asus_tuf_gaming_m4_air_wireless_1 asus_tuf_gaming_m4_air_wireless_2

Iz Asusa nam na test stižu dva njihova nova miša iz TUF Gaming obitelji. Riječ je o M4 Air i M4 Wireless miševima. Oba dijele sličnu ili gotovo istu platformu no namjene su im različite. Prvi, Air donosi prozračan lagani dizajn koji za cilj ima maksimalno smanjiti težinu, a taj je ujedno i žičani mode. Wireless donosi izbor Bluetooth ili RF 2,4 GHz veze, a radi s običnim AAA baterijama.

asus_tuf_gaming_m4_air_1 asus_tuf_gaming_m4_air_2

Oba miša dolaze u sličnim pakiranjima, ali je ono u kojem je smješten Air model nešto malo veće. Na kutiji se nalaze fotografije proizvoda i sve informacije koje su bitne kupcima. Unutar kutije se miš nalazi u blister pakiranju i u dodatnoj kartonskoj zaštiti, a sve što kupac uz njega dobiva su korisničke upute i jamstveni listić.

asus_tuf_gaming_m4_air_3 asus_tuf_gaming_m4_air_4

Ove smo godine već testirali dosta ovakvih “taktičkih igraćih” miševa koji imaju brze i precizne senzore, te ultra lagano tijelo za što brže pokrete. I Asus se naravno morao ubaciti u tu igru jer su ovakvi miševi sve popularniji, a i sami smo se prebacili na jedan ovakav miš kojeg koristimo svakodnevno – Makalu 67. M4 Air model ima Air Shell tijelo koje je mase samo 47 grama što je uvjerljivo najniža vrijednost koju smo do sada vidjeli i isprobali. Masa je to naravno bez kabela, koji nosi naziv TUF Gaming Paracord, i mekane je konstrukcije kako bi mu otpor pri kretanju bio čim manji – mi uz to volimo koristiti i Mousebungee. Tijelo miša je plastično, a dimenzije su mu 126 x 63,5 x 39,6 milimetara.

asus_tuf_gaming_m4_air_5 asus_tuf_gaming_m4_air_6

Miš je kvalitetno sklopljen i ni na jednom se mjestu pri jačem pritisku ne uvija. Sve je čvrsto i kompaktno sa svih strana. Air Shell konstrukcija nije sa svih strana otvorena, nego među piramidalnim oblicima ima dosta onih zatvorenih koji pojačavaju strukturnu čvrstoću. Ambideksteran je pa ga podjednako mogu koristiti i ljevaci i dešnjaci. Sva je elektronika zaštićena od vlage i slučajnom prolijevanja tekućine, te miš ima IPX6 certifikat. Uz to, na plastici se nalazi i tzv. Asus Antibacterial zaštita, koja spriječava nastanak i rast bakterija na površini. Miš je nizak i relativno malen pa je najbolji za claw i fingertip načine držanja. Na lijevom se boku nalaze tipke za naprijed – nazad kretanje. S obzirom na to da površine nisu gumirane, grip nije savršen no ipak je solidan jer je tekstura plastike malo grublja.

asus_tuf_gaming_m4_air_7 asus_tuf_gaming_m4_air_8

Piramidalna se struktura proteže cijelom kralješnicom miša, a nevjerojatno je kako je Asus uspio smanjiti težinu na samo 47 grama koja omogućava iznimno brzo pomicanje miša i lagane promjene smjera. S prednje se strane nalaze dvije glavne tipke s prekidačima koji su taktilni i brzi, a izdržljivost im je 60 milijuna klikova. Između je gumirani koračni scroll kotačić, a iznad njega je tipka za on-thy-fly promjenu razine DPI-a. Sve tipke na mišu su programabilne putem aplikacije.

asus_tuf_gaming_m4_air_9

Na dnu se nalaze PTFE nožice po kojima miš glatko klizi svakom podlogom. Osim tri velike nožice, jedna je smještena i oko senzora. Senzor je optički, Pixartov PAW 3335. Ima rezoluciju od 16.000 DPI/CPI, podnosi maksimalno ubrzanje od 40G te ima brzinu praćenja od 450 IPS-a. To ga smješta u srednji razred optičkih senzora, no karakteristike su mu ipak takve da može biti i dobar natjecateljski miš.

asus_tuf_gaming_m4_air_11 asus_tuf_gaming_m4_air_12

asus_tuf_gaming_m4_air_13 asus_tuf_gaming_m4_air_14

Armoury Crate aplikacija nam služi za osnovno podešavanje i programiranje miša. Buttons dio jasno omogućava promjenu funkcije jedne od šest tipaka na mišu, a sve možemo spremiti u jedan od tri profila. Performance dio u meniju služi za promjenu jednog od četiri DPI profila koje možemo mijenjati on-thy-fly putem tipke i to od minimalnih 100 pa do 16.000 DPI-a. Polling rate također možemo mijenjati od 125 do 1.000 Hz, a tu je i opcija uključivanja i isključivanja Angle Snapping opcije. U Calibration meniju možemo samo mijenjati Lift-off udaljenost između low i high, ili između otprilike dva i pet milimetara. Posljednji meni je Firmware Update koji je jasan sam po sebi. Softver dakle ne nudi ništa posebno, no zapravo je sve ono bitno prisutno, a funkcije su glatke i brze.