asus_tuf_b650_plus_wifi_1

Uzimamo manji predah od testiranja X670 ploča kako bi obradili dvije B650 ploče koje su također namijenjene novim Ryzenima serije 7000. U lab su nam sletjele dvije ASUS-ove ploče iz TUF Gaming serije – modeli B650-PLUS WIFI i B650-PLUS. Razlika između ove dvije ploče je jedino u WIFI modulu kojeg ova druga nema. Testirali smo naravno s Ryzenom 9 7950X da vidimo kako se VRM jedinica drži u otežanim uvjetima rada.

ASUS je pripremio mnoštvo B650 ploča u svojim TUF, Prime i Strix serijama, a danas otvaramo s TUF Gaming pločama. Dvije su nam vrlo slične pristigle na test pa smo ih odlučili spojiti u jednu recenziju. Razlika između ove dvije ploče je samo u tome da jedna ima WIFI modul a druga ne. Sve ostalo je identično, što uključuje pakiranje i ne pretjerano bogat bundle (ipak su ovo ploče za one s nižim budžetom):

 • okretna WiFi antena (za WiFi model)
 • knjižica s uputstvima za korisnike
 • medij s upravljačkim programima i aplikacijama
 • certifikat pouzdanosti (MIL-STD testovi koje zadovoljavaju LANGuard, kondenzatori i prigušnice)
 • set TUF gaming naljepnica
 • dva SATA 6 Gbps kabela
 • dva seta gumenih podložaka za M.2 SSD-e

 

asus_tuf_b650_plus_wifi_2

TUF Gaming serija ploča, kako ju sam Asus pozicionira, je namijenjena igračima koji žele dugoročnu stabilnost i izdržljivost tijekom dugih sesija igranja. Ove ploče tako mogu idealno poslužiti i za gaming računala na velikim eventima ili igraonicama, jer donose dobar omjer uloženog i dobivenog s izdržljivim i kvalitetnim komponentama. Još k tome, B650 čipseti imaju nešto manje mogućnosti i funkcija od X670, pa su i pristupačniji. S druge strane, korisniku i dalje nude sve ono što im treba samo u manjem obimu. Ono najbitnije za većinu korisnika je da podržavaju overclocking, što je u AMD-ovoj dobroj tradiciji. I B650 čipset je predstavljen u dvije izvedbe – B650 i B650E. Ploče s E varijantom čipseta su opremljene s PCIe 5.0 x16 i PCIe 5.0 M.2 slotovima, dok ploče s običnom varijantom B650 čipseta imaju samo PCIe 5.0 M.2 slot. Uz to, B650 čipset u odnosu na X670 ima i slabiju konfiguraciju USB portova, manji broj PCIe 4.0 stazica itd. Sve ostale razlike pogledajte ovdje.

asus_tuf_b650_plus_wifi_3

Još jedna zanimljivost je da se na B650 pločama nalazi samo jedan B650 čip, a znamo kako su na X670 pločama dva. TUF Gaming B650-PLUS WIFI i non-WIFi ploče su dizajniran eu TUF stilu, s kombinacijom sjajno crnog PCB-a, crnih prošaranih aluminijskih hladnjaka za M.2 slotove, potpuno crnih aluminijskih VRM hladnjaka, i ponekih žutih elemenata za malo živosti. Ploče su standardnog ATX formata, s dobro izvedenim layoutom, odnosno položajem elemenata na sebi. Svi su konektori uz rubove ploča, ima dovoljno (sedam) 4-pinskih za ventilatore, pumpe itd., a i četiri su SATA konektora smješteni u niz u horizontalni položaj.

asus_tuf_b650_plus_wifi_4 asus_tuf_b650_plus_wifi_5

Hladnjaci na napojnoj jedinici su napravljeni od jednog komada aluminija, rebrasti su i adekvatne rashladne površine za ovakvu ploču. Rijetko tko će staviti najjači procesor na nju kao što smo mi napravili za potrebe testa, pa zapravo i ne treba kompleksniji rashladni sustav. Memorijski utori smješteno desno od AM5 socketa primaju maksimalno 128 GB DDR5-6400+ (OC) memorije, te jasno podržavaju EXPO profile (tehnički, podržava ih memorijski kontroler na procesoru). Oko njih je smješteno tri 4-pinska konektora za ventilatore, dva RGB headera, 24-pinski ATX power konektor, interni USB 3.2 Gen 1 header, te USB 3.2 Gen 1 port za Type C konektor. Ispod njega, tu je još jedan 4-pinski konektor za ventilatore – ukupno ih je na ploči sedam. Zanimljivo, no Asus nije postavio RGB osvjetljenje na ploču, no jasno možete priključiti na četiri konektora rasvjetu kakvu želite.

