asus_tuf_k5_1 asus_tuf_k5_2

Asus je na ovogodišnjem Computexu predstavio novu TUF Gaming periferiju koja se sastoji od K5 tipkovnice, M5 miša i H5 slušalica. Nama je na test stigla K5 tipkovnica koju karakterizira RGB LED osvjetljenje uz pomoć ROG Armoury II softvera, tzv. mech-brane prekidači, dedicirane medijske tipke, anti-ghosting tehnologija te mogućnost snimanja i korištenja Macro naredbi. Tipkovnica dolazi u sivoj boji, ima integrirano odmorište za dlanove te je otporna na prolijevanje tekućine.

asus_tuf_k5_3

Ploča dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, na kojoj se nalaze sve relevantne informacije te fotografije proizvoda. K5 je dobro je zaštićena unutar debelog kartona, a od prašine ju štiti najlonski omotač. U kutiji se uz tipkovnicu nalaze još samo kratke upute za korištenje na nekoliko svjetskih jezika, s objašnjenjima svih sekndarnih funkcija poput osvjetljenja, on-the-fly Macro snimanja itd.

asus_tuf_k5_4

K5 je u potpunosti napravljena od plastike, vrlo je robusna i čvrsta te se ne uvija ni kod jačeg pritiska. Zbog integriranog je odmorišta za dlanove i vrlo glomazna te mjeri 460 milimetara u širinu, 218 u dubinu i 40 milimetara u visinu. Masa je visokih 1050 grama. Na test nam je stigla ISO verzija s UK layoutom. Tipkovnica je full size, s numeričkim dijelom. Svi su poklopci prekidača konkavni, dovoljno veliki i dovoljno razmaknuti jedan od drugih pa je svakodnevno korištenje za pisanje velikih količina teksta ili pak igranje ugodno i ergonomski dobro riješeno. Iznad funkcijskih se tipaka nalaze medijske s lijeve strane, u sredini je izbočeni dio s TUF logoom, a iznad numeričkog dijela su indikacijske LED-ice. Ispod tipaka smjera je ugravirano TUF Gaming kako ne bi bilo zabune kojoj obitelji proizvoda pripada.

asus_tuf_k5_5

Dno je stilski oblikovano s velikim TUF logoom u sredini i četiri kanalića za provođenje kabela. Šest je gumenih površina koje spriječavaju klizanje po površini, i time je K5 vrlo stabilna gdje god ju stavili i koliko god ju “žestoko” koristili. Donji dio kućišta je pričvršćen sa šest vijaka, pa je i rastavljanje radi čišćenja relativno jednostavno.

asus_tuf_k5_6

Tipkovnica je visine 40 milimetara, a stražnji se dio može povisiti s nožicama koje imaju gumene površine. Njihovim podizanjem tipkovnici povećavamo nagib i ugodu prilikom dugog pisanja, a visina se funkcijskih tipaka povećava za oko 10 milimetara.

asus_tuf_k5_9

Na stražnjoj se strani nalazi Asusov logo i 1.8 metara dug gumirani kabel s USB 2.0 Type A konektorom na vrhu. Polling rate je nepromjenjiv te iznosi 1000 Hz, odnosno 1 milisekundu.