asus_zenbook_17_fold_oled_1 asus_zenbook_17_fold_oled_2

Izgleda li ovako budućnost prijenosnika? Zenbook 17 Fold OLED svakako donosi pogled u bližu budućnost u kojoj bi prijenosnici upravo ovako mogli izgledati i funkcionirati. Savitljivi OLED ekran koji omogućava veliku radnu površinu od 17,3 inča, a može se presavinuti manji i kompaktniji 12,5-inčni format.

Prijenosnik dolazi odlično zapakiran u čak dvije debele kutije. Vanjska je klasična prijenosna u kakvu je smješten bilo koji drugi prijenosnik, no ona unutarnja je malo zanimljivija i vrlo neobičnog koncepta. U njoj je smješten prijenosnik i tipkovnica. Osim toga u pakiranju se nalaze i knjižice s uputstvima, jedan USB Type C na Type A adapter jer prijenosnik ima samo Type C, zatim kick stand i AC/DC adapter snage 65 W.

asus_zenbook_17_fold_oled_3 asus_zenbook_17_fold_oled_4

U većoj kutiji se nalazi i zaštitna futrola ili torba za sigurnije prenošenje Zenbook Folda koja je iz vana kožna a iznutra obložena mekom tkaninom. Ovaj je prijenosnik drugačijeg koncepta, možda malo osjetljiviji od sličnih, ali i svakako vrlo skup te ga je potrebno dobro zaštititi. U ovom sklopljenom obliku je velik samo 189,3 x 287,6 milimetara (kao A4 papir) i lako ga je prenositi, pogotovo u futroli.

asus_zenbook_17_fold_oled_5 asus_zenbook_17_fold_oled_6

Van futrole i na prvi pogled, riječ je o malo punašnijem uređaju u sklopljenom stanju kada je debeo oko 32 milimetra, što je pogotovo izraženo na strani na kojoj se presavija gdje je smješten i deblji zaštitni materijal koji djelomično pokriva prijenosnik te mehanizam. Tijelo prijenosnika je napravljeno od aluminija i vrlo je čvrsto i kvalitetno, dok je mehanizam ispitan na 30.000 ciklusa otvaranja i zatvaranja. To bi svakako trebalo biti dovoljno za cijeli životni vijek čak i ako ga više puta dnevno otvarate i zatvarate. Prijelom na ekranu je vidljiv, no ne smeta u svakodnevnom radu, a i sam ekran te njegova zaštita su izdržljivi.

asus_zenbook_17_fold_oled_7

Zenbook 17 Fold OLED je težak 1,5 kilogram i to je zapravo impresivno za prijenosnik koji ima 17,3-inčni ekran. Potpuno otvoren, dimenzija je 378,5 x 287,6 milimetara, te je debeo između 0,87 i 1,29 milimetara. Ovako, kao na gornjoj slici, izgleda kao svaki drugi prijenosnik i teško ga je razlikovati. Oni oštrijeg oka vide da je tipkovnica zapravo položena na donji dio ekrana, a na mjestu je drže magneti. Komunikacija se odvija putem Bluetootha, a u sebi ima bateriju koju punimo zasebno od prijenosnika.

asus_zenbook_17_fold_oled_8

Tek kada povučemo tipkovnicu prema dolje vidimo da je riječ o presavijenom 17,3-inčnom OLED ekranu oko kojeg su malo deblji rubovi, no i dobro je da jesu jer olakšavaju držanje i pojačavaju konstrukciju. Odmah postaje jasno da je to prijenosnik kojeg možemo koristiti na mnogo različitih načina i kako je zapravo vrlo svestran. U otklopljenom stanju je ekran dijagonale 17,3 inča kao što smo već spomenuli, a rezolucija mu je 2.560 x 1.920, što znači da je 4:3 omjera stranica. Kada na donju polovicu postavimo tipkovnicu, dobivamo 12,5-inčni ekran rezolucije 1.920 x 1.280 i omjera stranica 3:2.

asus_zenbook_17_fold_oled_9

Zenbook 17 Fold OLED osim što može biti klasičan laptop uređaj s fizičkom ili virtualnom tipkovnicom, može biti i desktop zahvaljujući kickstandu straga i tipkovnici koju u tom slučaju postavljamo ispred, ali može biti i tablet, book reader ili raditi u extended načinu rada.

