Dark Rock 4 Pro

bq_dark_rock_pro_4_2 bq_dark_rock_pro_4_3

Iz UZI Shopa su nam na test došla dva Be Quiet! high-end hladnjaka za procesore. Dark Rock Pro 4 i Dark Rock 4 su double odnosno single tower hladnjaci, potpuno crne boje (powder coated) i odlično se uklapaju na današnje ploče koje su mahom sve crnih ili sivih tonova. I premda Dark Rock hladnjaci postoje tamo još od 2011. godine nismo ih imali prilike testirati te smo jedva čekali isprobati ih na i7-8700K, odnosno Ryzen 7 2700X procesorima.

Be Quiet u ponudi zračnih hladnjaka za procesore ima tri linije – Pure Rock, Shadow Rock i najjaču seriju Dark Rock. Iz te najjače mi danas testiramo dva najača modela, a kao treći je još tu i Dark Rock TF koji je dizajniran po top-flow principu.

bq_dark_rock_pro_4_4 bq_dark_rock_pro_4_5

Hladnjak dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji s detaljnim objašnjenjima i crtežima proizvoda na sebi, koji je unutar te iste kutije odlično zaštićen u debelu stiro pjenu. Kod hladnjaka je zaštita vrlo bitna, jer su aluminijski limovi vrlo mekani i lako se svijaju. Hladnjak dolazi s jednim predinstaliranim ventilatorom, dok se drugi nalazi u odvojenoj kartonskoj kutiji. Također odvojen dolazi i set za instalaciju na Intel i AMD sockete. POdržani su LGA115x, 1366, 2011(-3) i 2066 s Intelove strane, te AM2(+), AM3(+), AM4, FM1 i FM2(+) s AMD-ove. Uz sve dolazi i tubica s vrlo malo paste, Y konektor za ventilatore, dodatni nosači za ventilatore i detaljne slikovne upute za instalaciju na nekoliko svjetskih jezika.

bq_dark_rock_pro_4_6 bq_dark_rock_pro_4_8

Po izgledu nas je Dark Rock Pro 4 jako podsjetio na Noctue D14 i D15. Riječ je jasno o dual tower hladnjaku, čija dva tornja veže sedam bakrenih toplovodnih cijevi promjera šest milimetara. Tijelo ili tijela hladnjaka su aluminijska baš kao i baza, a cijeli je hladnjak premazan slojem crne keramičke zaštite koja zajedno s malim izbočinama na limu povećava efikasnost prijenosa topline. Hladnjak je velik i masivan, dimenzija je 145.7 x 136 x 162.8 milimetara, pa mu je potrebno osigurati široko kućište. Za kompatibilnost s RAM modulima ima rezove na oba tornja, no ni to mu ne pomaže previše ako želimo popuniti sve dostupne slotove memorijom. Ukupna masa hladnjaka je 1130 grama, a TDP je 250 W.

bq_dark_rock_pro_4_7 bq_dark_rock_pro_4_9

Baza hladnjaka je sastavljena od aluminijskog gornjeg i bakrenog donjeg dijela, pri čemu je kontaktna površina strojno obrađena. Brazde su vidljive no vrlo su sitne. Površina je ravna i pravilno nasjeda na IHS procesora. Na vrhu je hladnjaka aluminijska ploča koja pokriva sedam toplovodnih cijevi, a ima i dvije aluminijskim čepovima pokrivene rupe za montažu hladnjaka. Uz hladnjak dolaze i dva Silent Wings ventilatora, vanjski je promjera 120 milimetara, a unutarnji 135 milimetara. Ventilatori su FDB ovješenja, imaju motore sa 6 polova te maksimalnu brzinu od 1.200 (veći), odnosno 1.500 okretaja u minuti (manji). U radu su vrlo tihi, te smo izmjerili maksimalnu buku od 48 dB. Za oba ventilatora postoje gumeni nasjedi na aluminijskom tijelu kako ne bi dolazilo do prijenosa vibracija.

Dark Rock 4

 bq_dark_rock_pro_4_10 bq_dark_rock_pro_4_11

Dark Rock 4 je napravljen po istom principu kao i Pro, no single-tower je konstrukcije. Manjih je dimenzija pa stoga i dolazi u nešto manjoj kutiji istog dizajna kao i Pro. Na kutiji se nalaze sve relevantne informacije te crteži proizvoda.

 bq_dark_rock_pro_4_12

Uz hladnjak u pakiranju dolazi i 135-milimetarski ventilator pakiran u zasebnu kartonsku kutiju. Sam je hladnjak odlično zaštićen u debeloj stiropjeni, a kit za montažu je također u zasebnoj kutiji. Kit za montažu na Intelove sockete je identičan kao i kod PRO modela, a za AMD je drugačiji jer ovaj hladnjak ima drugačiju orijentaciju baze naspram socketa, pa su nosači za AMD kraći kao što ćemo i vidjeti na sljedećoj stranici.

 bq_dark_rock_pro_4_13

Hladnjak je napravljen po istom principu kao i PRO, što znači kako je tijelo sastavljeno od tankih aluminijskih limova koji imaju izbočine za bolju cirkulaciju zraka i efikasniji prijenos topline (prema proizvođaču). Cijeli je hladnjak premazan slojem crne keramičke zaštite i odlično će se uklopiti na današnje matične ploče koje su mahom crne i sive. Hladnjak je dimenzija 96.3 x 136 x 159.4 milimetara čime je samo malo niži od PRO modela, pa stane u kućišta koja dopuštaju maksimalnu visinu do 160 milimetara što je zapravo čest slučaj.

bq_dark_rock_pro_4_14

Iz strojno obrađene bakrene baze izlazi šest bakrenih toplovodnih cijevi promjera šest milimetara i ulaze tijelo da bi na vrhu bile pokrivene aluminijskom pločom. Na hladnjak su montirani gumeni nasjedi za ventilator, kako bi prijenos vibracija bio minimalan. Kvaliteta izrade kako ovoga tako i PRO hladnjaka je na vrlo visokoj razini, te završna obrada keramikom djeluje također odlično. Ipak, ova tehnologija ima jednu manu, a to je da se premaz lako guli i to je primjetno čim montiramo ventilator čiji su nosači dosta kruti i lako gule površinu.

 bq_dark_rock_pro_4_15 bq_dark_rock_pro_4_16

Ventilator je promjera lopatica 135 milimetara, maksimalne je brzine 1.400 okretaja u minuti pri čemu stvara izmjerenu buku od oko 46 dB. Sve ispod 50 dB je vrlo podnošljivo i zadovoljavajuće tiho pa tako s pravom nosi ime Silent Wings. Ovjes je FDB, motor je šest polni, a životni vijek mu je 300.000 radnih sati pri 25°C.