asus_z170_pg_aura_1 asus_z170_pg_aura_2

Asus je ovu ploču predstavio krajem lipnja kao malo osvježenje i zamjenu za prošlogodišnji model. Donijeli su malo svježine u tehnologiji, odbacili neke elemente a pri tome dodali nove kako bi ostali u uspješnoj utrci s konkurencijom. Ploča je kao i obično, nakrcana poznatim Asusovim tehnologijama za stabilniji overclocking, za kvalitetniji zvuk, i sve ostalo što će se svidjeti gamerima. Pakiranje je doživjelo male kozmetičke preinake, no layout je ostao poznat s detaljnijim objašnjenjima i opisom proizvoda na poleđini kutije.

asus_z170_pg_aura_3

Uz ploču kupac dobiva debele korisničke upute, I/O zaštitu, četiri SATA 6 Gbps kabela, paketić s M.2 vijekom, pakiranje vezica za kabele, instalacijski alat za CPU, jedan SLI mostić, set naljepnica za obilježavanje kabela (12 komada), medij s upravljačkim programima i alatima te pribor za montiranje 3D printa na ploču.

asus_z170_pg_aura_4 asus_z170_pg_aura_5

Ploča je po pitanju layouta identična prošlogodišnjem modelu, što znači kao je pametno isplanirana i izvedena i ništa ničemu ne smeta. Osim naljepnica na hladnjacima koje su sada u crno-sivim tonovima, sve su ostale boje identične. Novost je jedino moderniji print na PCB-u. Ni rashladni sistem nije mijenjan, hladnjaci su identični, a nije ih ni bilo potrebe mijenjati jer dobro obavljaju posao sve dok se ne krene overclockirati.

asus_z170_pg_aura_6 asus_z170_pg_aura_7

Napojna jedinica je 8 + 2 fazna sa DIGI+ kontrolerom, a ploča ima i Pro Clock tehnologiju, T topologiju i 5-way optimizaciju s Dual Intelligent Processors 5 tehnologijom što uključuje TPU, EPU, DIGI+ VRM, Fan Xpert 3 i Turbo App. Dva su ASMedijina kontrolera između stražnjeg I/O panela i VRM-a – jedan za HDMI i Display Port, a drugi za USB 3.1 Type A i C portove.  Ploča podržava maksimalno 64 GB DDR4 memorije brzine do 3466 MHz pri overclockingu. Desno se od DIMM utora nalazi USB 3.0 port, ATX Power konektor i jedan 4-pinski konektor za ventilator.

asus_z170_pg_aura_8 asus_z170_pg_aura_9

Kao i kod prošlogodišnjeg modela, za mrežu se brine Intelov I219V Gigabit LAN kontroler (kao i GENE), a zvučni podsustav je SupremeFX osam kanalni CODEC koji ima 115dB SNR playback, a tu su i japanski audio kondenzatori te Sonic Radar II softver. PCIe utora ima šest – dva su PCIe 3.0 x16 (single x16, dual x8/x8), jedan je PCIe 3.0 x16 maksimalne x4 propusnosti a tu su i tri PCIe 3.0 x1 utora. Ploča podržava 2-Way SLI i 3-way CFX kombinacije grafičkih kartica. Prva dva utora su ojačana metalnim okvirima i to je novost za ovogodišnji model. Novost na ovogodišnjem modelu je u donjem lijevom kutu, a to su nosači za 3D print koji je moguće skinuti s Asusovih stranica i isprintati ga samostalno.

Za ovu je reviziju izbačen SATA Express konektor jer diskova baš i nema na tržištu, a zadržano je šest SATA 6 Gbps konektora. Ispod čipseta se kao i ranije smjestio i M.2 Socket 3 s podrškom za uređaje dužine do 110 mm.

asus_z170_pg_aura_10

Stražnji I/O panel nije mijenjan i tu nalazimo jedan PS/2 port, po jedan DVI, VGA, DisplayPort i HDMI, zatim dva USB 2.0 utora, četiri USB 3.0 utora, jedan USB 3.1 Type A i jedan Type C utor, RJ45 port za LAN i set Audio jackova s jednim Optičkim S/PDIF izlazom.

UEFI i softverska strana priče su ostali isti ili vrlo slični kao kod prošlogodišnjeg modela (Medai Streamer, RAMCache), a novost je naravno AURA osvjetljenje i softver za podešavanje. Osim klasičnog osvjetljenja na razdvajanju Audio jedinice i ostatka PCB-a, tu je sada i osvjetljenje sa RGB LED-icama koje se smjestilo ispod ploče, na strani gdje je 24 pinski ATX konektor kao što na videu možemo vidjeti. Moguće je koristiti jedan od pretpodešenih profila ili naravno kreirati neki vlastiti.