Premda je AMD u pogledu financijskih mogućnosti mnogo manja tvrtka nego Intel, tvrtkin prelazak sa 130 na 90-nanometarski proces izrade procesora ipak nije previše kasnio za Intelovim. Glavni "krivac" za ovakvu ovakvu konkurentnost AMD-a je informatički gigant IBM s kojim AMD zajedno razvija nove tehnologije izrade procesora. Sve u svemu 90-nanometarski Athloni 64 bazirani na jezgri Winchester su tu, a mi smo odlučili provjeriti kakve prednosti ili mane donose u odnosu na starije, 130-nanometarske procesore.

Testni procesor stigao je u naše ruke direktno iz AMD-a što znači da se može pretpostaviti da nije baš najsvježija "roba". Ova se predpostavka da potvrditi jednostavnim pregledom jezgri novog Winchestera i Athlona 64 iste brzine sa Newcastle jezgrom kojeg smo za potrebe testa nabavili od M San Grupe. Naime, iz kriptičnih je oznaka na jezgri svakog Athlona 64 između ostalih informacija moguće saznati i u kojem je tjednu koje godine proizveden procesor. Tako naš Winchester nosi oznaku 0432TPAW što znači da je proizveden u 32-om tjednu ove godine dok je veseli Athlon sa jezgrom Newcastle proizveden 6 tjedana kasnije. Zanimljivo, zar ne? Čini se da je AMD počeo proizvoditi 90-nanometarske procesore prilično rano, ali se s njima vjerojatno nije htjelo izlaziti u javnost dok iz FAB-a u Dresdenu nije bilo potvrđeno da je proizvodni proces dovoljno kvalitetan da se krene sa masovnom proizvodnjom.

Dječak po imenu Winchester…

…i stariji buraz Newcastle

Dakle koje su na kraju razlike između procesora proizvedenih novim i starim proizvodnim procesom? U prvom redu, jezgra Winchester je mnogo manja nego jezgra Newcastle – 84 naprema 145 kvadratnih milimetara. Ovakvo smanjenje površine jezgre znači da će AMD po waferu moći izvući teoretski 72 posto više procesora nego iz wafera izrađenih 130-nanometarskom tehnologijom. Dakle plus za AMD. A što je sa korisnicima? Prvi plus – stvorila se mogućnost stvaranja dvojezgrenog procesora. Mada dvojezgreni procesori nisu poželjna "roba" za sve korisnike zbog toga što će jezgre raditi na relativno niskim taktovima, za ljude koji rabe softver koji je zna raditi za više procesora ili one koji tlače računalo sa mnogo pokrenutih aplikacija su Bogom dani. Drugi plus – manja jezgra smanjuje cijenu proizvodnje pa postoji prilično velika vjerojatnost da će AMD više "rezati" cijene procesora. Minus – na prvi pogled bi se reklo da će nove procesore biti teže hladiti zato što manja jezgra zbog manje površine teže disipira toplinu, ali to valja provjeriti u praksi budući da manji proizvodni proces omogućava i manji radni napon jezgre (1,4 umjesto 1,5 V odnosno 1,1 umjesto 1,2 V kad se procesor smanji brzinu i napon pod utjecajem Cool’n’Quieta).