asus_k10_1 asus_k10_2

Asus je prvog Transformera, kako zovu svoje tablete s odvojivom tipkovnicom, predstavio još 2011. godine. Danas imaju dvije serije – Transformer Pad i Transformer Book. Prva vrti Android operativne sisteme a druga Windows. Danas je pred nama jedan zanimljiv tablet kojeg pogoni Intelova BayTrail platforma, a operativni sistem je Android. BayTrail je prva Intelova platforma s out-of-order 64-bitnim Atom procesorima, a u ovom TF103C Transformeru se nalazi model Z3745. Asus nas je u zadnje tri godine već priviknuo na izgled ovoga tableta, koji je vrlo jednostavan, nema nekih većih dizajnerskih izleta, a zaklopljen zajedno s tipkovnicom izgleda vrlo slično nekom starijem Eee netbooku.  Dimenzije samog tableta su 257.46 x 178.4 x 9.9 mm uz masu od 550 grama što je nekakav prosjek za 10.1″ tablete. Kada mu pridodamo i dock, odnosno tipkovnicu debljina se penje na 9.8 mm a masa na 1000 grama. Kućište tableta i tipkovnice je plastično i premazano mat bojom koja pruža dobar otpor prstima ali i brzo se zaprlja. S donje strane tipkovnice se nalaze četiri gumena čepića koji ne dozvoljavaju klizanje po podlozi. Kvaliteta izrade je na solidnom nivou i tu nemamo pritužbi.

asus_k10_3

Tipkovnica je klasična, chicklet, pruža osjećaj pisanja i rada sasvim u prosjeku klase, što znači kako nije loša za kratkotrajnu upotrebu, no unos velike količine teksta može biti naporan. Ipak, ovo je rješenje znatno bolje od tipkovnice osjetljive na dodir na tabletu i znatno podiže produktivnost. Touchpad je klasičan i zadovoljavajuće responzivan. I premda se to na našoj slici teško vidi kvaliteta ekrana i prikaza boja je zapravo sasvim solidna za ovu cjenovnu klasu. Riječ je o dobro osvijetljenoj IPS matrici koja ima solidan prikaz boja uz dobre kuteve gledanja. Mana je svakako niska rezolucija i samim time niska gustoća piksela po kvadratnom inču (cca. 149). S druge strane, audio performanse ne prate solidnu sliku pa je multimedijalni doživljaj malo smanjen.

Osnovne specifikacije

 • Model: K011 (TF103C)
 • Boja: Crna (postoji i bijela)
 • Dimenzije i masa: Tablet – 257.46 x 178.4 x 9.9 mm; 550 grama; Tablet + Dock – 257.46 x 178.4 x 19.8 mm; 1000 grama
 • Ekran: Kapacitivni IPS LCD ekran osjetljiv na dodir (do 10 prstiju), dijagonale 10.1″, rezolucije 800×1280 piksela
 • Čipset: Intel Atom Z3745 (Quad-core 1.33 GHz (up to 1.86GHz, HD graphics for BayTrail, 64-bit)
 • Memorija: 1GB; 16GB storage, microSD do 64GB
 • Operativni sistem: Android 4.4.2 KitKat
 • Baterija: 19 Wh Li-Po
 • Kamere: Stražnja 2 MP; Prednja 0.3MP
 • Konektori: MicroSD, MicroUSB, 3.5 mm Audio jack + USB port na docku/tipkovnici
 • Oprema: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth v4.0, microUSB v2.0, A-GPS (GLONASS), NFC, G-senzor, E-compass

asus_k10_4 asus_k10_5

Ono što ovaj tablet i čini zanimljivim je dock/tipkovnica koja na sebi ima mehanizam za pričvršćivanje tableta. Mehanizam dozvoljava upotrebu tableta kao klasičnog netbooka/laptopa a premda je izvedbom robustan, povremeni “jeftini” zvuk koji ispusti nije mu na čast. Ipak, vjerujemo kako će dugo izdržati sve torture koje mu vlasnik priredi. Sam tablet na vrhu ima tipku za paljenje, dok mu se microSD i microUSB utori te “rocker” za zvuk nalaze na lijevom boku. Na desnom je samo 3.5 mm audio jack. Tablet klasično ima i dvije kamere, pri čemu ni jedna ne proizvodi upotrebljive fotografije pa ih je najbolje i zaboraviti. Prednja je dovoljna za video konferencije, no i tada slika nije onakva kakva bi trebala biti.

asus_k10_6 asus_k10_7 asus_k10_10 asus_k10_11

Operativni sistem je Android 4.4.2 KitKat potpomognut ZenUI sučeljem. Asus je napravio dobar posao čineći sučelje intuitivnim i jednostavnim za upotrebu, a podjednako se dobro snalazimo i dodirom i s tipkovnicom. U portret načinu rada imamo širinu radne površine od 1280 piksela i to je sasvim dovoljno za ugodno surfanje ili pak rad. Asus se potrudio i oko dodatnih aplikacija koje povećavaju učinkovitost a sve skupa radi vrlo glatko. Tek kada smo nakrcali tablet aplikacijama za testiranje, te u pozadini imali mnoštvo otvorenih aplikacija smo osjetili kako je 1GB memorije ipak malo premalo.

asus_k10_8 asus_k10_9 asus_k10_12

Klasičan set Android aplikacija je tu s nekoliko Asusovih, a promijenjen je i izgled ikona u skladu sa ZenUI sučeljem. Na operativni sistem ćemo se još malo više osvrnuti kod opisa Memo Pada, jer su identični.