asus_tuf_gaming_k7_1 asus_tuf_gaming_k7_2

Asus je prošle godine na Computexu krenuo s predstavljanjem nove TUF periferije, a na ovogodišnjem CES-u nastavio. Predstavili su TUF Gaming K7 tipkovnicu koju danas imamo pred sobom. K7 donosi zanimljiv dizajn s aluminijskom gornjom pločom, IP56 certifikat zaštite, RGB LED per-key osvjetljenje i ono čime se najviše hvale – prekidače s velikom brzinom odziva i visokom izdržljivošću. TUF Optical-Mech prekidači slični su mehaničkim, no umjesto dva metalna dijela koja se spajaju u kontakt i šalju signal kod ovih je za to zaduženo infracrveno svjetlo koje ima latenciju od samo 0.2 ms.

asus_tuf_gaming_k7_3

Tipkovnica dolazi u slično dizajniranoj kutiji kao i K5, no s malo drugačijom kombinacijom boja i s izrezom kako bi potencijalni kupac mogao isprobati osjećaj na tipkama te jasno zvuk. Otvaranjem gornjeg poklopca kutije vidimo da je prekrivena prozirnim plastičnim poklopcem koji ju štiti od prašine i eventualnih mehaničkih oštećenja tijekom transporta. Kabel je uredno složen u zasebnom odjeljku u kojem se nalazi i odvojivo odmorište za dlanove. Uz tipkovnicu dolaze još samo kratke upute za korištenje, a Armoury II aplikaciju za kontrolu osvjetljenja je potrebno skinuti s Asusovih stranica.

asus_tuf_gaming_k7_4

Tipkovnica je pune veličine s numeričkim dijelom, no relativno je kompaktna s dimenzijama 439 x 131 x 37 milimetara, te masom od 794 grama. Prekidači su prekriveni mat crnim poklopcima konveksnog dizajna, a ispod njih se nalazi aluminijska ploča (aircraft grade) u titanium boji. Iznad tipaka smjera se nalazi pet indikacijskih LED-ica, a pored Pause/Break tipke u gornjem desnom kutu je tuf Gaming logo na crnoj podlozi te natpis We got your back!

asus_tuf_gaming_k7_5

Tijelo tipkovnice je napravljeno od plastike, a s donje se strane nalaze različiti elementi poput Tuf gaming loga, te maskirne sheme (reljef) koja se proteže između dvije izvlačive nožice kojima mijenjamo nagib. S vanjske strane, kada su nožice uzdignute vidimo ponovno natpise TUF na jednoj i Gaming na drugoj. U kutevima tipkovnice se nalaze veće gumene podloge koje sprječavaju klizanje po podlozi i to čine dobro. Kada su nožice podignute tipkovnicu je jasno nešto lakše pomaknuti u žaru borbe jer su gume na njima nešto manje. Sa stražnje se strane nalazi samo 1.8 metara dugi gumeni kabel koji završava s Type A USB 2.0 konektorom. Na ovom tipu tipkovnice voljeli bi vidjeti opleteni kabel i još eventualno USB hub.

asus_tuf_gaming_k7_6

Kao što smo napisali, crni poklopci prekidača su konveksni i prsti lijepo klize i nalaze sredinu za savršeni pritisak. Sve su tipke na ovoj tipkovnici putem softvera programabilne, a neke od njih naravno imaju i dvostruke funkcije. Tako se multimedijalne tipke nalaze na F6 – F11 (skip to previous, play/pauza, skip to next, mute, te volume down i up), a pozivamo ih FN tipkom koja je druga desno od Shifta. Dalje, tipke 1 – 4 su profilne tipke za RGB LED osvjetljenje – I, II, II i Default, uz pomoć kojih pozivamo tvornički spremljene profile osvjetljenja. U svakom se od profila nalaze i različiti efekti osvjetljenja o kojima ćemo kasnije.

asus_tuf_gaming_k7_7

Kroz različite se modove osvjetljenja krećemo uz pomoć lijeve i desne tipke smjera, a gornja i donja su za jačinu osvjetljenja. Uz četiri razine snage osvjetljenja, LED-ice je moguće i u potpunosti isključiti. Uz Fn + Del, End i PgDn kombinacije tipaka moguće je mijenjati i izraženost crvene, zelene ili plave boje u osvjetljenju.

Tipkovnica posjeduje i on-thy-fly Macro snimanje i to uz pomoć Fn+ Right Alt (start/stop recording). Tipkovnica ima i Widows tipku, a Fn+ Esc vraća sve funkcije u tvorničko stanje.

asus_tuf_gaming_k7_8 asus_tuf_gaming_k7_9

Dodavanjem 439 x77 x 18 milimetara velikog odmorišta za dlanove dubina tipkovnice raste na 208 milimetara. Odmorište je s gornje strane pokriveno umjetnom kožom ispod koje je meka spužva, a s donje strane je plastično te ima šest gumenih nožica. S tipkovnicom ga veže magnetna sila, te se tako jednostavno i uklanja, a opet je veza dovoljno jaka da se ne pomiče u radu. Na desnoj strani se u kožu utisnut nalazi reljef, a na lijevoj je The Ultimate Force i TUF logo. Nismo još imali prilike nasloniti dlanove na ovako meko odmorište i moramo priznati da nam se sviđa i u igri i tijekom dugotrajnog pisanja.