Testni model (UX9702A) je došao sa sljedećim specifikacijama:

 • Boja: Crna (Tech Black)
 • Ekran: 17.3-inčni, rezolucija 2.560 x 1.920, F-OLED, omjer stranica 4:3, vrijeme odziva 0.2ms, osvježenje 60Hz, maksimalna HDR svjetlina 500 nita, gamut 100% DCI-P3, kontrast 1,000,000:1, VESA certificirani ekran HDR True Black 500, 1.07 milijardi boja, PANTONE validiran, glossy premaz, 70% manje plavog svjetla, osjetljiv na dodir, omjer tijelo ekran 87%
 • Procesor: Intel Core i7-1250U 1.1 GHz (12MB priručne memorije, do 4.7 GHz, 2P+8E jezgri)
 • Čipset: Intel
 • Grafička kartica: Intel Iris Xe (integrirana)
 • Radna memorija: 16 GB LPDDR5-5200 on board
 • SSD: Samsung P9MA1 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0
 • Zvuk: četiri zvučnika, Harman Kardon, Dolby Atmos, AI noise cancellation (četverostruki mikrofoni)
 • WLAN: WiFi 6E (dual band, 2×2) i Bluetooth 5
 • Eksterni portovi: 2x Thunderbolt 4 porta (display/power delivery), 1x 3,5-milimetarski combo jack
 • Baterija: 75 Wh Li-ion (4 ćelije), 65-vatni punjač
 • Oprema i senzori: 5MP AI kamera za video pozive i 3DNR tehnologiju, senzor temperature boje za kalibraciju, HD infracrvena kamera za prepoznavanje lica, TPM, Fimrware TPM, MIL-STD 810H, žiroskop
 • OS: Windows 11 Pro
 • Masa: 1,7 kg bez i 1,99 kg s tipkovnicom
 • Dimenzije: otvoren – 378,5 x 287,6 x 87 ~ 129 mm, zatvoren – 287,6 x 189,3 x 17,4 ~ 31,9 mm
 • Jamstvo: 3 godine

S hardverske strane je ovo solidno potkovan stroj no od procesora ne treba očekivati previše što zbog činjenice da nije pretjerano jak, što zbog tanke šasije i spuštanja taktova jer brzo “udari” zid na 100°C. 16 GB LPDDR5 memorije je sasvim dovoljno, baš kao i 1 TB brzog NVMe SSD-a. Voljeli bi da WiFi modul podržava tri pojasa, tj. i 6 GHz no što je tu je. Prijem je solidan, čak i na udaljenijim mjestima od routera.

asus_zenbook_17_fold_oled_10 asus_zenbook_17_fold_oled_11

asus_zenbook_17_fold_oled_12 asus_zenbook_17_fold_oled_13

Na bokovima se uređaja nalaze četiri zvučnika s Dolby Atmos podrškom i Harman Kardon certifikatom koji zvuče vrlo dobro za jedan prijenosnik i gušt je konzumirati multimedijalni sadržaj. Tu su i dva Thunderbolt 4 porta (USB Type C) koji podržavaju do 40 Gbps brzinu transfera i koji služe i za punjenje baterije uređaja. Punjač je 65-vatni i treba mu duže da napuni bateriju, a možete i koristiti neki drugi punjač zahvaljujući Easy Charge funkciji koja podržava od 5 do 20 V punjače. Uz to, na bokovima se nalaze i tipka za uključivanje prijenosnika, rocker za zvuk, i 3,5-milimetarski combo jack. Na bokovima koji postaju dno u desktop načinu rada nalaze se i gumene nožice.

