Asus je proljetos u svoju veliku porodicu LCD monitora dodao i ovaj 120Hz model koji predstavlja potpuno rješenje za 3D igranje. Jedini je to njihov 3D monitor, a dolazi u povećoj kutiji (232x625x483mm (DxŠxV), 11.1kg) koja je takva prvenstveno zbog dimenzija monitora (dijagonala ekrana od 23"). Na kutiji se kao i uvijek nalaze one osnovne informacije o podržanim tehnoogijama i sadržaju. Svakako je oldičan potez pakirati i 3D Vision kit zajedno sa monitorom, te time kupcu uštedjeti vrijeme prilikom kupovine. Ovakva praksa je sve češća, s obzirom da se i tržište 3D monitora polako povećava.

Po otvaranju kutije uočavamo klasični set kabela (napajanje i DVI), zatim korisničke upute i CD sa upravljačkim programima, te kutiju sa 3D Vision kitom. S obzirom da monitor podržava i druge načine spajanja video ulaza nekako smo razočarani činjenicom da su se odlučili samo za DVI kabel. Monitor se nalazi u antistatičkoj vrećici i između dva debela sloja stiropora. Inače vrlo robusno i teško postolje monitora (metalna konstrukcija i plastični poklopac), dolazi zasebno i prije upotrebe potrebno ga je montirati na "ruku" monitora. Monitor na podlozi stoji vrlo stabilno u svim uvjetima.

Sam monitor je klasičnog dizajna, s prednje strane je korištena crna i vrlo sjajna plastika, a sa stražnje je mat. Prednja strana je dakle, kao i postolje, veliki magnet za prašinu, otiske prstiju i ostalu prljavštinu pa krpica za čišćenje uijek mora biti u blizini. Kako bi uvijek bili svjesni o kakvom je monitoru riječ, na postolju se nalati 3D oznaka. Monitor je moguće podešavati po osi, visini i nagibu (+15°~-5° ) što će biti dovoljno većini korisnika. Montirati ga je moguće i na zid čemu doprinosi podrška za VESA 100x100mm standard. Ono što smeta je vrlo reflektirajuća prednja površina, kako plastika oklopa tako i sam ekran. Postotak refleksija je ogroman i jedini užitak u igri/radu će te osjetiti u potpuno zamračenoj prostoriji. Sve ostale situacije nisu povoljne. Ipak, u nedostatku okolne svjetlosti ili potpuno crne slike na ekranu, smeta i dosta veliki izboj pozadinske svjetolsti. 23" (58.4cm) "široki" ekran ima rezuoluciju 1920×1080 uz pixel pitch od 0.265mm. S obzirom da je riječ o komotno velikoj dijagonali tekst ni u kojem slučaju nije premali i surfanje webom ili rad u nekom od uredskih paketa je užitak. Veliki užitak, ovaj monitor ipak neće ponuditi i kada je riječ o kvaliteti slike, no ona je u prosjetu njegove klase, sa tek ponešto pre izraženim bojama na automatskim postavkama. Ipak, ručnim podešenjem se i to da dovesti u red pa će korisnici ipak na kraju biti zadovoljni oštrinom i kvalitetom prikaza ovoga TN ekrana. Osvjetljenje je 400 cd/m2, a dinamički kontrast 100.000:1. Odziv matrice je 2ms, a vidljivi kut gledanja 170°(H) /160°(V).

Tipke, koje se nalaze u donjem desnom kutu, su funkcionalne baš kao i solidno osmišljeni meni za podešavanje parametara slike i ostalik značajki monitora. Putem "brzog" odabira tipke imaju automatske funkcije za odabir SPLENDID izbora, zatim automatskog podešenja slike, podešenja osvjetljenja i kontrasta te za odabir ulaza video signala. Asus sa ovim monitorom donosi i set svojih poznatih tehnologija kao što su Trace Free,
SPLENDID Video Preset Modes (Theater, Gaming, Scenery, Night View i Standard),
Skin-Tone Selection (3 izbora),
podrška za HDCP i
Color Temperature Selection (5 izbora). Na gornjoj slici možete vidjeti koliko su refleksivne obje površine i koliko je teško napraviti kvalitetnu fotografiju bez studija i bolje opreme.

Izbor video ulaza je solidan a s lijeva na desno se nalaze HDMI, Dual-link DVI-D (s podrškom za NVIDIA 3D Vision) te komponentni (Y-Pb-Pr). Uz ove voljeli bi još vidjeti i DisplayPort koji polako postaje standard. Video se ulazi nalaze na desno od nosača monitora, dok je strujni konektor odvojen i smješetn na lijevo. Potrošnja električne energije monitora u radu je oko 60W dok je u stanju mirovanja oko 2W. VG236H podržava i sve moderne regulative, a spomenimo samo Energy Star i RoHS. Dimenzije monitora su 250 x 550.2 x 419.5 mm (DxŠxV), a masa mu je točno 7 kg. U radu se monitor dosta zagrije, no ne na razinu koja bi bila alarmantna.