asus_tuf_gaming_k7_15 asus_tuf_gaming_k7_16

Prekidači su novost. Optičko mehanički su, što znači da imaju mehanizam s oprugom, a kontakt se ostvaruje optičkom zrakom koja vrijeme reakcije smanjuje s 5 ms kod klasičnih mehaničkih prekidača, na 0.2 ms. Točka akutacije ili aktiviranja je na 1.5 milimetar hoda što je za pola milimetra kraće nego kod klasičnih mehaničkih prekidača tj. 0.3 milimetra duže nego kod primjerice MX Speed prekidača. Na toj udaljenosti je postavljena i fizička točka otpora s klikom, nakon koje prekidač putuje još otprilike milimetar prije nego mu se otpor poveća u beskonačnost. Asus navodi da su prekidači vrlo izdržljivi – 100 milijuna prekidanja, što je duplo više od MX prekidača.

Mana prekidača je da su dosta glasni, a uz jasno naglašen “klik” čuje se i opruga. I premda nemamo ništa protiv glasnijeg rada mehaničkih prekidača, ovdje je zvuk malo preglasan i zvuči jeftino. I dok kod MX Speed prekidača koje svakodnevno koristimo bilježimo oko 60 dB, kod ovih buka raste i do 67 dB. Ipak, brzina je ta koja impresionira, svaki je brzi pritisak na prekidač odmah registriran i kod brzog se igranja osjeti razlika u odnosu na mehaničke prekidače, čak i MX Speed.

Tipkovnica podliježe IP56 standardu (IEC 60529), te je otporna na prašinu i prskanje vodom (i PCB je zaštićen nano premazom). Nije preporučljivo polijevati ju vodom jasno, no dobro je znati da može podnijeti malo vode.

asus_tuf_gaming_k7_11 asus_tuf_gaming_k7_12

asus_tuf_gaming_k7_13 asus_tuf_gaming_k7_14

Softver za tipkovnicu, Armoury II je jednostavan i korisniku daje kontrolu nad osvjetljenjem, profilima i Macroima. Sučelje je brzo i tipkovnica brzo prihvaća komande, a Asus u bazi još nema fotografiju ove friške K7 tipkovnice. Četiri su glavna izbornika – Keyboard, Macro, Sync i Stats. Prvi nudi mogućnost promjene i snimanja jednog od tri profila čije se postavke spremaju u on-board memoriju te se tipkovnica može prenositi od računala do računala s pretprogramiranim profilima. Ovdje je moguće mijenjati i način osvjetljenja koji varira od Static, Breathing, Color Cycle, Wave, Ripple, Reactive, Starry Night, Quicksand, Current, Raindrop i Custom Effect postavaka koje možemo vidjeti i niže u videu. Macro izbornik dopušta snimanje macro naredbi, Sync je za sinkronizaciju osvjetljenja s ostalim Asus hardverom, a Stats prati najčešće korištene tipke, tj. prikazuje tzv. hot mapu korištenja tipkovnice.

Kao što smo u pregledu softvera naveli, efekti osvjetljenja su razni, a uz pomoć softvera moguće ih je sve mijenjati i putem kombinacije tipaka na tipkovnici. Tada smo ipak malo ograničeniji, pa je sa sve napredne postavke ipak potrebno koristiti softver. U videu možemo vidjeti i četiri stupnja osvjetljenja (25, 50, 75 i 100%).

asus_tuf_gaming_k7_10

TUF Gaming K7 je kompaktna, kvalitetna i dobro složena tipkovnica s IP56 zaštitom protiv prašine i prskanja vode (ili neke druge tekućine). Optičko mehanički prekidači su novost. Vrlo su brzi, no za naš ukus prebučni, tj. ta buka zvuči jeftino s povremenim dodatkom i buke opruga. Kome ovo smeta, može nabaviti i model s linearnim tipkama koje nemaju točku prijelaza čime ta buka izostaje (premda je moguće da se i na njima čuju opruge). RGB LED osvjetljenje je napravljeno vrlo dobro, efekata je mnoštvo i svatko će pronaći neki za sebe, a oni koji to ne vole uvijek ga mogu isključiti. Softver je jednostavan za korištenje, a snimanje Macro naredbi će razveseliti mnoge hardcore gamere.

Prekidači su vrlo brzi i K7 je odlična za gaming, a vrijeme reakcije je trenutačno. Mi smo uz pomoć nje napisali i veću količinu teksta i pri tom su jedino uši malo “patile”. Odmorište za dlanove s magnetnom kopčom je vrlo udobno i dugoročno sigurno pomaže jer se dlanovi manje naprežu. S obzirom na to da je riječ o potpuno novom proizvodu, i tome da se K7 tipkovnica još ne prodaje ni u Europi ni u Americi, cijena ostaje nepoznata. Kada dođe na tržište preporučujemo da svakako isprobate zvuk koji proizvode (što nije teško jer su četiri tipke smjera otvorene u kutiji). Ako vam je ok, tada će te K7 voljeti zbog velike brzine njenih prekidača i ostalih navedenih kvaliteta.