asus_zenbook_17_fold_oled_14

Tipkovnica je plastična, ErgoSense s Bluetooth komunikacijom i touchpadom. Najsličnija je chicklet tipkovnicama, s hodom tipaka od 1,4 milimetra i blagim zakrivljenjem od 0,2 milimetra. Korištenje je kao i kod svake druge chicklet tipkovnice, ne baš sjajno no posluži. S tim da ju je ugodnije koristiti na ravnoj podlozi, nego na samom uređaju. Touchpad je solidan i poslužit će za osnovno korištenje. Preporuka je korištenje miša ili touchscreena. Na tipkovnici se nalazi i USB C port za punjenje baterije čija je autonomija solidna i zapravo ovisi o tome koliko ju koristimo.

asus_zenbook_17_fold_oled_15

 U uređaju se nalazi 75 Wh litij-ionska baterija koja osigurava autonomiju od oko 8 sati 4K playbacka što je sasvim zadovoljavajuće. U uređaju se nalazi i žiroskop koji omogućava brzu tranziciju Windows 11 sučelja iz tableta u desktop mod ili rotaciju sučelja u željeni smjer. Stvar funkcionira dobro, a uz ScreenXpert aplikaciju ekran možemo podijeliti i na tri dijela kao što je vidljivo u videu niže na stranici. Općenito, čitava ta stvar prebacivanja tablet, desktop, laptop modova funkcionira glatko, touchscreen je odličan, a jedino što zapravo fali je podrška za kakav stylus.

asus_zenbook_17_fold_oled_17

Ekran je dijagonale 17,3-inča i rezolucije 2.560 x 1.920 piksela te omjera stranica 4:3. Panel je kako je jasno naglašeno OLED koji ima Pantone validaciju, pokriva 100% DCI-P3 prostora i jednostavno je sjajan. Malo ga “zeza” glossy premaz pa kod savijanja gubi jednolik prikaz no to je nešto na što se možemo priviknuti. Ima 0,2 milisekunde odziv, vrlo je brz i bez primjetnog ulaznog kašnjenja je. Odlične je svjetline s HDR True Black 500 certifikatom i općenito smo bili jako zadovoljni kvalitetom prikaza slike. Oni koji se boje burn in efekta koji se može pojaviti kod statične slike na OLED ekranima, trebaju znati da Asus brine o tome tako da je tvornički uključen Windows Dark mod, ekran se sam zatamnjuje nakon 5 minuta u stanju mirovanja, koristi se Samsungova OLED burn-in refine tehnologija, a i jamstvo je 7.000 radnih sati. K tome, “upeknuti” pikseli se kompenziraju pojačanjem struje koja njih prolazi kako bi prikazivali točnu boju. Ekran je osjetljiv na dodir i to jako dobro radi, a ima i zaštitu pa se ne morate bojati da će te ga oštetiti.

Veliki dio onoga što ovaj prijenosnik jest čini softver koji mora prilagoditi operativni sustav različitim načinima upotrebe. Tu ulazi Asus ScreenXpert koji nudi App Switcher i App Navigator opcije i automatski podešava rezoluciju ekrana. GlideX je još jedna zanimljiva opcija koja koristi mrežnu povezivost za Screen Mirror i Screen Extend opcije za proširenje radnog područja ekrana. MyASUS je portal u kojem se nalazi grupiran sav Asusov softver i tu se nudi sistemska dijagnostika, korisnička služba, Intelligent Performance Technology, WiFi Smart Connect, Splendid, integracija PC-a i telefona, Switch (za transfer podataka sa starog na novi prijenosnik), itd. Sve radi glatko i brzo, kao uostalom i cijeli operativni sustav. Bloatwarea nema puno. Sa sigurnosne strane tu je Asus AdaptiveLock koji sam zaključava prijenosnik kada korisnik nije u blizini, a uz pomoć IR kamere ga automatski otključava i radi normalno s Windows Hello funkcijom.