ASUS TUF Gaming M4 Air & M4 Wireless recenzija

Datum objave 03.01.2022 - Krešimir Matanović

ASUS TUF Gaming M4 Air

asus_tuf_gaming_m4_air_wireless_1 asus_tuf_gaming_m4_air_wireless_2

Iz Asusa nam na test stižu dva njihova nova miša iz TUF Gaming obitelji. Riječ je o M4 Air i M4 Wireless miševima. Oba dijele sličnu ili gotovo istu platformu no namjene su im različite. Prvi, Air donosi prozračan lagani dizajn koji za cilj ima maksimalno smanjiti težinu, a taj je ujedno i žičani mode. Wireless donosi izbor Bluetooth ili RF 2,4 GHz veze, a radi s običnim AAA baterijama.

asus_tuf_gaming_m4_air_1 asus_tuf_gaming_m4_air_2

Oba miša dolaze u sličnim pakiranjima, ali je ono u kojem je smješten Air model nešto malo veće. Na kutiji se nalaze fotografije proizvoda i sve informacije koje su bitne kupcima. Unutar kutije se miš nalazi u blister pakiranju i u dodatnoj kartonskoj zaštiti, a sve što kupac uz njega dobiva su korisničke upute i jamstveni listić.

asus_tuf_gaming_m4_air_3 asus_tuf_gaming_m4_air_4

Ove smo godine već testirali dosta ovakvih "taktičkih igraćih" miševa koji imaju brze i precizne senzore, te ultra lagano tijelo za što brže pokrete. I Asus se naravno morao ubaciti u tu igru jer su ovakvi miševi sve popularniji, a i sami smo se prebacili na jedan ovakav miš kojeg koristimo svakodnevno - Makalu 67. M4 Air model ima Air Shell tijelo koje je mase samo 47 grama što je uvjerljivo najniža vrijednost koju smo do sada vidjeli i isprobali. Masa je to naravno bez kabela, koji nosi naziv TUF Gaming Paracord, i mekane je konstrukcije kako bi mu otpor pri kretanju bio čim manji - mi uz to volimo koristiti i Mousebungee. Tijelo miša je plastično, a dimenzije su mu 126 x 63,5 x 39,6 milimetara.

asus_tuf_gaming_m4_air_5 asus_tuf_gaming_m4_air_6

Miš je kvalitetno sklopljen i ni na jednom se mjestu pri jačem pritisku ne uvija. Sve je čvrsto i kompaktno sa svih strana. Air Shell konstrukcija nije sa svih strana otvorena, nego među piramidalnim oblicima ima dosta onih zatvorenih koji pojačavaju strukturnu čvrstoću. Ambideksteran je pa ga podjednako mogu koristiti i ljevaci i dešnjaci. Sva je elektronika zaštićena od vlage i slučajnom prolijevanja tekućine, te miš ima IPX6 certifikat. Uz to, na plastici se nalazi i tzv. Asus Antibacterial zaštita, koja spriječava nastanak i rast bakterija na površini. Miš je nizak i relativno malen pa je najbolji za claw i fingertip načine držanja. Na lijevom se boku nalaze tipke za naprijed - nazad kretanje. S obzirom na to da površine nisu gumirane, grip nije savršen no ipak je solidan jer je tekstura plastike malo grublja.

asus_tuf_gaming_m4_air_7 asus_tuf_gaming_m4_air_8

Piramidalna se struktura proteže cijelom kralješnicom miša, a nevjerojatno je kako je Asus uspio smanjiti težinu na samo 47 grama koja omogućava iznimno brzo pomicanje miša i lagane promjene smjera. S prednje se strane nalaze dvije glavne tipke s prekidačima koji su taktilni i brzi, a izdržljivost im je 60 milijuna klikova. Između je gumirani koračni scroll kotačić, a iznad njega je tipka za on-thy-fly promjenu razine DPI-a. Sve tipke na mišu su programabilne putem aplikacije.

