Asus Z97 Pro Gamer Asus Z97 Pro Gamer

Osim ROG serije, Asus gamerske ploče nudi i u nižem tržišnom segmentu. Jedna od njih je i ova PRO Gamerica koja nas dizajnom podsjeća na ROG, a opremljena je sa SupermeFX zvukom, LANGuard i GameFirst II tehnologijama, zatim Sonic Radarom II, M2. i SATA Express podrškom te podrškom za Quad-SLI i Quad-GPU CrossFireX kombinacije grafičkih kartica. S obzirom da smo odradili već puno testova Asusovih Z97 ploča, za ovu smo odlučili ne dužiti s opisima nego samo ukratko objasniti što nam sve donosi i kakva je.

Asus Z97 Pro Gamer Asus Z97 Pro Gamer

Ploča je unutar kutije kao i uvijek dobro zaštićena te izolirana antistatičkom vrećicom, a bundle je standardan – I/O Shield, SATA 6 Gbps kabeli (četiri komada), SLI mostić,  debele i izdašne upute za instalaciju i korištenje te medij s upravljačkim programima i aplikacijama.

Asus Z97 Pro Gamer Asus Z97 Pro Gamer

Dizajnom Pro Gamerica ne odskače znatnije od moćnijih ROG ploča, a isto tako ni izvedbom ni kvalitetom komponenata. Samo je jasno manje prilagođena overclockingu pa nema sve one karakteristike tipične za ROG. Dva se crno-crvena aluminijska hladnjaka nalaze na VRM jedinici koja je 8 fazna s digitalnom kontrolom, a jedan je na Z97 PCH čipu.

 Asus Z97 Pro Gamer Asus Z97 Pro Gamer

U radu se ploča ne zagrijava, no kada ju overclockiramo potrebno je usmjeriti zračnu struju preko elemenata napajanja. Prostora oko socketa procesora ima dovoljno za sve hladnjake, memorijski slotovi su dovoljno udaljeni, a i svi ostali elementi na ploči su dobro posloženi pa ne bi trebalo biti konflikata.

 Asus Z97 Pro Gamer Asus Z97 Pro Gamer

Dobre gamerske ploče nema ni bez dobre mrežne podrške pa je za to zadužen Intelov I218V Gigabitni kontroler kojem u pomoć priskače GameFirst II aplikacija koja prioritizira mrežni promet i smanjuje latencije kod igranja. Kada je riječ o onom gamerskom dijelu priče, tu su čak tri PCIe x16 utora (x16, x8 i x4 brzine) pa je moguće kombinirati više grafičkih kartica, a uz pametan layout ostaju nam slobodna i dva PCIe x1 utora za upotrebu. Sa strane zvuka tu je SupermeFX 8-kanalni kontroler koji se sa ostatkom audio komponenata nalazi na fizički odvojenom dijelu PCB-a, a podržava 115 dB SNR playback, ima HiFi audio operacijska pojačala, ELNA kondenzatore te podršku za Sonic Radar II aplikaciju.

 Asus Z97 Pro Gamer Asus Z97 Pro Gamer

Od ostale opreme tu je šest USB 3.0 utora, osam USB2.0, zatim jedan SATA Express port koji svoje resurse dijeli sa jednom M.2 Socket 3 konektorom na kojega možemo spojiti uređaje dužine 60 i 80 mm. Na ploči su još i četiri SATA III porta s podrškom za RAID 0,1,5 i 10. Softverska podrška kod Asusa standardno uključuje korisni AISuite III skup alata kojeg možemo koristiti za nadzor parametara rada, ali i overclocking. UEFI sučelje je tipično Asusovsko, odlično posloženo, brzo te jednostavno za korištenje.