolazi u kutiji identičnog vanjskog dizajna kao i ostatak STRIX serije, a i unutarnje je pakiranje identično. S obzirom na to da je riječ o ulaznoj ploči u toj seriji bundle je malo manje bogat. Sastoji se od debelih korisničkih uputa, Q-Shielda, četiri SATA 6 Gbps kabela, jednog paketića M.2 vijaka (dva seta), DVD-a, ROG Strix naljepnica, 10-u-1 ROG naljepnica za označavanje kabela, produžnog za RGB trake (80 cm) i paketića s vijcima za montažu 3D ispisanih elemenata.

asus_h270f_5 asus_h270f_6

H270 čipset, baš kao i Z170 komunicira putem DMI 3 sabirnice propusnosti 8 GT/s, te ima 6W TDP. Uz to što ne podržava overclocking i XMP profile DDR4 memorije, ima i manje PCIe stazica, manji broj USB 3.0 portova (8), ne podržava Intel Smart Response tehnologiju itd. Kako god okrenemo, pred nama je najskuplja Asusova H270 ploča, i izgleda kao svaka druga pripadnica STRIX serije. Na prvi je pogled vidljivo kako je PCB nešto čišći, kako na njemu ima nešto manje elemenata nego kod primjerice Z270E s kojom dijeli iste dimenzije. PCB je mat crni i još je više prošaran nego kod spomenute ploče, a sve ostale kombinacije boja su iste. layout je dobar, sve je posloženo logički i tu zamjerki nemamo.

asus_h270f_7

Napojna je jedinica nešto manje kompleksna nego što je to kod Z270G - nema potrebe ni biti jer ne mora uzdržavati torturu overclockinga. Stoga su i hladnjaci na MOSFET-ima nešto malo manji i jednostavnije dizajnirani i svoj posao odrađuju odlično. Asus je pri gradnji ploče koristio kvalitetne komponente i tu nema straha od štednje, a i korištene su sve tehnologije zaštite kao i na jačim STRIX modelima.

asus_h270f_8

DIMM modula su četiri, ploča podržava DDR4 memoriju u dvo kanalnom režimu rada, a maksimalna brzina je 2133 MHz u slučaju Skylake, odnosno 2400 MHz u slučaju Kaby Lake procesora. Do ruba ploče se još samo nalazi ATX konektor i interni USB 3.0 konektor koji je omogućen od strane čipseta.

STRIX H270F Gaming - drugi dio

asus_h270f_9

Donji lijevi dio ploče je kao i uvijek rezerviran za audio jedinicu koja je identična kao i na Z270G modelu što je vrlo pohvalno. Ukratko, centralno mjesto pripada ROG SupremeFX osam kanalnom HD Audio CODEC-u (Realtekov S1220A), tu su dva pojačala za slušalice, audio kondenzatori itd. I lan kontroler je isti I219V i podržava istovjetne tehnologije, pa će igrači biti zadovoljni. Ograničenje čipseta je to da ima manji broj PCIe stazica pa podržava samo jednu karticu u x16 slotu, dok druga može biti jedino Radeon (2-way CFX) i komunicirati na x4 brzini sučelja na slotu x16 dužine. Uz to, tu su i četiri PCIe x1 slota. Svi su slotovi treće generacije. Iznad prvog PCIe x1 slota se nalaze dva konektora za ventilatore i baš kao kod Z270G jedan je High Amp a drugi prilagođen za pumpe AIO vodenih sistema. Iza utora se smjestio M.2_1 utor koji radi u SATA i pCIe x4 modovima, a podržava uređaje dužine do 80 mm.

asus_h270f_10

Drugi je M.2_2 socket zauzeo dio na srednjem dijelu ploče, radi samo u SATA modu i podržava uređaje dužine do 110 mm. Oba M.2 socketa podržavaju Optane tehnologiju, ali samo uz Kaby Lake procesore. Na dnu su se ploče smjestili uobičajeni konektori, a raspored im je isti kao kod Z270E ploče pa se nećemo ponavljati.

asus_h270f_11 asus_h270f_12

Stražnji I/O panel se sastoji od četiri USB 2.0 porta (crni), dva USB 3.0 porta (plavi), dva USB 3.1 porta od kojih je jedan Type-A a drugi Type-C (ASM 2142, izlaz do 3 A), video izlaza su tri (DVI-D, HDMI, DP), a tu je i PS/2 port, LAN port te audio konektori - pet jackova i jedan S/PDIF izlaz. SATA konektora je šest, prvi dijeli resurse s M.2_1 socketom, a svi podržavaju RAID 0, 1, 5 i 10 te RST 15.

asus_h270f_14 asus_h270f_15

asus_h270f_16 asus_h270f_17

UEFI je sučelje identično bojama i layoutom ostatku STRIX ploča no neke opcije ipak fale. Ploča ne podržava overclocking pa nema naprednijih funkcija, no sve ostalo je vrlo slično. Primijetili smo tek malo sporiji rad sučelja u odnosu na jače ploče, no to nije jako iritantno. Sa softverske je strane ova ploča podržana identično kao i jača Z270E - Sonic Radar III, Sonic Studio III, Ai Suite 3, RAM Cache II, CloneDrive, GameFirst IV, Overwolf, Aura itd.

