asus_z270f_1 asus_z270f_2

Prije sada već mjesec dana smo testirali STRIX Z270E Gaming ploču koja je najjači pripadnik STRIX serije ploča s ovim čipsetom, a Z270F je jednu stepenicu ispod nje. Kupovinom ove ploče za nešto nižu cijenu kupac će ostati zakinut za 802.11ac Wi-Fi + Bluetooth modul i za jedan ASMedijin USB 3.1 Gen. 2 kontroler – ostalo je sve identično.

asus_z270f_3

U bundleu će te naći izdašne korisničke upute, Q-Shield (zaštita za stražnji I/O), četiri SATA 6 Gbps kabela, jedan paketića s M.2 vijcima, jedan instalacijski alat za CPU, medij s upravljačkim programima i aplikacijama, jedan SLI HB 2-way mostić, jedan 10-u-1 set naljepnica, jedan seta ROG naljepnica, jednu podloške za šalicu, jedan produžni kabel za RGB LED trake dužine 80 cm i jedno pakiranje vijaka za 3D print instalaciju.

asus_z270f_4

Ploča je baš kao i E model, ATX formata i komponente su raspoređene na 30.5 x 24.4 cm. Layout je vrlo dobar, gužve nema i sve je logično razmješteno. Na desnoj strani ploče se između SATA utora i ATX utora a u odnosu na E model sada nalazi praznina koju na E popunjava ASMedijin USB 3.0 kontroler, prateća elektronika i sam interni USB 3.1 utor.

asus_z270f_5

Sve ostalo na ovoj ploči je identičnog dizajna kao i na E, pa su tako isti i hladnjaci na MOSFET-ima koji su dovoljno masivni i učinkoviti. Isti je i PCH hladnjak, koji se zna zagrijati kod overclockinga, no ne previše. VRM hladnjaci su lagano nakošeni prema ležištu procesora kako bi se povećala kompatibilnost s hladnjacima i ventilatorima, a mi smo standardno opet imali problema s velikim vanjskim ventilatorom Noctue D15. Ipak, SilentiumPC-ovi hladnjaci koji su nam se našli pri ruci, a koji nemaju velike vanjske ventilatore nikakve probleme nisu imali.

asus_z270f_6

Nad stražnjim se I/O portovima i ovdje nadvija plastični pokrov koji ima integrirano AURA RGB LED osvjetljenje. VRM jedinica je istog layouta kao i kod jače ploče, s DIGI VRM+ kontrolerom koji je dio poznate Asusove 5-way optimizacije – TPU, EPU, DIGI+ Power Control, Fan Xpert 4 i Turbo App. I ova ploča se diči Gamers Guardian tehnologijom koja uključuje DRAM Overcurrent zaštitu, stražnje I/O portove od nehrđajućeg čelika, komponente visoke izdržljivosti, SafeSlot itd. Općenito govoreći, Z270F je kao i E vrlo kvalitetno sklopljena.