S obzirom da smo o sličnom monitoru već pisali nećemo vas previše gnjaviti detaljima (jedina prava razlika je napredak u 3D Vision tehnologiji), i u ovome ćemo se testu zapravo više koncentrirati na Samsungov model, koji nam je zapravo najzanimljiviji. ASUS u svojoj VG seriji uz 23" model kojeg smo testirali još pretprošle godine ima i ovaj 27" VG278H model. Oba monitora dijele izgled pakiranja, tehnologiju izrade, rezoluciju ekrana, 3D tehnologiju, a razlikuju se po dijagonali. Razlika je i u tome što je ovdje riječ o 3D Vision tehnologiji druge generacije, no o tome nešto kasnije. Kutija u koju je monitor pakiran je od tvrdog kartona, a uređaj je dodatno zaštićen debelim stiroporom i najlonom. Baza je u kutiji odvojena, a montaža je jednostavna. Uz monitor dolaze i upute za korištenje, strujni kabel, Dual Link DVI kabel, VGA kabel, Audio kabel i Nvidia 3D Vision kit. Pakiranje je dimenzija 732 x 560 x 176 mm, dok je masa popriličnih 10 kg.

Monitor je vrlo sličnog dizajna kao i manji 23" brat. S prednje je strane korištena crna i sjajna plastika, a sa stražnje je klasična mat. Prednja strana i postolje su zbog sjajne površine magnet za prašinu i otiske prstiju pa je krpica za čišćenje uvijek dobrodošla. Razlika između manjeg modela i ovoga je u Nvidijinoj 3D vision tehnologiji. I dok je VG236H imao 3D naočale i zaseban primopredajnik koji se USB-om spajao na računalo, ovaj model IR primopredajnik ima ugrađen u monitor. Nalazi se na samome vrhu ekrana, pomičan je za bolji prijem, a time je znatno olakšano i pojednostavljeno korištenje. Uz to, određena su se poboljšanja napravila i u upravljačkim programima pa je cijeli dojam bolji nego kod prethodne generacije. Baza monitora je vrlo masivna i stabilna, a monitor je podesiv po visini, oko osi i po nagibu (+15°~-5° ) što bi trebalo biti dovoljno većini korisnika.. LCD ekran je TN tipa, dijagonale je 27" (68.6 cm), odnosa stranica 16:9 i rezolucije 1920×1080 (Full HD). Piksel pitch je 0.311 mm, svjetlina ekrana 300cd/m2 a dinamički kontrast 50000000:1. GTG odziv je 2 ms, a vidljivi kutevi gledanja su 170°(H)/160°(V). 3D tehnologija je omogućena preko 3D Vision 2 naočala sa 3D LightBoost tehnologijom i 120Hz stope osvježavanja ekrana. O tome kako radi smo sve napisali u recenziji VG236 monitora. Naočale su udobne za nošenje a baterija osigurava oko 15-20 sati neprekidnog rada.

Kontrole monitora su dizajnerski malo drugačije izvedene nego kod manjeg modela. Oznake se nalaze u donjem desnom kutu, dok su same tipke na donjem rubu monitora. Vrlo su funkcionalne baš kao i dobro osmišljen meni za podešavanje parametara slike i ostalih značajki monitora. Putem "brzog" odabira tipke imaju automatske funkcije za odabir SPLENDID izbora, zatim automatskog podešenja slike, podešenja osvjetljenja i kontrasta te za odabir ulaza video signala. Asus sa ovim monitorom donosi i set svojih poznatih tehnologija kao što su Trace Free, SPLENDID Video Preset Modes (Theater, Gaming, Scenery, Night View i Standard), Skin-Tone Selection (3 izbora), podrška za HDCP i Color Temperature Selection (5 izbora). Na gornjoj slici možete vidjeti koliko su refleksivne obje površine i koliko je teško napraviti kvalitetnu fotografiju bez studija i bolje opreme.

Monitor nije naročito bogat video ulazima. Tu su po jedan HDMI (1.4), DVI i VGA. S obzirom da ima ugrađena 2 x Stereo zvučnika RMS snage 3W tu su i Audio priključci. Ono što fali u odnosu na slabiji model su komponentni ulaz (Y-Pb-Pr), a mi bi vrlo rado htjeli vidjeti moderniji DisplayPort. Napojni sklop je unutar monitora, a Euro utičnica se nalazi s lijeve stražnje strane. Potrošnja monitora u radu se kreće oko 65W. Dimenzije monitora su 643x460x220 mm, a masa je 8 kg.

Kvaliteta slike ovog monitora je nažalost u prosjeku klase za jedan 27" TN monitor, i ničime nas posebno nije ni oduševila ni razočarala. Oštrina prikaza je vrlo dobra, raspored boja po površini jednoličan, no boje nisu naročito vjerne. Naš je model imao i lagani backlight bleeding oko rubova, no ukupno osvjetljenje je ravnomjerno raspoređeno. Sve u svemu ovo je (nažalost) prosječan TN ekran. Na slikama iznad možete vidjeti usporedbu slike sa Samsungovim T27A950 modelom o kojem ćemo pisati kasnije – razlika je očigledna. Ukupan dojam VG278H modela je ipak zbog 3D Vision tehnologije vrlo dobar. Nekako nam je igranje na ovom monitoru najbolje "sjelo" u usporedbi sa LG-om i Samsungom, zbog "prirodnijeg" 3D efekta. Ovaj se model u domaćim dućanima informatičke opreme prodaje po cijeni od oko 5000 kuna što stavlja u gornji razred. Cijena je to koju plaćamo više za Nvidijinu 3D Vision tehnologiju nego za kvalitetu slike.