asus_tuf_gaming_m4_air_9

Na dnu se nalaze PTFE nožice po kojima miš glatko klizi svakom podlogom. Osim tri velike nožice, jedna je smještena i oko senzora. Senzor je optički, Pixartov PAW 3335. Ima rezoluciju od 16.000 DPI/CPI, podnosi maksimalno ubrzanje od 40G te ima brzinu praćenja od 450 IPS-a. To ga smješta u srednji razred optičkih senzora, no karakteristike su mu ipak takve da može biti i dobar natjecateljski miš.

asus_tuf_gaming_m4_air_11 asus_tuf_gaming_m4_air_12

asus_tuf_gaming_m4_air_13 asus_tuf_gaming_m4_air_14

Armoury Crate aplikacija nam služi za osnovno podešavanje i programiranje miša. Buttons dio jasno omogućava promjenu funkcije jedne od šest tipaka na mišu, a sve možemo spremiti u jedan od tri profila. Performance dio u meniju služi za promjenu jednog od četiri DPI profila koje možemo mijenjati on-thy-fly putem tipke i to od minimalnih 100 pa do 16.000 DPI-a. Polling rate također možemo mijenjati od 125 do 1.000 Hz, a tu je i opcija uključivanja i isključivanja Angle Snapping opcije. U Calibration meniju možemo samo mijenjati Lift-off udaljenost između low i high, ili između otprilike dva i pet milimetara. Posljednji meni je Firmware Update koji je jasan sam po sebi. Softver dakle ne nudi ništa posebno, no zapravo je sve ono bitno prisutno, a funkcije su glatke i brze.

ASUS TUF Gaming M4 Wireless

asus_tuf_gaming_m4_wireless_1

M4 Wireless (P306) dolazi u manjoj kutiji i drugačije je pakiran u odnosu na Air model. Nema blistera, nego je u neprozirnoj najlonskoj vrećici, a uz njega kupac dobiva korisničke upute, jamstveni listić i jednu AA bateriju.

asus_tuf_gaming_m4_wireless_2

Miš je identičnih dimenzija kao i M4 Air, tj. 126 x 63,5 x 39,6 milimetara. Masa mu je 86 grama s AA baterijom ili 77 grama s AAA baterijom, što je gotovo duplo u odnosu na Air. Materijal izrade miša je plastika koja je malo grublje teksture i pruža solidan premda ne i savršen grip. Konstrukcijski, miš je vrlo čvrst i nigdje se ne ugiba.

asus_tuf_gaming_m4_wireless_3

Stražnja je strana zapravo jedan veliki plastični poklopac (PBT polimer) ispod kojeg smještamo bateriju, a tu je i ležište za komunikacijski dongle. Zbog ovakvog smještaja baterije, sva je masa koncentrirana straga, pa je miš naprijed puno lakše podići od podloge nego straga. Radio veza je 2,4-gigahercna, ali i Bluetooth LE. Preko 2,4 GHz je miš brži i responzivniji no i baterija se brže troši (maksimalni report rate je 1.000 Hz), pa kako vam služi isključivo za posao i casual surfanje, preporučujemo korištenje Bluetooth veze. Proizvođač navodi da će u prosjeku AA baterija na RF vezi izdržati do 134 sata korištenja, a na Bluetoothu do 232 sata. S AAA baterijom pak 53 sata na RF-u i 100 sati na Bluetoothu. Dongle i miš solidno komuniciraju i na nekoliko metara udaljenosti.

asus_tuf_gaming_m4_wireless_4 asus_tuf_gaming_m4_wireless_5

Dizajn miša je poprilično klasičan, ambideksteran je pa ga podjednako mogu koristiti i ljevaci i dešnjaci. Nema tu velikih dizajnerskih zahvata, jedan klasičan, niži miš koji je praktično držati u claw ili fingertip načinu držanja. Naravno, ako je šaka mala, dječja, onda može i palm. Na lijevom se boku standardno nalaze dvije tipke naprijed - nazad. Gornja je površina te sve tipke ovoga miša tretirana antibakterijskom zaštitom (pozitivno nabijeni ioni srebra) kao i kod Aira.