asus_tuf_b650_plus_wifi_6 asus_tuf_b650_plus_wifi_7

Na napojnoj se jedinici kao što smo već spomenuli nalaze dva aluminijska hladnjaka, adekvatnih dimenzija za ovu ploču. Napojna je jedinica teamed 12+2-fazne konfiguracije sa 60-amperskim integriranim MOSFET-ima s oznakom BF NO 2N15. Kontroler je digitalni Digi+ VRM EPU oznake ASP2208GQW. Iza njih su prigušnice i kondenzatori (5K) koji podržavaju spomenute vojne standarde. HWInfo nije ispravno očitavao temperaturu VRM-a, no mi smo vanjskim termometrom izmjerili dosta visokih 68°C što znači da je Ryzen 9 7950X pošteno opteretio ovu napojnu jedinicu i njene hladnjake. No, to ujedno znači i da će biti sasvim adekvatna za slabije Ryzen procesore kojima je ova ploča i namijenjena.

asus_tuf_b650_plus_wifi_8

Na donjoj se strani ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori od kojih možemo izdvojiti dva RGB-a, Thunderbolt header, COM port, jumper za reset BIOS-a itd. Audio jedinica na ovoj ploči je bazirana oko nedefiniranog Realtekovog 7.1 CODEC-a, s podrškom za 24-bitni/192 kHz playback. CODEC ima TUF pokrov na sebi, a oko njega su smješteni i premium audio kondenzatori. Za ethernet vezu se brine Realtekov 2,5-gigabitni kontroler. Gornji je PCIe 4.0 x16 slot oklopljen, a ispod njega se nalaze još i jedan PCIe 4.0 x1 slot, zatim PCIe 4.0 x16 slot s podrškom za x4 propusnost i još jedan PCIe 4.0 x1 slot.

asus_tuf_b650_plus_wifi_9

Kada je skladišna memorija u pitanju tu su tri M.2 slota. Gornji podržava PCIe 5.0 x4 uređaje dužine do 80 milimetara, dok su donja dva PCIe 4.0 x4 (22110 i 2280). No, treba znati da desni M.2_3 slot svoje resurse dijeli s PCIe x16_2 slotom koji će biti neaktivan ako postavimo SSD u njega – vrijedi i obrnuto. Svi M.2 slotovi imaju aluminijske hladnjake. Između se svega toga na ploči još nalazi i Nuvotonov I/O kontroler, baterija te jasno čipset koji je pokriven nešto manjim i tanjim aluminijskim hladnjakom pričvršćenim klasičnim plastičnim kopčama. Čipset se u radu zagrije do 61°C, što je dosta visoko.

asus_tuf_b650_plus_wifi_10

Stražnji panel WIFI modela izgleda ovako:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 porta (2 x Type-A + 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 2.0 porta (4 x Type-A)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi modul
 • 1 x Realtek 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x Audio jackova
 • 1 x BIOS FlashBack tipka

WIFI 6 modul (802.11ax) je smješten unutar plastičnog pokrova stražnjih I/O portova, a dual-band je tipa (2,4 i 5 GHz), s podrškom za Bluetooth v5.2. USB utora na ploči je sasvim dovoljno, a tu je i jedan USB 3.2 Gen2x2 Type C port propusnosti 20 Gbps. Za one koji žele koristiti integriranu grafiku koja je sada u svakom Ryzenu tu su DisplayPort i HDMI portovi. Ploča podržava i nadogradnju BIOS-a koju je moguće odraditi samo uz pomoć napajanja, USB sticka i ploče što je svakako za pohvalu u ovom cjenovnom razredu.

asus_tuf_b650_plus_wifi_11

S obzirom na to da smo dobili i “običnu” B650-PLUS ploču koji nema WIFI modul red je i nju malo pokazati i napisati kako je nedostatak istoga i jedina razlika. Ako nemate potrebe za WIFI modulom ili imate neki PCIe uređaj od ranije, svakako uzmite ovu verziju jer će te uštedjeti nešto novca.

asus_tuf_b650_plus_wifi_14 asus_tuf_b650_plus_wifi_15

asus_tuf_b650_plus_wifi_16 asus_tuf_b650_plus_wifi_17

asus_tuf_b650_plus_wifi_18 asus_tuf_b650_plus_wifi_19

UEFI sučelje je u TUF bojama, a osim toga je identično svim drugim Asusovim pločama po izgledu i načinu kretanja po menijima, bilo da je riječ o EZ ili Advanced modovima. Jasno, ova ploča nema neke napredne tweaking funkcije kakve donose X670 modeli, no za prosječnog korisnika i overclockera sve bitno je tu.

asus_tuf_b650_plus_wifi_20

Softverska podrška uključuje standardni Armoury Crate s Aura Creatorom, Aura Syncom, Fan Xpertom 4 itd., kao i AI Suite 3, TUF Gaming CPU-Z, DTS Audio Processing, MyAsus, Norton AVP (trial verziju) i WinRAR.