asus_zenwifi_xp4_1 asus_zenwifi_xp4_2

Nakon testa moćnog ZenWiFi Pro XT12 sustava, u lab nam je stigao i nešto malo jednostavniji Mesh sustav routera naziva ZenWiFi AX Hybrid (XP4). Riječ je o uređajima koji su namijenjeni pokrivanju većih prostora WiFi signalom tako što jedan glumi master, a drugi node uređaj. Ovi XP4 modeli su posebni po tome što imaju i powerline sustav, tj. povezuju se putem strujne mreže, osim što mogu komunicirati i putem LAN-a ili WiFi backbone-a.

asus_zenwifi_xp4_3 asus_zenwifi_xp4_4

U paketu se nalaze dva XP4 routera koji mogu oba biti u master ili node ulogama. Na kutiji se nalaze sve osnovne informacije o proizvodu, koji su lijepo uredno i sigurno smješteni u ležišta unutar kutije. Uz routere dolaze i po dva seta kabela za napajanje (EU, UK), te uobičajena papirologija.

asus_zenwifi_xp4_6

XP4 routeri su lijepo dizajnirani, da se uklope u moderan dom. Nemaju vanjskih antena, a postavljeni jedan uz drugoga izgledaju kao poznati zagrebački twinsi. Na bočnim se stranama nalaze prorezi za prirodnu cirkulaciju zraka, a stoje na širokim gumenim podlogama. Na prednjoj se strani iznad Asus natpisa nalazi samo jedna tipka koja oko sebe ima LED svjetlo. To svjetlo signalizira različite statuse u bojama – plavo kada je router spreman za setup, bijelo kada je online i sve radi kako treba, žuto kada je slab signal između routera i nodea, crveno kada nema internet veze, trepćuće plavo kada se učitavaju nove postavke, trepćuće žuto kada se resetira, ljubičasto kada je u rescue modu i zeleno kada je prebacivanje kanala u tijeku. Samu tipku ne koristimo za uključivanje ili isključivanje uređaja, nego za WPS/PLC spajanje (wireless protected setup / power-line communication).

asus_zenwifi_xp4_7

XP4 uređaji kombiniraju AX1800 WiFi vezu i AV1300 powerline vezu. To znači da se za njihovu backbone komunikaciju može koristiti i kućna strujna mreža s maksimalnom propusnošću od 1.300 Mbps u MIMO načinu veze. WiFi je po 802.11ax standardu s maksimalnom propusnošću od 1.800 Mbps kombinirano preko dva pojasa –  2,4 i 5 GHz (574 + 1.201 Mbps). Za dobar se signal brinu dvostruke 2×2 antene, a prijam je vrlo solidan. Unutar istog kata površine oko 80 kvadratnih metara je brzina veze varirala od 865 do 1.201 MBps za receive, te od 245 do 961 MBps za transmit. Na etažama iznad i ispod je signal tek malo gubio na kvaliteti i to kada smo samo jedan router imali uključen. Kada bi dodali drugi u node modu rada signal je i na toj etaži bio izvrstan. Proizvođač navodi kako ovakav whole home WiFi mesh sustav pokriva oko 410 kvadratnih metara prostora.

asus_zenwifi_xp4_8

Na stražnjoj se strani nalazi velika tropinska priključnica koja služi za napajanje uređaja električnom energijom, ali preko nje ide i Powerline komunikacija (HomePlug AV2 MIMO). Naponski pretvarač se nalazi unutar uređaja, a nakon nekoliko dana rada nismo primijetili pretjerano zagrijavanje cijelog sklopa. Desno se nalazi Reset tipka, dvije LAN utičnice, jedna WAN utičnica i USB 3.2 Gen 1 port. Potonji možemo iskoristiti za spajanje printera, USB diska ili pak USB 3G/4G modema. Dva LAN i jedan WAN port su gigabitni. Za funkcioniranje routera se brine četverojezgreni 64-bitni procesor koji radi na 1,2 GHz, a u pomoći su mu 512 MB radne i 256 flash memorije.

asus_zenwifi_xp4_9 asus_zenwifi_xp4_10

asus_zenwifi_xp4_11 asus_zenwifi_xp4_12

asus_zenwifi_xp4_13 asus_zenwifi_xp4_14

Osim aplikacije za mobilne uređaje, tu je jasno i klasični pristup putem browsera, a sučelje je klasično Asusovo s ponekim dodatkom specifičnim za ovaj uređaj. Tako u sučelju imamo AiMesh odjeljak u kojem nadziremo parametre rada kućne mreže i podešavamo način rada backbone veze između routera i nodea. U našem je slučaju to naravno bilo preko Powerlinea i to s MIMO vezom. U sučelju se nalaze i različite opcije kao što su AiProtection, roditeljske kontrole, kontrola prometa (adaptivni i tradicionalni QoS, analiza prometa, povijest posjeta web stranicama itd.). Ono što je specifično je Yandex.DNS usluga koju možemo koristiti za blokiranje malicioznih sajtova i sadržaja za odrasle, a modove rada dodajemo samostalno. Još jedna korisna stvar je i AiCloud 2.0 usluga koja omogućava pristup podacima na USB disku koji je spojen na uređaj s bilo koje lokacije. Podacima možete pristupiti i putem mobilnih aplikacija za iOS i Android. Osim Cloud Diska, tu je i pristup računalima putem Smart Accessa (Samba), ali i sinkroniziranja podataka na disku s ASUS-ovim web storageom.

Na inicijalnom pokretanju možemo odabrati želimo li uređaj koristiti kao WiFi/Mesh router, Access Point, repeater, media bridge ili pak Mesh node. Nakon konfiguracije prvoga kao Mesh routera, dodavanje drugoga nije najjednostavniji zadatak i nekoliko puta smo morali ponavljati postupak kako bi se router i nod “prepoznali”. Nakon toga je sve radilo glatko.

asus_zenwifi_xp4_5

ZenWiFi AX Hybrid (XP4) mesh sustav routera je jednostavan za korištenje, a opet nudi mnoge napredne mogućnosti u svom sučelju. Ono što ga izdvaja je mogućnost povezivanja routera i noda putem strujne mreže te jednostavno dodavanje i korištenje uz još neke AiMesh routere koje imate u objektu. Veza je brza i funkcionira odlično, a i sami uređaji osiguravaju visoku pokrivenost WiFi signalom objekta čak i s debljim zidovima. S cijenom od oko 280 € u njemačkim informatičkim dućanima nameće se kao vrlo dobar izbor za pokrivanje većih prostora WiFi signalom.