Aura osvjetljenje na ovoj ploči je smješteno s donje strane PCB-a na desnoj strani i sve efekte je moguće vidjeti na gornjem videu.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Asus Strix Z270E Gaming & Strix H270F Gaming
Procesor Intel Core i7-6700K
Memorija G.Skill DDR4 2x 8GB 3200MHz C15
Grafičke kartice HD530
Zvučna kartica On Board
SSD Corsair Neutron XT 480GB; Kingston G2 SSDNow M.2 240GB
Napajanje Superflower Leadex 1200W Platinum
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
Chipset datoteke Intel Chipset Driver 10.1.2.19
DirectX verzija 12
AIDA 64 Extreme Edition v.5.80.4000
7-Zip 9.20
PCMark 8 Home, Conventional
TrueCrypt 7.1
  Način testiranja i overclocking

asus_z270e_12

S obzirom na to da se Intel i službeno povukao iz naše regije i općenito jugoistočne Europe nemamo više njihovu podršku još uvijek nemamo Kaby Lake procesore za testiranje sa Z270 pločama. Srećom pa ploče podržavaju Skylake pa je naš vjerni i7 6700K odlično poslužio za testiranje obje ploče, baš kao i ranije testiranih Z270 ploča. Procesor smo hladili Noctuom D15, a koristili smo i G.Skillovu F4-3200C15D-16GTZKY memoriju.

asus_h270f_13

Koristili smo standardne SSD-e, ali i Kingstonov G2 M.2 SSD. Testovi koje smo provukli su identični kao i kod zadnjeg testa. Z270E ploča forsira sve četiri jezgre na 4.2 GHz kao i ostatak Z170/Z270 ploča, dok H270 radi po Intelovom originalnom Turbo profilu - samo jedna jezgra ide na 4.2 GHz u single thread aplikacijama, dok sve četiri paralelno idu maksimalno do 4.0 GHz.

asus_h270f_18

Kod Z270E smo koristili TPU II i ručni mod - u prvom je procesor išao do 4.6 GHz, a u drugom do 4.7 GHz. H270F ne podržava mogućnost overclockinga x86 jezgri procesora, no donosi automatski mod za overclocking integrirane grafike gdje moramo priznati da i nismo primijetili nekakav napredak u performansama.