asus_tuf_gaming_m4_wireless_6 asus_tuf_gaming_m4_wireless_7

Prednje dvije tipke su iste kao i kod Air modela, prekidači su taktilni, a izdrže 60 milijuna klikova. Između se nalazi jedna RGB LED osvijetljena tipka za on-the-fly promjenu DPI postavke senzora. Scroll kotačić je gumiran, i koračni no s malo manje otpora nego kod Aira. Na stražnjem se poklopcu miša nalazi utisnut TUF logo koji je u sjajnoj izvedbi.

asus_tuf_gaming_m4_wireless_8

Na dnu se miša kao i kod Aira nalaze PTFE nožice, jedna velika, dvije srednje i jedna koja je smještena oko senzora. Ispod senzora se nalazi prekidač za isključivanje miša, odnosno uključivanje u RF 2,4 GHz ili Bluetooth LE modove rada. Optički senzor je oznake 3311 (Pixart), a maksimalne je rezolucije 12.000 DPI-a. Maksimalna brzina praćenja je 300 IPS-a, a maksimalno ubrzanje 35G. Miš je više namijenjen radu nego igri, no senzor je dovoljno sposoban i za igranje.

asus_tuf_gaming_m4_wireless_10 asus_tuf_gaming_m4_wireless_11

asus_tuf_gaming_m4_wireless_12 asus_tuf_gaming_m4_wireless_13

Osam je programabilnih tipaka, tj. funkcija na mišu, a sve je moguće spremiti u tri profila. Četiri su on-the-fly DPI/CPI profila, s mogućnošću promjene od 100 do 12.000 DPI-a, a mišu se može mijenjati i polling rate (report rate) od 125 do 1.000 Hz, te uključiti ili isključiti Angle Snapping funkcija. Pod Power menijem se nalazi indikacija napunjenosti baterije, zatim odabir na kojem će se postotku oglasiti alarm za bateriju (Nikad, i od 10 do 50%), te opcija vremena neaktivnosti nakon kojeg će miš ući u stanje sna (Nikad, te od 1 do 10 minuta). Zadnja je opcija u softveru ona za nadogradnju firmwarea.

Zaključak

asus_tuf_gaming_m4_air_10

TUF serija je dobila dva nova zanimljiva miša. Prvi, A4 Air je maleni i lagani taktički miš za pucačine koji teži samo 47 grama bez kabela. Kabel je mekan i lagan i praktički kao da i ne postoji, a ipak je tu i omogućava bržu vezu bez zamjetnog kašnjenja. Miš je čvrst, tipke su taktilne, a PTFE nožice lako klize preko površine. Optički senzor je solidnih karakteristika i uživali smo u igranju brzih igara, no neće razočarati ni kod svakodnevnog korištenja. Većih zamjerki nemamo na ovaj miš, a jedino bi voljeli malo bolji grip bočnih stranica za precizniju bržu akciju. Oba miša su potpuno novi proizvodi i još im nismo pronašli cijene nigdje na svjetskim shopovima.

asus_tuf_gaming_m4_wireless_9

M4 Wireless prati dizajnerske smjernice Aira, samo što je on u punoj plastici i nešto je teži. Dimenzijama je također identičan, što znači da je relativno mali i morat će te ga držati u claw ili fingertip načinu držanja ako imate iole veću šaku. RF 2,4 GHz veza radi dobro, dovoljno je brza za svakodnevne zadatke, a i buđenje iz sna ne traje predugo. S Bluetooth LE vezom će te zaštedjeti dosta električne energije, pa ako vam nisu naročito bitne performanse preporučujemo korištenje iste. Miš je dobro sastavljen, robustan je i bit će dobar suputnik uz prijenosnik. Zamjeramo mu malo slabiji grip i to što nema mogućnost punjenja baterije. Cijena nije definirana, no vjerujemo da će biti konkurentna.