Novi se procesori još uvijek izrađuju starim dobrim SOI (Silicon On Insulator) procesom. S obzirom da smanjenje proizvodnog procesa implicira veće zagrijavanje zbog veće vjerojatnosti pojavljivanja efekta tuneliranja (parazitskih struja) u tranzistorima, lako je zaključiti da novi procesori neće biti bolji overclockeri u odnosu na stare procesore. Uz pravilno izveden prelazak na 90 nanometara i niži radni napon procesor se može manje grijati, ali to ne znači da će se bolje overclockirati. Što je sa onim pričama o overclockiranju na 3 GHz? Prema našim praktičnim iskustvima to su samo priče, no postoji jedan mali štos. Nedavno smo uspjeli dobiti par neslužbenih informacija iz AMD-a da je se prilikom proizvodnje 90-nanometarskih Athlona među hrpom SOI wafera nađe i pokoji SSDIO wafer. SSDIO odnosno Strained Silicon Directly On Insulator je tehnologija s kojom AMD planira nadograditi standardni SOI. Radi se o tehnologiji koja imeplementira efekt rastezanja silicija zajedno sa standardnom SOI tehnologijom. AMD je SSDIO razvio odnosno razvija zajedno sa IBM-om. Tvrtka je najavila integraciju ove tehnologije u svoje proizvodne pogone u osmom mjesecu ove godine, no nakon toga nismo čuli nikakve službene informacije o ovoj tehnologiji. To nije ništa čudno budući da je AMD izrazito konzervativan u pogledu integracija novih tehnologija u svoje proizvodne linije. Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga – za razliku od Intela ne mogu si priuštiti "spoticanje". Ako se pitate da li je baš vaš Winchester napravljen SSDOI tehnologijom, nažalost, ne možemo pružiti nikakvu drugu metodu verifikacije osim provjere putem overclockiranja. Ako procesor možete "napumpati" na 2,8 ili više GHz sa relativno normalnim naponima (ne više od 1,65 V), sigurno imate procesor napravljen novom tehnologijom.

SSE3 nije podržan

Većini, ako ne i svim kolegama koji su imali prilike isprobati i napisati članak o novom procesoru prije nego mi je na internetu promakla jedna malena vijest iz trećeg mjeseca ove godine. Naime TechReport je javnosti prenio najave novih tehnologija sadržanih u tada nadolazećim 90-nanometarskim procesorima. Izvor informacija bilo je predavanje šefa razvojnog tima Hammer (K8) arhitekture Kevina McGratha na sveučilištu Stanford. U prezentaciji je najavljena optimizacija razmještaja tranzistora zbog smanjivanja grijanja i povećanja performansi (razmještaj sporijih i energetski štedljivih tranzistora u nekritičnim sklopovima odnosno smještanje bržih i energetski nezahvalnijih tranzistora u kritične sklopove), optimizacija "halt" i "stopclock" naredbi što vodi ka manjoj potrošnji energije, ugradnja sklopa za automatsko smanjivanje brzine u slučaju pregrijavanja (slični sklop već postoji u Pentiumima 4), dodavanje SSE3 instrukcija, pretvaranja strojnih LEA instrukcija u ADD instrukcije zavisno o kontekstu naredbe (povećanje performansi), ugradnja dodatnih write-combining buffera te optimizacija prefetcha podataka.

Kao što vidimo na screenshootu CPU-Z-a 1.24, Winchester nema podršku za SSE3 instrukcije. Ovakvom potezu AMD-a se ne treba čuditi budući da SSE3 u glavnom sadrži instrukcije za bolju optimizaciju višenitnog procesiranja. Budući da AMD-ovi procesorim nemaju podršku za multi-threading niti dvije jezgre, SSE3 instrukcije im još uvijek ne trebaju. Što se tiče ostalih nadogradnji K8 arhitekture, čini se da je dobar dio njih ušao u komercijalne verzije procesora kao što je ova koja smo mi imali prilike testirati. Kako znamo? Nastavite čitati članak pa ćete saznati. :)