Rezultati testova

[ichart headers="ID,Score" title="PCMark 8" htitle="Score"  labels="Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII GENE,Asus Z170-A,Asus Z170 Pro Gaming,Asus Strix Z270E Gaming,Asus Prime Z270-A,Gigabyte Z170X-Gaming G1,Asus Maximus IX Hero,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus Maximus VIII Ranger,Asus Strix Z270G Gaming,Asus Z170 Deluxe,Gigabyte Z170X-Gaming 7,Gigabyte Z170X-Gaming 3,Asus H170M-E D3,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,Asus Strix H270F Gaming" values="3974,3971,3969,3946,3943,3921,3904,3891,3878,3878,3874,3867,3841,3829,3828,3825,3748,3730,3711" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,orange" height="800" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Firestrike" htitle="Score"  labels="Asus Prime Z270-A,Asus Maximus IX Hero,Asus Strix Z270E Gaming,Asus Strix Z270G Gaming,Asus Maximus VIII Formula,Asus Z170-A,Asus Maximus VIII GENE,Asus Maximus VIII Ranger,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Z170 Pro Gaming,Asus Strix H270F Gaming,Gigabyte Z170X-Gaming G1,Asus Z170 Deluxe,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus H170M-E D3, Gigabyte Z170X-Gaming 7,Gigabyte Z170X-Gaming 3" values="1204,1196,1194,1194,1193,1181,1150,1146,1142,1140,1135,1092,1092,1086,1076,1073,1068,1055,1002" colors="green,green,red,green,green,green,green,green,green,green,green,orange,green,green,green,green,green,green,green" height="800" min="0"] PCMark mjeri općenite performanse sistema, a 3DMarkom provjeravamo koliko procesor i ploča mogu izvući performansi iz grafičke kartice. U PCMarku je Z270E očekivano pri vrhu poretka, dok je H270F na dnu. Razlog tome je što H270 ploča ne forsira maksimalne turbo taktove i niža brzina memorije. U 3DMarku je razlika oko 100 bodova što se primarno odnosi na razliku u brzini rada radne memorije 2133 vs. 3200 MHz. [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="Asus Strix Z270E Gaming,Asus Maximus IX Hero,Asus Maximus VIII Formula,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Strix Z270G Gaming,Asus Prime Z270-A,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170-A,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus Strix H270F Gaming,Asus H170M-E D3" values="44711,44484,44023,43998,43991,43502,42892,41957,41888,35542,31628,30040,27771" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,orange,blue" height="500" min="0" max="49000"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Maximus VIII Formula,Asus Strix Z270G Gaming,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Strix Z270E Gaming,Asus Prime Z270-A,Asus Z170-A,Asus Maximus IX Hero,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus Strix H270F Gaming,Asus H170M-E D3" values="48461,48352,48350,48064,46717,46610,46562,43880,43792,36020,32652,31219,27956" colors="green,green,green,green,red,green,green,green,green,green,green,orange,green" height="500" min="0" max="49000"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII Formula,Asus Strix Z270G Gaming,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Prime Z270-A,Asus Maximus IX Hero,Asus Strix Z270E Gaming,Asus Z170-A,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus Strix H270F Gaming,Asus H170M-E D3" values="43571,43321,43255,43016,41762,41658,41131,38220,38195,35041,31060,27885,27391" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,orange,blue" height="500" min="0" max="49000"] Vidljiva je velika razlika u propusnosti, zbog već navedenih razloga. [ichart headers="ID,MIPS" title="7-Zip (32MB library)" htitle="MIPS"  labels="Asus Maximus IX Hero,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Strix Z270G Gaming,Asus Strix Z270E Gaming,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus Prime Z270-A,Asus Strix H270F Gaming" values="26988,26946,26944,26888,26878,26483,26478,26464,23562" colors="green,green,green,green,green,red,green,green,orange" height="500" min="0" max="27000"] Z270E postiže rezultat u rangu s drugim pločama koje također drže sve četiri jezgre na 4.2 GHz, dok je H270F postigla oko 3000 bodova niži rezultat jer drži sve četiri jezgre 200 MHz niže. Ovakvo ponašanje ploča rezultira u razlici u potrošnji, ali i temperaturama na koje se procesor zagrijava. Tako smo na Z270E zabilježili maksimalnu temperaturu na jednoj jezgri od 73°C, a na H270F čak deset stupnjeva niže, 63°C.

Zaključak

asus_z270e_13

Sada kada konačno znamo cijene svih do sada testiranih ploča na hrvatskom tržištu možemo ih malo prokomentirati i usporediti. Prva ploča koju smo testirali, STRIX Z270G Gaming se prodaje od po cijenama od 1.800 do 1.900 kuna, a usporedno s njom se danas testirana STRIX Z270E Gaming prodaje po cijeni od 1.800 do 1.900 kuna. Obje su ploče vrlo slične, razlike u opremi i performansama su više kozmetičke pa je na kraju odlika na kupcu želi li mATX ili ATX ploču, tj. slaže li računalo u manje ili veće kućište. Maximus IX Hero je okrenuta ka ekstremnim overclockerima i donosi mnoštvo opcija prilagođenih upravo tome. Cijena joj se kreće od 2.250 kn na više i jedino što joj zapravo možemo zamjeriti je nedostatak WiFi modula čime bi bila kompletna. PRIME Z170-A je po cijeni od 1.300 kn na više zapravo best buy među ovim pločama jer nudi solidnu opremu, i za razliku od STRIX H270F Gaming ploče mogućnost overclockinga procesora i memorije. Potonja se naime prodaje za nemalih 1.220 kn pa na više. Istina, donosi više opreme od Z170-A, ali entuzijasti će biti zakinuti za overclocking i to joj je zapravo najveća mana. Svi koji nisu zainteresirani za OC, neka slobodno i o njoj razmisle upravo zbog dobre opreme. Obje danas testirane ploče donose poznatu Asusovu kvalitetu izrade, odlično UEFI sučelje, odličnu softversku podršku i po dva M.2 socketa. Z270E ima i dva USB 3.1 kontrolera, a obje donose USB 3.1 Type A i Type C konektore na stražnjem I/O panelu koji su u stanju dati do 3A struje. Z270E ima i WiFi Go! karticu i kao takva je za traženu cijenu zapravo vrlo dobra kupovina, gledano u odnosu na Maximus IX Hero. Za sve koje overclocking ne zanima H270F će biti također solidan izbor.