asus_tuf_x570_plus_wifi_9

Donji lijevi dio ploče je kao i obično rezerviran za audio jedinicu koja se nalazi na odvojenom dijelu PCB-a. Na ovu je ploču Asus odlučio ugraditi nešto jednostavniji Realtekov ALC S1200A codec (108 dB SNR stereo line-out, 103 dB stereo line-in), a od pomoći su mu audio kondenzatori. Na ovom dijelu je i Nuvotonov I/O kontroler, kao i Realtekov L8200A gigabitni LAN kontroler. S obzirom na to da je riječ o jednostavnijoj ploči, tu su samo dva PCIe 4.0 utora x16 dužine, od kojih je samo gornji propusnosti x16, dok je donji x4. No u njih je moguće ugraditi dvije Radeon kartice i napraviti CrossFireX polje, pa je to valjda razlog zašto ova ploča nosi epitet Gaming. Tu su i dva PCIe 4.0 x1 slota za različite dodatne kartice, a smještaj im je vrlo dobar te ih neće prekriti grafičke kartice koje nisu deblje od dva slota.

asus_tuf_x570_plus_wifi_10

Na ploči se nalaze i dva M.2 socketa, a oba primaju uređaje do 110 milimetara dužine te mogu raditi u PCIe 4.0 ili SATA načinima rada. Na donjem se nalazi i aluminijski hladnjak. Donji je dio ploče popunjen uobičajenim headerima i konektorima, od kojih su zanimljiv legacy COM port i COM debug, dok su ostali uobičajeni USB 2.0 headeri, četiri vertikalna SATA porta, 4-pinski RGB LED, front panel itd.

asus_tuf_x570_plus_wifi_11

Stražnji je panel klasičan sa šest USB 3.1 Gen 1 portova, jednim USB 3.1 Gen 2 Type C portom, dva video izlaza (HDMI i DP), PS/2 portom za miševe i tipkovnice, LAN portom te audio konektorima. Tu je i Intelova Wireless-AC 9260 kartica s dva izlaza za antene (dual band, MU-MIMO, 1.73 Gbps te podrška za Bluetooth 5.0). Kao što možemo primijetiti na svim X570 pločama koje smo do sada testirali bile su AX kartice, a Asus je u svrhu štednje na ovoj ugradio AC. Bežična veza dobro radi, prijem signala je solidan i iza nekoliko zidova od routera, a brzine transfera solidne.

asus_tuf_x570_plus_wifi_12

Desno od pokrova hladnjaka čipseta se nalazi zanimljivo dizajnirano RGB LED osvjetljenje koje je zamijenilo izrezani PCB i TUF Gaming logo s X470-PLUS ploče. Osvjetljenje je putem Aura Sync aplikacije moguće sinkronizirati s ostatkom kompatibilnog hardvera, kao i dvije LED trake koje je moguće spojiti na ploču.

asus_tuf_x570_plus_wifi_13 asus_tuf_x570_plus_wifi_14

asus_tuf_x570_plus_wifi_15 asus_tuf_x570_plus_wifi_16

Raspored i izgled UEFI sučelja se nije mijenjao u odnosu na X470-PLUS ploču i PRIME seriju ploča. Jasno, dodane su neke opcije specifične za X570 čipset, no u svemu se lako snaći. UEFI sučelje je i dalje najbolje na tržištu, vrlo brzo i bogato opcijama. Sa softverske strane ploča donosi dobro poznate aplikacije koje uključuju AI Suite 3, Ai Charger, PC Cleaner, Turbo LAN, Aura Sync, itd.