asus_tuf_z270_1 asus_tuf_z270_2

S Asusovim se TUF (Sabertooth) pločama družimo od kada je izašao prvi model, a evo sada smo dočekali i izvedbu s najnovijim Z270 čipsetom. Znamo kako su TUF ploče napravljene da traju duže od klasičnih, kako su pažljivo birane komponente za njih i kako su prošle rigorozna testiranja. Sve to rezultira i pet godišnjim jamstvom i mirnim snom kupca. Ovogodišnji modeli (Mark 1 i 2), oplemenjeni su AURA RGB osvjetljenjem i mogućnošću montaže 3D ispisanih dijelova.

 asus_tuf_z270_3 asus_tuf_z270_4

asus_tuf_z270_5

U pakiranju odvojeno dolaze svi poklopci koji štite slotove od prašine (2x PCIe x16 i 3x PCIe x1), te SLI HB mostić. Ispod ploče se nalazi ostatak bundlea koji se sastoji od korisničkih uputa, medija s upravljačkim programima i aplikacijama, četiri SATA 6 Gbps kabela, jednog paketića s M.2 vijkom, instalacijskog alata za procesor, bracket za vertikalnu montažu M.2 uređaja, jedan Q konektor, TUF certifikat, TUF Inside paket naljepnica i TUF kartica s 5 godišnjim jamstvom.

 asus_tuf_z270_6

TUF Z270 Mark 1 je potpuno zakamuflirana ploča tako da se samo na par mjesta vidi njen sjajno crni PCB koji oko socketa ima malo digitalne kamuflaže u sivoj boji. Isti se uzorak na mjestima nastavlja i na gornjoj strani Thermal Armora, odnosno njegovog plastičnog gornjeg dijela. Poklopac se proteže po gotovo cijeloj površini ploče, a utjecao je i na layout komponenata. Neki su elementi pomaknuti i grupirani na rubovima ploča, kao što su konektori za ventilatore kojih je ukupno deset, ili pak vertikalno smješteni M.2 socket na donjem rubu.

asus_tuf_z270_7

Poklopac kompletno prekriva i VRM hladnjake, a ima i poklopac ispod kojega je moguće montirati ventilator koji kroz kanale onda hladi te iste VRM hladnjake. S obzirom na to da smo mi koristili D15 hladnjak i spustili srednji ventilator jako nisko on je taj zadatak uspješno obavljao kada je u pitanju veći hladnjak, dok se manji ionako ne grije jako. Raspored elemenata na ploči je dobar, nema nekih nelogičnosti. Jedina uvjetna zamjerka ide na vertikalni položaj M.2 socketa kao i kod primjerice Maximus IX Code i Formula ploča. Odmah ispod CPU socketa se smjestio TUF logo koji je osvijetljen u RGB LED bojama a kontroliramo ga uz pomoć AURA softvera.

 asus_tuf_z270_8

Thermal Armor je dio TUF Fortifiera u koji ulazi i donja metalna ploča koja ojačava čitavu konstrukciju ploče i ne dozvoljava uvijanje pod pritiskom težih komponenata.